Usluge za globalni Ericsson čine većinu izvoza Ericssona Nikola Tesla

featured image

22. velj 2024. 17:25

Ericsson Nikola Tesla 2023. godinu završio je s 304,2 milijuna eura prihoda, 22,2 milijuna eura dobiti i 2920 zaposlenih.

Unatoč relativno lošem makroekonomskom okruženju, tvrtka Ericsson Nikola Tesla zabilježila je rast prihoda od prodaje i dobiti u 2023. godini. Na današnjem događaju namijenjenom novinarima i investitorima, njihova predsjednica Uprave Gordana Kovačević sa suradnicima detaljno je predstavila poslove tvrtke, financijske rezultate i očekivanja u 2024. godini.

Prihodi od prodaje tvrtke u 2023. godini rasli su za 2,2 posto i iznosili su 304,2 milijuna eura, što je najviše u posljednjih pet godina. Neto dobit je porasla 40,3 posto i iznosila je 22,2 milijuna. Udio izvoza u prihodima iznosio je 57,2 posto, a za većinu je zaslužan globalni Ericsson. Prihodi s domaćeg tržišta iznosili su 130,3 milijuna eura, s inozemnih  32,2 milijuna, dok su od usluga za Ericsson ostvarili 141,7 milijuna eura.

Razvojno-istraživački centar najbolji unutar Ericsson grupe

Usluge za Ericsson uključuju poslove poput razvoja softvera za 5G i prema 6G tehnologiji, razvoj zahtjevnih funkcionalnosti za Ericssonove klijente i druge usluge. Ericssonov zagrebački Razvojno-istraživački centar u 2023. godini proglašen je najboljim među centrima te švedske grupacije u svijetu. Prepoznat je po visokoj kvaliteti softvera i pravovremenim isporukama.

Tehnologije koje su trenutno u fokusu kompanije su umjetna inteligencija (generative AI), strojno učenje, Cloud, održiva tehnologija, 5G privatne mreže, mreže potpore kritičnoj infrsatrukturi te otvorene programabilne mreže.

Gordana Kovačević; Foto: Ericsson Nikola Tesla

Plaće su najveći trošak. Hoće li rasti?

Ericsson NT u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Mostaru, Sarajevu i Prištini zapošljava 2920 ljudi, od čega su više od 1800 njih razvojni i softverski inženjeri. U 2023. godini zaposlili su 200 novih ljudi, što je najmanji broj novozaposlenih u posljednjih pet godina. Prosječna plaća u 2023. godini nije spomenuta na događaju, no podaci Digitalne Hrvatske otkrivaju da je u 2022. godini ona u iznosila 2260 eura neto mjesečno.

Na pitanje o tome ima li pritisaka u smjeru rasta plaća, koje predstavljaju najveći pojedinačni trošak kompanije, Kovačević odgovara kako nije čudno da je to najveći trošak kad je Ericsson Nikola Tesla kompanija znanja. Navodi kako je prirodno povećanje plaće kod preuzimanja veće odgovornosti, te ističe kako će kompanija nastojati zadržati talentirane – ne samo kroz plaće, nego i kroz razvoj kompetencija. Tvrtka ima i široki popis različitih benefita za zaposlenika kao što su loyalty dionice, bonusi, inovativne nagrade, podrška za mlade obitelji i drugo.

Izazovi: Sankcije, prijenos ERNT Servisa HT-u, CEZIH

Što se tiče poslovnih izazova, navodi kako su morali napustiti bjelorusko tržište zbog sankcija. Krajem 2023. godine zatvorili su tamošnju kompaniju Ericsson Nikola Tesla BY. Dodatne poslovne mogućnosti osigurali su na drugim tržištima. Tvrtku Ericsson Nikola Tesla Servisi s prvim siječnjom ove godine prenijeli su na Hrvatski Telekom.

