Hrvatske blue chip kompanije obilježile godinu rastom, Končar perjanica

Aktualno Gordana Grgas 2. kol 2024. 15:54
featured image

2. kol 2024. 15:54

U prvom polugodištu su najkvalitetnije burzovne kompanije nastavile rasti, piše u svojoj analizi InterCapital, uz jednu iznimku među njih 14, Ericsson NT. Prvi po ostvarenim prihodima je Hrvatski telekom uz rast od 6 posto, potom Zagrebačka banka uz rast od 15 posto, slijedi Atlantic grupa sa 12 posto rasta, pa Končar s rastom od čak 25 posto te Adris grupa s 11 posto

U prvom su polugodištu vodeće hrvatske „blue chip“ kompanije nastavile rast, piše u najnovijoj analizi zagrebačka brokerska kuća InterCapital, poduprte nastavkom potražnje i cijena. Jedina iznimka od 14 promatranih burzovnih kompanija, ona koja nije zabilježila rast prodaje u prvih šest mjeseci ove godine, je Ericsson Nikola Tesla.

Prvi na listi top pet po realiziranim prihodima od prodaje je Hrvatski telekom (522 milijuna eura, rast od 6 posto), druga je Zagrebačka banka (516 milijuna eura, rast od 15 posto), pa Atlantic grupa (512 milijuna eura, rast od 12 posto), potom Končar (479 milijuna eura, rast od 25 posto) i na petoj poziciji Adris grupa (435 milijuna eura, rast od 11 posto).

Među promatranim burzovnim teškašima po prihodima slijedi Podravka (380 milijuna eura, rast od 10 posto), Valamar Riviera (120 milijuna eura, rast od 15 posto), HPB (110 milijuna eura, rast od 14 posto) i  Ericsson (109 milijuna eura, pad od 21 posto). Preostalih pet kompanija obuhvaćenih analizom   su Span (rast 40 posto), Kraš (rast 12 posto), Maistra (rast 6 posto), Arena Hospitality Group (rast 19 posto) i AD Plastik (rast 24 posto).       

Pad prihoda Ericsson NT-a se dogodio, navode analitičari, zbog toga što nije obnovljen ugovor s HT-om, a tijekom godine su potpisani novi ugovori koji su to djelomično kompenzirali.   

Tko je zabilježio pad neto dobiti

Što se tiče profitabilnosti, ona je ovisna o sektoru, a analitičari napominju da, primjerice, bankarski sektor i dalje bilježi solidan rast dobiti, poduprt  rastom kamatnih stopa i nastavkom plasiranja novih kredita. Turizam i prehrambena industrija pružaju šareniju sliku. Generalno, s rastom neto dobiti je prvo polugodište završilo devet od 14 „blue chip“ kompanija, a među onima s padom su Podravka (no kompanija investira, a EBITDA je rasla 36 posto), Valamar, Ericsson, Arena Hospitality Group i Maistra.

Navode da je u prehrambenoj industriji primjetan rast prodaje i cijena, a profitabilnost podupiru niže cijene sirovina, pakiranja i energije. Telekomi pak rastu uz indeksaciju cijena (usklađivanje s inflacijom) i prebacivanje na profitabilnije modele, dok su industrijske kompanije poput AD Plastika u oporavku nakon što su u automobilskoj industriji prestale poteškoće s dobavom poluvodiča.   

Za Končar se pak napominje da nastavlja sa značajnim rastom (uz rast iznosa novougovorenih poslova i backloga, tj. otvorenih narudžbi), pri čemu je segment transformatora rastao 39 posto, a digitalna rješenja za 34 posto.

Kako stoji u izvješću o konsolidiranim rezultatima te kompanije za prvih šest mjeseci, zbog zelene tranzicije je velika potražnja  transformatorima, a „Končar se nametnuo kao jedan od globalno najrelevantnijih viusokotehnoloških proizvođača te vrste opreme“. Izražavaju optimizam da će se taj trend nastaviti budući da su novougovoreni poslovi u prvom polugodištu vrijedni 866,2 milijuna eura.