U Istri već naveliko beru rajčice za Podravkinu tvornicu u Varaždinu, kažu prinos je podbacio
Zbog velikih vrućina rajčica sazrijeva ranije te je u Istri već počela berba industrijske rajčice koja je zasađena na stotinjak hektara.
Rajčice ove godine ima manje, no njezina kakvoća nije upitna, izvještava HRT, za koji proizvođač iz Umaga Ajdin Drvišević kaže da mu je prinos podbacio 50-60 posto. On je uzgaja na 16 hektara, a ove će sezone pobrati 700-800 tona.
Kooperant je Podravke koja će njegov urod otkupiti za 17 centi po kilogramu, a prema izjavi drugog proizvođača, Roberta Sodomaccoa, to pokriva troškove i “ne mogu se žaliti”.
Od ove godine industrijska se rajčica prerađuje u novoj Podravkinoj tvornici u Varaždinu jer je ona umaška, nakon 50 godina rada, zatvorena, o čemu je pisao i FORBES Hrvatska. Na mjestu bivše tvornice u središtu grada niknut će poslovno-turistički objekt.
Kako je rekao član Uprave Podravke zadužen za poljoprivredu Ivan Ostojić, rajčica se preradi u roku od šest sati od trenutka kada je ubrana u polju.
Varaždinski pogon je veći od onog koji je bio u Umagu, pa dnevno može preraditi tisuću tona svježe rajčice, što je dobra vijest i za kooperante jer su, kako govore, lani imali gubitke zbog toga što tvornica nije mogla u optimalnom roku preraditi količinu rajčice koju su oni mogli pobrati.
Podravka ove godine podmiruje transport rajčice iz Istre do Varaždina, prenosi HRT, a od iduće će to najvjerojatnije plaćati povrtlari.
Podsjetimo, investicija u novu tvornicu vrijedna je više od 13 milijuna eura i, kako su rekli iz sjedišta kompanije, značajan je iskorak u modernizaciji i povećanju kapaciteta primarne prerade svježe rajčice u kontinentalnoj Hrvatskoj. Osim što je Podravka uzgaja na svojim površinama, rajčicu za nju ove godine proizvodi gotovo sedamdeset kooperanata, dvostruko više nego lani, a očekuje se ukupni prinos od oko 25 tisuća tona, objavili su u srpnju.