Tko su najmlađi milijarderi na svijetu? S Forbesove liste izdvajamo nevjerojatno bogate nasljednike

Rang liste Forbes 10. sij 2024. 10:19
featured image

10. sij 2024. 10:19

Forbes procjenjuje kako na svijetu danas ima nešto više od 2.600 milijardera. Prosječna dob svjetskih milijardera je 65 godina, ali na popisu se našlo i njih 15 koji imaju 30 ili manje.

Forbes Hrvatska izdvaja 10 najmlađih milijardera svijeta:

10. Gustav Magnar Witzoe

30 godina

MJESTO: 790BOGATSTVO: 3.8 milijarde dolaraIZVOR: Uzgoj ribeZEMLJA: Norveška

Theo Wargo / Getty images / Profimedia

Gustav Magnar Witzoe vlasnik je gotovo polovice tvrtke Salmar ASA, jednog od najvećih svjetskih uzgajivača lososa. Udio je dobio na poklon od svog oca Gustava Witzoea koji je tvrtku osnovao 1991. godine.

Salmar je bio predvodnik industrijalizacije uzgoja ribe u Norveškoj.

Stariji Witzoe još uvijek je na čelu kompanije, dok Gustav Magnar pokušava utrti vlastiti put, i to investiranjem u nekretnine i tech startupove.

9. Ryan Breslow

29 godina

MJESTO: 2420BOGATSTVO: 1.1 milijardu dolaraIZVOR: E-trgovinaZEMLJA: SAD

Cindy Ord / Getty images / Profimedia

Breslow je odustao od studija na Stanfordu 2014. godine kako bi pokrenuo startup za plaćanje Bolt. U siječnju 2022. godine odstupio je s mjesta izvršnog direktora, a sada je predsjednik kompanije. Breslow je za Bolt prikupio 1.3 milijarde dolara, uključujući 355 milijuna u siječnju 2022. godine, kada je vrijednost kompanije procijenjena na 11 milijardi dolara.

Forbes predviđa kako je danas tvrtka vrijedna oko 5 milijardi dolara, budući da su privatna tržišta pretrpjela značajan pad.

Bolt je privukao investitore kao što su BlackRock, General Atlantic i SAP, i to obećavajući online blagajne u stilu Amazona milijunima online prodavača.

Breslow je inače fan joge, meditacije i plesa, a rijetko kad izlazi u društvo. Za svojih 700 zaposlenika je uveo četverodnevni radni tjedan. On također vodi wellness startup Love koji je osnovao u siječnju 2022. godine.

8. Katharina Andresen

28 godina

MJESTO: 1840BOGATSTVO: 1.6 milijardi dolaraIZVOR: InvesticijeZEMLJA: Norveška

Photo by Dag Knudsen

Starija sestra Alexandre Andresen i vlasnica 42 posto udjela u investicijskoj tvrtci Ferd.
Obitelj Andresen u Norveškoj je poznata već stotinu godina, ponajviše zbog svog brenda duhana koji su prodali 2005. godine.

7. Leonardo Maria Del Vecchio

28 godina

MJESTO: 716BOGATSTVO: 4.2 milijarde dolaraIZVOR: NaočaleZEMLJA: Italija

Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia

Poput svoje braće, i Leonardo Maria Del Vecchio je nakon smrti svoga oca naslijedio 12.5 posto udjela u tvrtci Delfin. Leonardo Maria jedan je od samo dvoje nasljednika svog oca koji zaista radi i u kompaniji: on je glavni strateški direktor EssilorLuxottice.

Također je i izvršni direktor tvrtke Salmoiraghi & Vigano za prodaju naočala koju je EssilorLuxottica 2016. godine kupila za neobjavljenu svotu.

6. Alexandra Andersen

27 godina

MJESTO: 1840BOGATSTVO: 1.6 milijarde dolaraIZVOR: InvesticijeZEMLJA: Norveška

Photo by Dag Knudsen

Alexandra Andresen i njena godinu dana starija sestra Katharina naslijedile su po 42 posto obiteljske investicijske tvrtke Ferd.

Njihov otac Johan još uvijek vodi tvrtku, a kontrolira 70 posto glasova.

Alexandra je inače i trostruka juniorska prvakinja Norveške u dresurnom jahanju.

5. Kim Jung-min

22 godine

MJESTO: 2435BOGATSTVO: 1.1 milijardu dolaraIZVOR: Online gamingZEMLJA: Južna Koreja

Jung-min i njena mlađa sestra Jung-yuon vlasnice su oko 31 posto NXC-ja, većinskog vlasnika online gaming giganta Nexona. Sestre su naslijedile većinu udjela od svog pokojnog oca Kim Jung-jua koji je Nexon osnovao 1994. godine. Jung-ju je umro u veljači 2022. s 54 godine.

Ni Jung-min i njena sestra nisu uključene u poslovanje Nexona, a o njima se zna vrlo malo.

4. Luca Del Vecchio

22 godine

MJESTO: 716BOGATSTVO: 4.2 milijarde dolaraIZVOR: NaočaleZEMLJA: Italija

Luca Del Vecchio stariji je brat prvog na popisu, Clementea Del Vecchija. On i Clemente sinovi su Leonarda Del Vecchija i Sabine Grossi, bivše direktorice odnosa s investitorima u EssilorLuxottici.

3. Kevin David Lehmann

21 godina

MJESTO: 1171BOGATSTVO: 2.7 milijarde dolaraIZVOR: DrogerijeZEMLJA: Njemačka

Kevin David Lehmann vlasnik je 50 posto udjela u najvećem njemačkom lancu drogerija, dm-u, koji godišnje ostvaruje prihode od preko 14 milijardi dolara.

Tvrtka je osnovana 1973. godine kada je Goetz Werner otvorio prvi dućan u Karlsruheu u Njemačkoj. Danas dm ima oko 3.700 lokacija. Godinu dana nakon osnivanja, Lehmannov otac Guenther je uložio u dm. Godine 2017. godine potiho je prebacio svojih 50 posto udjela svom sinu. Ni otac ni sin nisu uključeni u poslovanje lanca, a o njima se malo zna.

2. Kim Jung-youn

20 godina

MJESTO: 2435BOGATSTVO: 1.1 milijarda dolaraIZVOR: Online GamingZEMLJA: Južna Koreja

Jung-youn je mlađa sestra Kim Jung-min.

1. Clemente Del Vecchio

19 godina

MJESTO: 716BOGATSTVO: 4.2 milijarde dolaraIZVOR: NaočaleZEMLJA: Italija

Devetnaestogodišnji Clemente Del Vecchio najmlađi je milijarder svijeta. On je jedan od šestoro djece Leonarda Del Vecchija, pokojnog predsjednika tvrke EssilorLuxottica, najvećeg svjetskog proizvođača naočala. Clemente je nakon smrti svog oca 2022. godine naslijedio 12.5 posto udjela u očevom društvu Delfin i tako kao 18-godišnjak postao najmlađi milijarder na svijetu. Ostali nasljednici su njegova pomajka i braća i sestre.

Osim EssilorLuxottice, Delfin također posjeduje udjele u osiguravateljskoj kući Generali, bankama Mediobanca i Unicredit i nekretninskom developeru Covivio.

Link: Real-Time Billionaires List
(Prevela: Nataša Belančić)