Allianz ZB traži da Čakovečki mlinovi isplate dividendu od milijun eura

Aktualno Gordana Grgas 29. srp 2024. 11:25
featured image

29. srp 2024. 11:25

Društvo za upravljanje mirovinskim fondovima predlaže da se isplati dividenda u iznosu 0,10 eura po dionici, odnosno ukupno oko milijun eura, iz dobiti ostvarene u prošloj godini i iz dijela zadržane dobiti iz 2022. godine

Čakovečki mlinovi su u prošloj godini ostvarili rezultate u poslovanju koji ukazuju na mogućnost isplate dividende, smatraju u društvu Allianz ZB za upravljanje mirovinskim fondovima, te su stoga predložili da se to uvrsti u dnevni red Skupštine dioničara sazvane za 28. kolovoza.

Konkretno, kako je objavljeno na internetskim stranicama Zagrebačke burze, predlažu da se isplati dividenda u iznosu 0,10 eura po dionici, odnosno ukupno oko milijun eura, iz dobiti ostvarene u prošloj godini i iz dijela zadržane dobiti iz 2022. godine.

Većina prihoda od maloprodaje

Uprava je pak predložila da sva dobit iz 2023. godine, u iznosu 856 tisuća eura,  bude prebačena u zadržanu dobit. U pitanju je jedna od najstarijih domaćih prehrambeno-trgovačkih kompanija, a najveći dio prihoda ostvaruje iz maloprodaje. Upravljaju s 425 maloprodajne prodavaonice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na Kvarneru te Krku.  Segment prehrane je pak u tri poslovna područja –  mlinarstvo, pekarstvo i uljarstvo.

„Ne samo da postoji mogućnost Društva da isplati dividendu u iznosu kako je to navedeno ovim protuprijedlogom, već AZ d.o.o. ističe i takvu nužnost, s obzirom da dioničari Društva nisu ostvarili nikakav prinos iz divoidende iz poslovne godine 2022. u kojoj je Društvo ostvarilo dobit od 22.565.382,21 kuna, u protuvrijednosti 2.995.139,66 eura“, stoji u službenoj obavijesti koju potpisuju predsjednik Uprave Allianz ZB Kristijan Buk i član Uprave Mario Staroselčić.

Fondovi pod upravljanjem društva AZ drže 22,9 posto temeljnog kapitala Čakovečkih mlinova,  a predlažu da dividenda bude isplaćena 26. rujna. Navode kako je isplata opravdana, odnosno u „cilju ostvarivanja ekonomske vrijednosti za članove mirovinskih fondova koji su pod upravljanjem AZ d.o.o i za sve ostale dioničare Društva“.

Vlasničko preslagivanje

Podsjetimo, u kompaniji je unatrag godinu dana došlo do velikog vlasničkog preslagivanja, a u ožujku je ostavku podnio Nino Varga na mjesto predsjednika Uprave, nakon što su njegovi roditelji Stjepan i Ružica Varga prodali pakete dionica Čakovečkih mlinova sisačkoj tvrtki Mlin i pekare koju kontrolira obitelj Plodinec.  

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je pak 22. srpnja dopustila preuzimanje Čakovečkih mlinova, a zahtjev za ocjenu koncentracije podnijeli su tvrtke Mlin i pekare iz Siska, Plodinec iz Velike Gorice, Allianz ZB i PBZ CO koji su kao dioničari ranije potpisali ugovor o zajedničkom djelovanju, te drže 64,53 posto dionica.

U prvom kvartalu ove godine Grupa Čakovečki mlinovi je imala prihode od prodaje u iznosu od 41,6 milijuna eura što je 12,7 posto ili 4,7 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kao rezultat rasta prihoda trgovine, stoji u izvještaju objavljenom na Burzi.