Vinarija Bibich o katastrofalnom požaru koji je zahvatio vinograde: Stradali neki od najstarijih nasada loze

Aktualno Marko Repecki 1. kol 2024. 14:57
featured image

1. kol 2024. 14:57

Požari koji bukte u zaleđu Skradina zahvatili su i dijelove vinograda obitelji Bibić koja proizvodi vrhunska vina

U utorak se proširila vijest da su u katastrofalnim požarima izgorjeli i vinogradi ugledne vinarske obitelji Bibić. U Plastovu u blizini Skradina, nalazi se Vinarija Bibich kao i njihovi glavni vinogradi. Prema prvim informacijama, koje je u utorak objavio gastro portal Kult Plave Kamenice, sama zgrada vinarije, kušaonica i skladište, srećom nisu zahvaćene požarom.

U četvrtak se se na društvenim mrežama oglasili i iz Vinarije Bibich. U objavi se zahvaljuju svima na porukama podrške, kao i vatrogascima i dobrovoljcima koji su se borili protiv vatre.  Štetu je u ovom trenutku teško procijeniti, ali je sreća to što, kako navode, osim u samom Plastovu, njihovi ostali vinogradi ostali neoštećeni.

Stradao je veliki dio vinograda u Plastovu

“Požar je zahvatio velik dio vinograda i maslinika u samom Plastovu, dok su srećom ostali vinogradi na drugim lokacijama poput Promine, Vaćana i ostalih prošli neoštećeno. Sami vinogradi u Plastovu neki su od naših najstarijih, a štetu ćemo tek brojati u narednim danima i tjednima. Šteta nije samo materijalna, obzirom da se radi o vinogradima čiju su brigu naši stari prepustili nama. Vatra je velikom brzinom prošla niskim raslinjem i okolnim poljima te zbog visoke temperature oštetila negdje veći, a negdje manji dio vinograda”, stoji u objavi.

No, napomenuli su i da su vinarija i podrum prošlo bez posljedica, i da su zahvaljujući trudu djelatnika, već danas ponovno otvorili svoja vrata posjetiteljima.

Nakon rata su morali krenuti ispočetka

Pred obitelji Bibić je sad veliki posao obnove vinograda. Od sadnje loze, do pune rodnosti treba proći i nekoliko godina. S obzirom da se ovim poslom bave generacijama, već su prolazili kroz ovakve situacije. Tijekom rata su im također vinogradi bili uništeni, te su tada bili prisiljeni krenuti ispočetka.

Vina Bibich imaju vrlo stabilno poslovanje. Prema podacima Fine zapošljavaju 15 ljudi, a prošle godine imali su prihode od 1,1 milijuna eura i dobit iznad sto tisuća eura. Poslovanje im je, što se tiče prihoda, u proteklih pet godina bilo u uzlaznoj putanji. 

Tako su 2019. imali prihode od oko 840 tisuća eura. Nakon toga, osjetila se pandemija pa su prihodi pali na oko 550 tisuća eura, no u godinama nakon toga uslijedio je oporavak i sada su iznad milijun eura.