Sam Altman vodit će Microsoftov novi tim za istraživanje umjetne inteligencije

Aktualno Forbes 20. stu 2023. 15:56
featured image

20. stu 2023. 15:56

Odnedavno bivši izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, i bivši predsjednik tvrtke Greg Brockman, pridružili su se Microsoftu gdje će voditi njihovu novu jedinicu za istraživanje umjetne inteligencije, objavio je rano u ponedjeljak izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Tako je završena višednevna drama koja je započela kada je upravni odbor OpenAI-ja u petak šokirao svijet techa izbacivši Altmana iz tvrtke.

U objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru, Nadella je napisao kako će Altman i Brockman, “zajedno s još nekoliko kolega”, voditi “novi tim za napredna istraživanja” u Microsoftu.

Izvršni direktor Microsofta ipak je naglasio kako je tvrtka “odlučna” da će nastaviti partnerstvo s OpenAI-jem, dodajući kako “imamo povjerenja u naš plan za proizvode.”

Altman je na Nadellin post odgovorio: “Misija se nastavlja,” dok se Brockman još nije oglasio.

Nadellina objava sugerira kako će se Microsoftu uz Altmana i Brockmana pridružiti još bivših zaposlenika OpenAI-ja, no izvršni direktor nije navodio imena.

U naknadnoj objavi, Nadella je objasnio kako će Altman biti izvršni direktor nove jedinice i da će tim funkcionirati na način sličan drugim subjektima u vlasništvu Microsofta “kao što su GitHub, Mojang Studios i LinkedIn.”

Što je prethodilo ovoj objavi?

Ova objava označila je završetak drame koja je započela kada je Altman neočekivano izbačen iz OpenAI-ja u petak. U priopćenju je upravni odbor tvrtke objasnio kako je taj potez izazvan internom analizom koja je pokazala da Altman “nije bio dosljedno iskren u svojim razgovorima s odborom,” dodavši kako više nemaju povjerenja u “sposobnost (Altmana) da nastavi voditi OpenAI.” Kasnije istog dana, suosnivač i predsjednik tvrtke Greg Brockman objavio je kako zbog ove odluke odbora daje ostavku. Ključni investitori pokušali su tijekom vikenda intervenirati kako bi vratili Altmana na mjesto izvršnog direktora, no u nedjelju je upravni odbor tvrtke kao njegovu zamjenu odabrao bivšeg izvršnog direktora Twitcha, Emmetta Sheara.

Mnogi od trenutnih Microsoftovih AI alata, uključujući Bing Chat, Windows Copilot i GitHub Copilot nastali su na tehnologiji OpenAI-ja. Nejasno je dolaze li Altman i Brockman u Microsoft kako bi osmislili Microsoftove zamjene tih alata ili zbog nečeg potpuno drugog. Nadella je u objavi inzistirao kako Microsoft još uvijek ima povjerenja u OpenAI i kako se raduje “poznanstvu s Emmetom Shearom i novim vodstvom OpenAI-ja, kao i našoj budućoj suradnji.”

Autor originalnog članka: Siladitya Ray, Forbes
Link: Ousted OpenAI CEO Sam Altman Joins Microsoft To Lead Its New AI Research Team
(Prevela: Nataša Belančić)