Rafał Brzoska: Svaka kompanija mora naći svoj način kako iskoristiti umjetnu inteligenciju (video)

featured image

11. lip 2024. 09:58

Novu sezonu „Future Talks“ serijala, u sklopu kojega Luka Orešković intervjuira vodeće svjetske vizionare i opinion makere, Mplus Grupa otvorila je intervjuom s Rafałom Brzoskim, osnivačem i izvršnim direktorom poljskog logističkog giganta InPost. „Šampion dostave“, kako ga nazivaju mediji, svoj poslovni put započeo je kapitalom od pet tisuća dolara. Danas je na Forbesovoj listi najbogatijih Poljaka, a vrijednost njegovog poslovnog carstva procjenjuje se na više od 1,3 milijarde dolara.

„Potrošili smo oko 30 milijuna eura na nekoliko stotina prvih uređaja u Poljskoj. U prvim mjesecima nakon postavljanja, generirali su prosječni mjesečni prihod od 500 eura.. Svi su me molili, prisiljavali da odustanem od projekta, govorili su mi da nikad neće uspjeti, da nikad neće zabljesnuti… Ipak, uspjeli smo. Samo prošle godine dostavljeno je gotovo milijardu pošiljaka, poslujemo u devet zemalja i imamo više od 33.000 paketomata diljem Europe“, istaknuo je Rafał Brzoska, uspješni poljski milijarder, poduzetnik i inovator.

Kako je sve počelo?

Svoj poslovni put započeo je još na fakultetu osnivanjem Integer Grupe, a zatim je stvorio InPost, kompaniju koja danas upravlja s preko 20 tisuća paketomata samo u Poljskoj i više od 33 tisuće diljem Europe.

Kako je otkrio voditelju serijala i Mplusovom predsjedniku Savjetodavnog odbora Luki Oreškoviću, njegov san najprije je bio postati „značajan igrač u Poljskoj“.

„Potom je moj san bio postati najbolji u Poljskoj, a onda i u Europi“, rekao je Brzoska.

Njegov InPost danas je svojevrsni trendsetter u industriji, koji konstantno traži nova rješenja.

Luka Orešković, predsjednik Savjetodavnog odbora Mplus; Foto: Mplus

„Uvođenjem automatiziranih paketomata, omogućili smo korisnicima da preuzimaju svoje pakete kad im to najviše odgovara, bez potrebe za interakcijom s dostavljačima. Ova inovacija nije samo povećala učinkovitost dostave, već je i znatno smanjila emisije ugljika, što doprinosi ekološkoj održivosti. Naša tehnologija i model poslovanja nisu samo logistički uspješni, već i ekološki odgovorni“, naglasio je.

Brzoska je istaknuo i kako InPost zahvaljujući umjetnoj inteligenciji danas postiže još veću optimizaciju poslovanja i uštedu troškova, čime ostvaruje dodatnu prednost pred konkurentima.

„Pametno korištenje umjetne inteligencije u procesima kao što su digitalizacija podataka i predviđanje potreba tržišta u stvarnom vremenu, s ciljem organizacije logistike i broja dostavnih vozila, uštedjele su nam 22 milijuna eura samo prošle godine“, rekao je pa poručio: „Svaka kompanija mora naći svoj način kako iskoristiti umjetnu inteligenciju za unaprjeđenje vlastitog poslovanja i zadovoljenje potreba vlastitih korisnika.“

Važno je da se u starosti možeš pogledati u ogledalo…

Na kraju razgovora s Lukom Oreškovićem, Rafał Brzoska je istaknuo: „Važno je da se u starosti možeš pogledati u ogledalo i reći: Bio je ovo vrlo plodan, zanimljiv i jako dobar život.“

Brzoskin je zasigurno takav, što je prepoznao i poljski predsjednik Andrzej Duda, odlikovavši ga Viteškim križem za izvrstan doprinos razvoju poljskoga gospodarstva, kao i njegov društveni i dobrotvorni aktivizam. Naime, Brzoska zajedno sa svojom suprugom i poduzetnicom Omenaom Mensah vodi zakladu “Rafał Brzoska Foundation” s ciljem pružanja podrške mladim, talentiranim i vrijednim ljudima na njihovom putu daljnjeg razvoja.

Cijeli intervju s Rafałom Brzoskim, u kojemu je otkrio svoja predviđanja za e-Commerce industriju, komentirao položaj zemalja CEE regije u poslovnoj zajednici i dao savjete kako ostati posvećen cilju moguće je pogledati u najnovijoj Future Talks epizodi.

Prije Brzoskog, Luka Orešković u serijalu „Future Talks“ ugostio je i druge ugledne osobe kao što su bivši finski premijer Esko Aho i Carin Isabel-Knoop, izvršna direktorica na Harvard Business Schoolu. Sa svojim gostima, Orešković razgovara o širokom spektru tema poput umjetne inteligencije, održivog razvoja i novih oblika rada te drugim ključnim poslovnim i društvenim temama današnjice.