Prema Eurostatu povećava se proizvodnja goveda i koza u Europskoj uniji. Kako stoji Hrvatska?

Prema podacima Eurostata, u drugoj polovici 2025. godine predviđa se povećanje proizvodnje goveda i koza, dok se očekuje smanjenje broja ovaca i svinja u Europskoj uniji. Pitali smo stručnjake smatraju li da će se takva predviđanja ostvariti i za Hrvatsku.
Prema prvim predviđanjima Eurostata, u drugoj polovici 2025. godini povećat će se proizvodnja goveda i koza, a smanjit će se proizvodnja ovaca i svinja u EU.
Konzultantica za poljoprivredu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić za Forbes je iznijela svoja razmišljanja o perspektivama proizvodnje u govedarstvu i svinjogojstvu u Hrvatskoj.

“Samodostatnost u proizvodnji goveđeg mesa na razini Europske unije je 102 posto, a Republika Hrvatska ima 74 posto samodostatnosti. Proizvodnja goveđeg mesa ostala je na razini prethodne godine, dok je uvoz povećan za oko 14 posto.
U cijeloj EU pada proizvodnja svinja i svinjskog mesa. Trendovi u ovoj proizvodnji se često mijenjaju i ovisno o rastu potrošnje naročito u Kini dolazi i do oporavka u proizvodnji u Uniji. Bitno je zadržati ovu proizvodnju i u Hrvatskoj naročito zbog velikog broja tradicionalnih proizvoda na bazi svinjetine i potrebe osiguranja domaće sirovine pogotovo u uvjetima vrlo nesigurnih trgovinskih odnosa”, istaknula je.
Potrebne adekvatne mjere za prozvodnju
Direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, Branko Bobetić rekao je za Forbes kako smatra da je potrebno povećati ulaganja u stočarstvo kako bi Hrvatska zadržala ovu stratešku granu proizvodnje.

“U Europi pada broj goveda, ali i kategorija krava i to je zadnje desetljeće oko 1 posto. Taj broj smanjenja krava će se u narednih 10 godina ubrzati na 1,5 posto. Također broj proizvodnje ovaca i dalje pada. Na to utječe zelena tranzicija, potrebno je puno ulagati i prilagoditi se klimatskim promjenama”, istaknuo je.
Napomenuo je kako se rijetko u Hrvatskoj čuje da je važan sektor proizvodnje hrane.
“Rijetko čujete od nadležnog Ministarstva da je važan sektor proizvodnje hrane. Potrebne su nam adekvatne mjere za proizvodnju”, napomenuo je.

U drugoj polovici 2025. godine, prema prvim predviđanjima Eurostata, bruto autohtona proizvodnja goveda u Europskoj uniji bi trebala dosegnuti 12,1 milijun grla. To bi značilo povećanje od 2,1 posto u usporedbi s istim razdobljem 2024. godine, kada je proizvedeno 11,9 milijuna životinja.
Predviđa se da će proizvodnja ovaca u drugom kvartalu 2025. biti sedam posto niža i iznosit će oko 14,5 milijuna grla, što je manje nego u istom polugodištu 2024. Predviđa se da će i proizvodnja koza biti veća za 1,7 posto te da će dosegnuti 2,4 milijuna grla.
Prognoze za proizvodnju svinja izrađuju se na tromjesečnoj osnovi i sugeriraju pad od 2,7% u zadnjem kvartalu 2025. (na 57,1 milijuna grla) u usporedbi s istim kvartalom 2024.
Najveći proizvođač goveđeg mesa ostaje Francuska
Najveći proizvođač goveđeg mesa među zemljama EU u drugom polugodištu 2025. godine ostat će Francuska, s udjelom od 22 posto u ukupnoj proizvodnji goveđeg mesa u EU. Međutim, za razliku od šireg razvoja EU, predviđa se pad proizvodnje (-1,6% na 2,6 milijuna grla).
Među ostalim ključnim zemljama proizvođačima, predviđaju se veće razine proizvodnje: to uključuje Njemačku (+1,0% na 1,9 milijuna grla), Španjolsku (+17,4% na 1,2 milijuna grla) i Irsku (+7,5% na 1,1 milijun grla).
Španjolska će ostati najveći proizvođač svinja i ovaca, Grčka koza
Predviđa se da će Španjolska proizvesti 12,0 milijuna grla svinja u četvrtom tromjesečju 2025., što bi bilo ekvivalentno oko 21% ukupnog broja svinja u EU-u. To bi predstavljalo puno oštriji pad proizvodnje (procijenjenih -9% u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2024.) od prosjeka za EU.
Među ostalim glavnim proizvođačima u EU, predviđa se pad u Danskoj (-3,2% na 7,9 milijuna grla) i Francuskoj (-1,0% na 5,7 milijuna grla), ali relativno mali porast u Njemačkoj (+0,6% na 8,9 milijuna grla) i Nizozemskoj (+0,1% na 5,6 milijuna grla).