Kripto gigant Tether preuzeo slovenski startup Eligma

featured image

5. kol 2024. 12:51

Tvrtka Tether, vlasnik istoimene kriptovalute, odnedavno je većinski vlasnik slovenskog startupa Eligma. Transakcija pokazuje da je slovensko poduzeće procijenjeno na 100 milijuna eura

Početkom srpnja došlo je do novih vlasničkih promjena u slovenskoj Eligmi. Većinski vlasnik postala je tvrtka Tether, vodeća tvrtka u industriji kriptovaluta, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima, pišu Finance.

Eligma razvija sustav za plaćanje kriptovalutama, koji se zove GoCrypto. Taj sustav omogućuje korisnicima da na prodajnim mjestima plaćaju kriptovalutama, dok trgovcima omogućuje primanje tih plaćanja na svoj račun u lokalnoj valuti.

Procjena vrijednosti od sto milijuna eura

Kako pišu Finance, Tether je u vlasničku strukturu tvrtke ušao početkom prošle godine, s deset milijuna eura dokapitalizacije. Tvrtka koja je stvorilo tzv. stabilni novčić USDT i tvrtka BFX Ventures Limited tada su zajedno stekle gotovo 20-postotni vlasnički udio.

Sada je Tether otkupio udjele od većine vlasnika i postao 68,55-postotni vlasnik Eligme, dok preko tri poduzeća ima dodatne vlasničke udjele. Prema poslovnim bazama, ukupno ima više od 90 posto vlasništva. Prema dokumentaciji koju su dobile Finance, kupoprodajna cijena (koja se pod određenim uvjetima može povećati) iznosila je otprilike milijun eura po postotku društva. To znači da je Eligma procijenjena na 100 milijuna eura.

Preostalih 7,55 posto drži Dejan Roljić, koji je već ranije bio najveći pojedinačni vlasnik, a također je i direktor ljubljanskog poduzeća.

U početnoj fazi kripto poduzeće su financijski podržali dugogodišnji šef BTC-a Jože Mermal i tvrtka BTC, koji su se sada povukli iz vlasništva. Mermal je imao 2,5-postotni udio, a BTC deset posto Eligme.

Visok gubitak u 2023.

Poduzeće Eligma prošle je godine ostvarilo prihod od 2,8 milijuna eura, uz gubitak od 2,7 milijuna eura. Godinu prije, ostvarili su prihod od 1,6 milijuna eura i gubitak od nešto više od pet milijuna eura.

Krajem prošle godine poduzeće je na računima imalo 1,4 milijuna eura, a dugova nije imalo, pišu Finance.