Lazard koji je savjetovao i Fortenovu izabran za najboljeg savjetnika ovog dijela Europe

Svijet Forbes Hrvatska 25. srp 2024. 13:08
featured image

25. srp 2024. 13:08

Euromoney je ove godine dodijelio nagradu za izvrsnost Lazardu, međunarodnoj tvrtki za financijsko savjetovanje i upravljanje imovinom proglasivši je najboljom u srednjoj i istočnoj Europi. Ta je banka za financijsko savjetovanje odigrala ulogu i u prodaji Sberbankovog udjela Fortenove Open Passu

Kao najbolja banka za financijsko savjetovanja u ovom dijelu Europe, Lazard je, navode iz Euromoneyja, bio uključena u mnoge od najvažnijih transakcija u regiji. Primjerice, lani je savjetovao Nafotgaz u Ukrajini o dovršetku restrukturiranja duga od 760 milijuna eura.

Lazard je pružao usluge na mnogim regionalnim tržištima. U Poljskoj je savjetovao španjolsku kompaniju Cellnex o akviziciji udjela od 30 posto u telekomunikacijskoj infrastrukturi tvrtke OnTower Poland od francuske tvrtke Iliad. Ta je transakcija bila vrijedna 510 milijuna eura.

Bili su angažirani i kao savjetnici u kupnji 49 posto udjela u tvrtki Ciech u u vlasništvu Kulczyk Investmentsa. Vrijednost tog preuzimanja bila je 315 milijuna dolara. Savjetovali su i saudijsku telekomunikacijsku tvrtku Tawal pri kupnji tornjeva u jugoistočnoj Europi vrijednih 1,22 milijarde eura koji su bili u posjedu United Groupe, navodi Euromoney nabrajajući uspješne projekte banke.

“Veće transakcije ne idu samo u smjeru da tvrtke izvan regije kupuju tvrtke u srednjoj i istočnoj Europi”, kaže Božidar Đelić, izvršni direktor za srednju i istočnu Europu u Lazardu.

Bivši srpski ministar financija Božidar Đelić je izvršni direktor za srednju i istočnu Europu u Lazardu koji je bio angažiran i na prodaji Sberbankovog udjela u Fortenovi Open Passu.

Đelić, bivši srpski ministar financija koji je bio i na čelu ukrajinske podružnice Crédit Agricole, istaknuo je kako je sve veći broj transakcija u kojima tvrtke iz srednje i istočne Europe kupuju kompanije u zapadnoj Europi.

Tako je Lazard savjetovao i posrnuli francuski trgovački lanac Casino tijekom njegove prodaje EP Global Commerceu koji je u vlasništvu češkog milijardera Danijela Kretinskog. Konzultantske usluge pružali su i tvrtki Xallas Electricidad Aleocianes o prodaji španjolskih hidroelektrana češkom proizvođaču Energo Pro.

Za Hrvatsku možda i najznačajnija referenca je kako je Lazard savjetovao Fortenovu o promjeni vlasničke strukture što se tiče manjinskog vlasništva ruske banke Sberbank. Dio je to procesa koji je doveo do prodaje tog udjela tvrtke Open Passu Pavla Vujnovca.

“Transakcija je bila vrlo složena, ali je uspješno zaključena 9. srpnja”, piše Euromoney.

Podaci Dealogica pokazuju kako se tržište spajanja i preuzimanja (M&A) lani u zemljama srednje i istočne Europe držalo relativno dobro, ugovoreni su poslovi vrijedni više od 30 milijardi dolara.