Je li to najbrži Honda Civic dosad? Forbes je testirao tip R iz 2024. godine

Lifestyle Forbes 4. kol 2024. 08:34 > 4. kol 2024. 08:35
featured image

4. kol 2024. 08:34 > 4. kol 2024. 08:35

Honda Civic R spada u kategoriju najboljih automobila Civic u povijesti. Automobil je predivan. Ima pametni srebrni mjenjač (automatik je također opcija). To je najbrži Civic ikada proizveden, kaže Honda o svojem modelu. Iznad svega, izvor je velike zabave.

Što je novo u 2024. godini?

Tip R prenesen je iz 2023. godine. Karoserija je malo “omekšana”, ali i dalje su tu veliko zadnje krilo i kotači od 19 inča s gumama Michelin Pilot Sport 4S. Izgleda kao ono što i jest: mali dečko sa stilom, ali i nešto oštrine.

Početna cijena modela iz 2024. godine je 45.890 dolara, oko 1000 više u odnosu na prošlu godinu.

Interijer i prtljažnik

Tip R ne dopušta vam da zaboravite da u rukama imate automobil proizveden za zabavu: ima crvene detalje, obrube od lažnih ugljičnih vlakana i čvrsta prednja sjedala. Interijer i prostor za prtljagu isti su kao i kod običnog Civica: ako imate pristup nekom od njih, sjednite u njega i moći ćete odrediti hoćete li se moći udobno smjestiti u tip R.

HONDA

Što se tiče tehnologije, dobivate – sve. To uključuje ekran od 10,2 inča, dodatni ekran osjetljiv na dodir od 9,0 inča, bežični Apple CarPlay i Android Auto, bežični punjač za mobitel, Wi-Fi hotspot i audio sustav Bose s 12 zvučnika i kontrolom glasnoće osjetljivom na brzinu. Sustav se s sinkronizira s mobilnim uređajem za manje od 10 sekundi, a zvuk je raskošan.

HONDA

Ako volite na oku držati podatke samog automobila, LogR datalogger povezan s mobitelom pazi na ključne metrike automobila i bilježi prolaze. To je mnogo posla, ali ako učite polako, značajku po značajku, brzo ćete se snaći.

Vožnja

Čista zabava. Kada pritisnete papučicu gasa zaboravit ćete sve o čemu ste razmišljali. Gume čvrsto prijanjaju za cestu i gotovo da vas izazivaju da u svaki sljedeći zavoj uđete još brže, što i činite. Ovo nije Porsche, ali zavoji se lako rješavaju.

Dobar je i pri niskim brzinama, a na promjenu se naviknete vrlo brzo. Štoviše, ovo vozilo suradnik Forbesa preporučuje svima koji žele naučiti kako voziti standardni automobil. On ispunjava sva obećanja ispisana u promotivnim materijalima i sve oduševljene recenzije. Ljudi zbilja vole ovaj automobil, jasno je vidjeti zašto i Honda je pametno odlučila da ga ne mijenja previše.

HONDA

Sigurnost i značajke asistencije u vožnji

Civic iz 2023. godine dobio je nagradu Instituta za osiguranje i sigurnost na cestama, ali iz instituta naglašavaju kako tip R nije uvršten u taj poredak. Svejedno, tip R dolazi s čitavim nizom tehnologije za asistenciju u vožnji kao što su upozorenja o napuštanju trake i pomoć pri držanju unutar trake, standardno upozorenje za sudar sprijeda i automatsko kočenje u hitnom slučaju, kao i još mnogo toga.

HONDA

Autor originalnog članka: Josh Max, suradnik Forbesa
Link: Test-Driving The 2024 Honda Civic Type R
(Prevela: Nataša Belančić)