Hotel na Makarskoj rivijeri ide na uljepšavanje vrijedno 20 milijuna eura. Ovako će izgledati

featured image

13. lip 2024. 16:54

Hotel Labineca u Gradcu kreće u obnovu vrijednu 20 milijuna eura, najavila je u četvrtak Dalmatie Grupa. Renovacija bi trebala biti dovršena do vrhunca sezone iduće godine, a investitor očekuje kako će obnovom uspjeti udvostručiti prihode

Dalmatie Grupa predstavila je u četvrtak projekt renovacije hotela Labineca u Gradcu koji je od prošle godine zatvoren. Vrijednost ulaganja u obnovu hotela s 248 soba je 20 milijuna eura, a on bi svoja vrata trebao otvoriti već iduće turističke sezone.

“Naš hotel će revitalizirati i repozicionirati Gradac kao ključnu turističku destinaciju. Ovaj će projekt stvoriti radna mjesta, uvesti nove izvore prihoda i osnažiti lokalnu ponudu“, istaknuo je Tim Wilkinson, voditelj međunarodnih akvizicija u Indotek Grupi.

Dalmatie Grupa podružnica je mađarske Indotek Grupe specijalizirane za ulaganja u nekretnine i upravljanje imovinom. Hrvatskoj javnosti ta je mađarska grupa, čiji je većinski vlasnik Daniel Jelinek, poznata po neuspješnom pokušaju kupnje Sberbankovog udjela u Fortenovi.

Direktorica Indotek grupe za Hrvatsku Nives Grzunov, voditelj međunarodnih akvizicija u Indotek Grupi Tim Wilkinson, međunarodni hospitality direktor u Indotek Grupi Adam Konieczny, načelnik općine Gradac Matko Burić, Foto: Dalmatia Grupa

U vlasništvu Dalmatia Grupe je i hotel Laguna u Gradcu koji je zatvoren 2020. godine i u obnovu bi trebao početkom iduće godine. Vlasnici hotela tvrde kako će njihova ulaganja promijeniti turistički sliku grada.

Za Labinecu su najavili sobe pristupačne za boravak obiteljima s djecom, novi wellness centar, konferencijske dvorane, panoramske vanjske terase, redizajn restorana koji će nuditi à la carte i buffet usluge. U planu je i potpuna renovacija vanjskog bazena kojem će biti pridružen i jacuzzi.

Hotelski kompleks Labineca sastoji se od četiri građevine – tri apartmanska objekta i deveterokatnice uz plažu. Na konferenciji za medije istaknuto je kako će se poboljšati njihova energetska učinkovitost – vanjska fasada hotela bit će toplinski izolirana kamenom vunom, a u središnju zgradu uvest će se energetski učinkoviti HVAC sustavi i napredne tehnologije za očuvanje voda.

Najavljeno je i kako će se zamijeniti elektro-sustav, vodoopskrbu i odvodnju, ugraditi solarne ploče za pripremu tople vode te u potpunosti obnoviti interijer kako bi zadovoljio suvremene standarde.

Hotel ipak nakon ovih radova neće imati imati četiri zvjezdice zbog veličine sobe koja ne udovoljava standardu za tu kategorizaciju.

Grupa je prošle godine u kolovozu lokalnoj samoupravi uplatila koncesijske naknade i poreze za 2024. i 2025. godinu kako bi ublažila utjecaj zatvaranja hotela na lokalnu zajednicu. Vlasnici, koji su hotel stekli kao dio paketa nenaplativih kredita, očekuju kako će obnovljeni hotel Labineca udvostručiti prihode od soba te tako nadoknaditi ekonomske učinke renovacije.

Hotel Labineca na krajnjem jugu Makarske rivijere, navode novi vlasnici, bio je u lošem stanju i pun dugova. Stoga su bili prisiljeni sklopiti nagodbe s dužnicima, a tijekom pandemije koronavirusa trudili su se zadržati sve zaposlenike. Više od četrdeset njih sada radi u drugim objektima Grupe, doznaje se.

Dalmatie Grupa u svom portfelju ima pet hotela na hrvatskom Jadranu. Među njima je i hotel Zora u Primoštenu gdje imaju i Adriatic auto-kamp s 1600 parcela te marinu Kremik s gotovo 400 vezova.

Prema konsolidiranom financijskom izvješću za 2022. godinu, koje uključuje tvrtke Primošten koja upravlja hotelom Zora te tvrtke Adriatik Auto-kamp i tvrtku Cirus, prihod Grupe iznosio je 63.9 milijuna kuna (8,48 milijuna eura), 13,6 posto više nego prethodne godine. Grupa je poslovala s gubitkom od nešto više od 3 milijuna kuna (oko 400 tisuća eura).

Indotek, pak, posluje u 12 zemalja, u portfelju ima 350 nekretnina, od čega je 15 hotela. Osim u Hrvatskoj, hospitality dio portfelja imaju i u Grčkoj, Mađarskoj i Španjolskoj.