Forbesov suradnik testirao je novi Volvo XC40 Recharge

Lifestyle Forbes 3. ožu 2024. 17:33
featured image

3. ožu 2024. 17:33

Volvo XC40 Recharge na svoj je način tipičan Volvo: praktičan, čvrste izrade i stilski osviješten otprilike koliko i torbica za oko pojasa. Ipak, ovaj električni luksuzni SUV ima najbolje sigurnosne značajke na tržištu, a vožnja u njemu iznimno je ugoda.

Što je novo u 2024. godini

Volvo je proširio maksimalni doseg XC40 Rechargea na preko 470 kilometara za jedan motor, dok model s dvostrukim motorom ima doseg od 254 kilometra. To je još uvijek daleko ispod Teslinog Modela T koji na jednom punjenju može prijeći do 531 kilometar, ovisno o vremenu i stilu vožnje. Novi Volvo ima i pogon na stražnje kotače, dok je suradnik testirao automobil s pogonom na sva četiri kotača. Početna cijena je 52.450 dolara.

Izgled

Ovo je jedan od onih električnih automobila koji na prvi pogled izgleda… električno. Znat ćete odmah i da se radi o Volvu: od dizajna vrata pa sve do prepoznatljivih svjetala kočnica, sve je točno onako kako Volvo treba izgledati. Automobil ima i maleni, praktični prednji prtljažnik.

XC40 Recharge / FOTO: VOLVO

Unutrašnjost i tehnologija

Interijer XC40 Rechargea djeluje prostrano, a možete se odlučiti i za navlake od mješavine vune ili od kože.

Automobil je ipak malo tijesan na stražnjim sjedalima, a iza njih nalazi se prostor za prtljagu od ne prevelikih 453 litre. Stražnja sjedala mogu se i spustiti za dodatni prostor.

XC40 Recharge / FOTO: VOLVO

Automobil ima i ekran od 12,3 inča kojim je lako rukovati i pruža odličan zvuk. Opcije za rukovanje klimom, takozvani Climate Pack koji je sada standard na modelima Ultimate, uključuju grijanje volana i stražnjih sjedala, a tu je i toplinska pumpa koja toplinu prenosi u kabinu automobila. Platnena sjedala iznimno su udobna i vidljivost je prihvatljiva.

U ovom modelu standardan je takozvani Pilot Assist koji pravi male korekcije volana kako biste ostali u svojoj traci i predlaže vam pauzu u vožnji ako osjeti da vijugate.

XC40 Recharge / FOTO: VOLVO

Vožnja

Električni automobili uvijek su zabavni pri niskim brzinama, a Recharge od nula do 96 kilometara na sat dosegne u oko četiri sekunde. Ima nešto lijepo u dosizanju takve brzine iz mirovanja, kao i brzoj vožnji – neki električni automobili dobro se kreću po gradu, ali su nešto slabiji na autocestama.

Samouvjereno možete vijugati lijevo-desno po zavojitim cestama – unutar granica razuma – a značajka “jedne pedale” ugodno vas usporava dok se približavate znakovima ili semaforima. Uz dovoljno vježbe kočnicu nećete morati niti dirati, a vaši suputnici uživat će u ugodnoj vožnji. Vožnja je jedna od najboljih stvari oko Rechargea – zaista je luksuzna.

XC40 Recharge / FOTO: VOLVO

Ocjena sigurnosti

Volvo XC40 Recharge dobio je najviše ocjene američkog Ureda za sigurnost u prometu, kao i instituta za sigurnost na autocestama (IIHS). Kada govorimo o sigurnosti, nema boljeg od Volva.

Jamstvo

Uz novo vozilo dobit ćete i jamstvo na četiri godine ili 80.000 kilometara, štogod se dogodi prvo. Bateriju jamstvo pokriva osam godina, ili 160.000 kilometara.

Zaključak: Ako volite Volvo i ljubitelj ste električnih automobila općenito, ovo je jedan od najbolje izrađenih vozila tog tipa, a pruža i najviše užitka.

Suradnik nije imao baš nikakvih problema s punjenjem automobila tijekom jednotjednog testiranja.

XC40 Recharge FOTO: VOLVO

Autor originalnog članka: Josh Max, suradnik Forbesa
Link: Test-Driving The 2024 Volvo XC40 Recharge
(Prevela: Nataša Belančić)