Ericsson NT ima značajnu ulogu u hrvatskom zdravstvu što gotovo da i nije spomenuto na događaju. Upitani za probleme s CEZIH-om tijekom 2023. godini i za šansu da se oni ponove, Kovačević i Vjeran Buća pojašnjavaju kako se radi o složenoj platformi koja sadrži čitav niz proizvoda i rješenja pri čemu su tek neki Ericssonovi. U tijeku je seljenje usluge u Centar dijeljenih usluga (CDU), što se radi uživo.

Na pitanje o tome mogu li se problemi još uvijek pojaviti, s obzirom da je ministar zdravstva Vili Beroš rekao kako mogu biti prisutni i tijekom 2024. godine, odgovaraju kako kompanija radi testiranja te su uvjereni da svoj dio posla mogu obaviti kvalitetno i u kratkom roku. Uoče li da neki elementi nisu spremni, a nisu pod njihovom kontrolom, upozorit će kako bi se problemi izbjegli.

Konferencija za medije i investitore; Foto: Ericsson Nikola Tesla

Suradnja s telekomima

Što se poslova i projekata tiče, iz Ericssona NT na prezentaciji je istaknuto kako su na domaćem tržištu nastavili pružati podršku Hrvatskom Telekomu i A1 Hrvatska na modernizaciji njihovih mobilnih mreža. Krajem godine s HT-om su ugovorili suradnju na implementaciji Ericsson dual-mode 5G Core za 4G/5G jezgrenu mrežu, a suradnja je dodatno ojačana početkom 2024. godine potpisom ugovora temeljem kojeg će Ericsson Nikola Tesla do kraja 2027. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže (RAN) Hrvatskog Telekoma.

Uspješno su završili i sve ugovorene projekte vezane uz projektiranje i izgradnju širokopojasnog interneta u zonama u kojima je utvrđeno da ne postoji komercijalni interes telekom operatora za izgradnjom NGA mreža.

Sukladno višegodišnjim okvirnim ugovorima s A1 su radili na modernizaciji i proširenju kapaciteta radijske 5G mreže, modernizaciji i izgradnji konvergentne jezgrene mreže te modernizaciji mikrovalnih prijenosnih sustava.

Digitalizacija društva

U segmentu Digitalno društvo, tijekom godine su potpisali niz novih ugovora u područjima poput zdravstva, javne uprave, zemljišnih knjiga i katastra, turizma, itd., s brojnim kupcima poput Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Državne geodetske uprave, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Grada Splita i CARNET-a.

S kompanijom Odašiljači i veze potpisali su ugovor za Projektiranje i izgradnju NGN agregacijske mreže – Istočna Hrvatska, koji će realizirati u sljedeće četiri godine. Ovaj projekt dio je izgradnje nacionalne širokopojasne agregacijske infrastrukture sljedeće generacije (Next Generation Network – NGN) i omogućit će manjim mjestima i ruralnim područjima pristup brzom internetu.

Na izvoznim tržištima nastavili su suradnju s operatorima HT Mostar, Crnogorski Telekom, IPKO Kosovo, Telekom Kosova i Ucom Armenia na modernizaciji njihovih telekomunikacijskih mreža.

Što očekivati u 2024. godini?

Zbog neproduljenja ugovora u području upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom predviđaju smanjene prihode od prodaje u operatorskom segmentu. Fokusirat će se na profitabilnija i strateška područja iz temeljnog poslovanja i investiranje u vlastitu održivu budućnost. Ostat će snažno usmjereni i na poslovni segment Digitalno društvo u kojem imaju brojne reference.

Na izvoznim tržištima nastavit će s implementacijom ugovorenih projekata za kupce u operatorskom segmentu, a snažan fokus imat će na novim poslovnim prilikama i novim kupcima. U R&D segmentu žele zadržati poziciju odgovornog i pouzdanog partnera globalnom Ericssonu te će nastaviti kvalitetne isporuke softvera s fokusom na strateška područja i najnovije tehnologije.