Jedan od najvećih domaćih hotelijera povlači šibenski Solaris s Burze

Aktualno Gordana Grgas 14. kol 2024. 13:52
featured image

14. kol 2024. 13:52

Ugo grupa u vlasništvu Veljka Župana, koja drži skoro 80 posto dionica šibenskog Solarisa, najavila je u pozivu za rujansku Glavnu skupštinu povlačenje te tvrtke sa Zagrebačke burze, a za dioničare koji će glasati protiv nudi se pravična naknada od 100,99 eura po dionici. Ugo grupa je inače vlasnik i niza poznatih luksuznih hotela u Opatiji te jednog u Zagrebu

Šibenski Solaris, hotelska kuća u većinskom vlasništvu Ugo grupe Veljka Župana, objavila je na internetskim stranicama Zagrebačke burze (ZSE) da planira povlačenje dionica s uvrštenja na uređenom tržištu, a odluka će biti donijeta na Skupštini dioničara koja se održava 23. rujna.

Ugo grupa drži 78,27 posto dionica Solarisa, tako da joj neće biti problem izglasati da se tvrtka delista sa ZSE-a, a mali dioničari mogu glasati protiv toga i tako, sukladno Zakonu o tržištu kapitala, ostvariti pravo na pravičnu naknadu. U pitanju je prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunata kao ponderirani prosjek u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu društva, što je u ovom slučaju 7. kolovoza.

Pravična naknada 100,99 eura po dionici

Prema izračunu Burze, cijena koju će Solaris isplatiti dioničarima koji će u rujnu glasati protiv odluke o delistiranju i koji pravodobno podnesu zahtjev za otkup svojih dionica iznosi 100,99 eura.   

Plaža šibenskog hotelskog kompleksa Solarisa, Foto: Amadria Park
Foto: Amadria Park

Među malim dioničarima je i državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 1,1 posto vlasništva, odnosno 6773 dionice, što znači da može za njih primiti 684 tisuće eura. Naravno, ukolko se predstavnik CERP-a pojavi na sjednici Skupštine, glasa protiv i podnese zahtjev za pravičnu naknadu, što, primjerice, nije bilo učinjeno prije koju godinu kada se Petrokemija povlačila s Burze (i bio je u pitanju daleko veći iznos).

U top 10 dioničara na internetskim stranicama SKDD-a s manjim udjelima od države navode se i mali dioničari fizičke osobe Zvonimir Vukadin, Hrkač Ljiljana i Dražen te Dane Pavličić, te tri transakcijska računa.  Inače, čak 85.060 dionica, ili 13,77 posto, je u vlasništvu samog Solarisa, a kako se navodi u godišnjem izvještaju, društvo u prošloj godini nije stjecalo vlastite dionice.     

Solaris je u prošloj godini imao prihod od 48,29 milijuna eura (pad od 1,36 posto u odnosu na godinu ranije), uz dobit od 1,07 milijuna eura (rast od 67,33 posto). U pozivu na rujansku skupštinu stoji i prijedlog odluke o raspodjeli dobiti za pokriće gubitka prenesenog iz ranijih godina.

Lani je u objektima Solaris grupe (čine ju tvrtke Solaris, Vranjica Belvedere i Seget Vranjica) boravilo 151.582 posjetitelja,  a ostvareno je ukupno 756.357 noćenja.

Kako su poslovali Milenij hoteli

Opatijski hotel Milenij, Foto: Amadria Park
Restoran u opatijskom hotelu Milenij, Foto: Amadria Park

Ugo grupa Veljka Župana, jednog od imućnijih, ali medijskih slabo eksponiranih domaćih poduzetnika, vlasnik je i opatijske tvrtke Milenij hoteli koja ima sedam luksuznih hotela, a lani je ostvarila prihod od 20,37 milijuna eura, no poslovala je s gubitkom od 3,53 milijuna eura.

Među ostalim, tu su Amadria Park Hotel Milenij, hotel s pet zvjezdica u povijesnoj opatijskoj vili iz doba Habsburgovaca, kao i Grand hotel 4 Opatijska cvijeta, ali i Amadria Park Hotel Capital u Zagrebu u Jurišićevoj ulici, u zgradi s početka 20. stoljeća koju su projektirali  bečki arhitekti Ernst Gotthilf i Alexander Neumann, a do prije koju godinu to su bili prostori Zagrebačke banke.