Burze su se brzo oporavile od šoka iz Japana. Glavni dionički indeksi već su u uzlaznoj putanji

Financije Marko Repecki 6. kol 2024. 18:02
featured image

6. kol 2024. 18:02

Pad dioničkog tržišta u Japanu izazvao je paniku u cijelom svijetu, koja se, srećom, vrlo brzo smirila. Za FORBES Hrvatska burzovnu dramu prokomentirao je investicijski savjetnik Ivan Stojanović

Snažan, dvoznamenkasti pad azijske burze u ponedjeljak uzdrmao je i ostala tržišta, te su američki indeksi također završili u minusu, iako je pad na kraju trgovanja bio znatno blaži. Glavni američki indeksi pali su između 2 i 4 posto, tako da se panika koja se krenula širiti iz Azije, vrlo brzo  smirila.

O tome što se dogodilo porazgovarali smo s Ivanom Stojanovićem, brokerom i investicijskim savjetnikom OptimaTradera, koji kaže da je japansko tržište manje od američkog, pa se ovakve oscilacije kod njih i lakše događaju.

“Ako im se pojavi malo veća likvidnost, može doći do velikih pomaka. Recimo jutros (utorak, 6.8., o FH) završili su 10 posto u plusu. također, moguće je da su se aktivirali margin call-ovi”, pojašnjava Stojanović.

“Ponekad jednostavno dođe do korekcije tržišta”

Što se, pak, SAD-a tiče, i tamo je bilo vijesti koje su mogle nekako uznemiriti tržišta, poput negativnih vijesti s tržišta rada, ili informacije da je Warren Buffett prodao dio dionica Applea. 

“Uvijek kada se analizira neki prošli događaj, to je pogled kroz retrovizor. Traže se razlozi, racionalna objašnjenja… Ponekad jednostavno dođe do korekcije tržišta. Izašla su nova izvješća, očekivanja su možda bila prevelika, iako su zarade rasle u odnosu na isti kvartal prethodne godine, ali ponekad tržište tako reagira “, kaže Stojanović.

Podsjeća i na krah iz 1987., godine, kad je u kratkom vremenu došlo do snažnog pada, da bi se do kraja godine tržište oporavilo.

“Tržište je tada u tri tjedna palo za 35 posto, da bi na kraju godinu završilo u plusu”, kaže.

I aktualni podaci pokazuju da se tržište brzo oporavilo od šoka iz Japana, te su u utorak glavni dionički indeksi ponovno u uzlaznoj putanji.