Rusija je u borbi za Avdiivku izgubila 10 posto svojih tenkova

Aktualno Forbes 12. velj 2024. 16:41
featured image

12. velj 2024. 16:41

Četveromjesečna borba za Avdiivku vjerojatno posljednjih dana dosiže svoj vrhunac: ukrajinskom garnizonu u uništenom gradu ponestaje streljiva, a ruski pješaci približavaju se centru grada s juga i sjevera, prijeteći da će prekinuti linije opskrbe za ukrajinske branitelje grada.

Bio bi to bolan gubitak za Ukrajinu – prvo veće naselje koje će pasti Rusima u ruke u gotovo godinu dana – no mogao bi biti još bolniji dobitak za Rusiju. Kako bi zauzeli nekoliko četvornih kilometara uništenog i ispražnjenog urbanog teritorija, Kremlj je žrtvovao količinu tenkova koji mogu opskrbiti gotovo čitav jedan mehanizirani odred.

Pirova pobjeda: pobjeda koja se ne isplati jer je za nju plaćena previsoka cijena.

Open-source analitičar @partisan-oleg naglašava kako je prije pada sovjetskog saveza, jedan mehanizirani odred sovjetske vojske s 10.000 trupa imao oko 220 tenkova. Ruska vojska još uvijek uglavnom funkcionira po sovjetskom principu.

Otkad su pokrenuli napad na Avdiivku početkom listopada, ruske jedinice izgubile su 214 tenkova, kako je izbrojao analitičar @naalsio26. Uglavnom su to tenkovi T-72 i T-80, no izgubili su i nekoliko modernih tenkova T-90. Ukrajinske brigade u i oko Avdiivke izgubile su samo 18 tenkova.

Ruski gubici oko Avdiivke potencijalno bi mogli iznositi čak desetinu svih ruskih tenkova u Ukrajini.

Rusi ovakav nesrazmjer u gubicima ne mogu pripisati tome da Ukrajinci tijekom obrane grada nisu koristili tenkove. Koristili su tenkove, uključujući neke od najboljih koje imaju, Leoparde 2A6. Rusi se ne mogu pozvati ni na tradicionalnu prednost koju imaju ukopani branitelji u odnosu na izložene napadače. Povijesno gledano, napadač treba očekivati da će trpjeti samo triput veće gubitke od branitelja.

Objašnjenje je jednostavno: Ukrajinci su jednostavno bili premoćni u korištenju mina, artiljerije, dronova i projektila, i to usprkos činjenici da im polako ponestaje streljiva jer Republikanci u američkom Kongresu već mjesecima blokiraju slanje pomoći.

Rusi su izgubili četiri puta više tenkova od očekivanja i tako upali u zamku. Možda će uspjeti osvojiti ostatke Avdiivke, no ako se ukrajinski garnizon povuče sada, Rusi će osvojiti ruševine grada po cijenu oružja i ljudstva koje neće moći brzo nadoknaditi, i vjerojatno ne bez usporavanja tempa operacija na drugim dijelovima 960 kilometara duge linije fronte.

Problem je u tome što se Ukrajinci u Avdiivki možda neće povući. Ako se garnizon, po naredbi novog vrhovnog zapovjednika ukrajinske istočne fronte generala Oleksandra Sirskog, odluči boriti do zadnjeg čovjeka, mogli bi izgubiti tu prednost.

To se već jednom dogodilo, i to u Bahmutu. Upravo Sirski, tada zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, vjerojatno je garnizon zadužen za obranu grada predugo zadržao u ruševinama Bahmuta.

“Iako je Bahmut na početku izgledao kao uspjeh za Ukrajince jer su Rusi trpjeli značajne gubitke, situacija se brzo promijenila,” objašnjava ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight. “Jednom kada su Rusi uspjeli zauzeti bokove i prekinuti linije opskrbe, stope gubitaka gotovo su se izjednačile.”

Nije prekasno da borba za Avdiivku Rusima nanese mnogo više štete nego Ukrajincima, čak i ako Rusija odnese “pobjedu” u bitci. No, za Ukrajince će pobjeda u porazu ovisiti o tome hoće li prepoznati kada se treba povući.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: Russia Lost 10 Percent Of Its Deployed Tanks Trying To Capture Avdiivka
(Prevela: Nataša Belančić)