Što znamo o Slovencu, novom licu u vrhu Fortenove? Kao student postao je tajnik premijera, ima dvije vile…

featured image

31. kol 2024. 08:28

Borut Petek ima zanimljiv životopis. Sa samo 21 godinom postao je tajnik slovenskog premijera. Sljedećih nekoliko godina imao je značajnu ulogu i u kadroviranju u slovenskim državnim službama i tvrtkama. Nakon toga državnu karijeru zamijenio je znanstvenom i poduzetničkom, a sada se došao i u vrh nekadašnjeg Agrokora.

Borut Petek novi je član Uprave hrvatske Fortenova grupe, nastale 2019. godine iz Agrokora, nakon što je Vlada donijela lex Agrokor. Fortenova je smanjila Upravni odbor, predvodi ga Pavao Vujnovac, zamjenik mu je Josip Jurčević, a posebnu je pozornost javnosti izazvalo ime novog člana, nepoznatog na hrvatskoj poslovnoj sceni. No, dok je u Hrvatskoj gotovo posve nepoznat, nije u Sloveniji iz koje dolazi. Iz tvrtke su za medije naglasili da je u Hrvatskoj vlasnik tvrtke, te da se školovao na prestižnim sveučilištima kao što su Harvard, MIT i Oxford, a bio je i gostujući stručnjak na Harvardu i član vijeća za korporativna pitanja na Sveučilištu u Oxfordu.

U politiku je ušao na velika vrata 2004. godine kada ga je tadašnji slovenski premijer Janez Janša zaposlio kao osobnog tajnika i savjetnika. Petek je tad imao 21 godinu (po nekim izvorima 22, op.FH.). Baš kao i u slučaju mladih snaga u hrvatskoj visokoj politici i ovdje je bilo presudno obiteljsko poznanstvo. Borutov otac Stanislav Petek blizak je prijatelj bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše.

Ta činjenica ne samo da mu je dala poziciju, nego je na njoj postao i neformalni ključni čovjek za mnoga kadrovska rješenja, posebno u državnim tvrtkama. Utjecaj obitelji Petek uvelike je utjecao na odnose unutar tada vladajuće slovenske stranke, Slovenske demokratske stranke, SDS. Jedna od najvećih zagonetki kojom su se bavili mediji u Janeza Janše bila je zašto je Janša uvijek Stanislavu i Borutu Petku davao odriješene ruke.

Afere i povlačenje iz politike

Koliko je Petek mlađi, kao čovjek od punog Janšinog povjerenja, znao što se događa u vrijeme izvlačenja novca iz Nove komercijalne banke Maribor, pitali su se mediji, i slovenski i hrvatski, kada se pisalo o aferi koja je potresla slovenski državni vrh nakon pokretanja istraga. Jutarnji list pisao je kako je Matjaž Kovačić, predsjednik Uprave banke, Janšu navodno izvještavao o poslovima kupovine nekretnina u Hrvatskoj vrijednima 60 milijuna eura. Vrijednosti zemljišta tada su se precijenjivala i za 500 posto, kako bi se izvukao novac iz banke, a sumnjalo se da se tako izvlačio novac za Janšinu kampanju. Tijekom tog poslovnog pothvata negdje je iscurilo 28 milijuna eura kojima više nema traga. Mediji su u pravilu spominjali i Janšinog tajnika- Boruta Peteka, kao osobu od povjerenja koja je – možda – znala za mnoge poteze i dopise koji su kolali preko Janšinog ureda. Nakon istrage i pravosudinih procesa, Nova komercijalna banka Maribor prodala je nekretninski portfelj u Hrvatskoj.

Mediji su također propitivali je li poslovanje obiteljske tvrtke Petekovih, Klima Petek, profitiralo od države u vrijeme kada je mladi Borut bio u uredu premijera. Tvrtku Klima Petek nekad je vodio Petekov otac, a kasnije njegov stariji brat, Kristjan Petek. Necenzurirano.si navodi kako su klijenti tvrtke bila razna ministarstva, Glavno tajništvo Vlade, Državni parlament i UKC Maribor. Državne tvrtke poput Telekoma Slovenije, u kojima je Petek imao glavnu riječ u kadroviranju, također su bile klijenti.

U veljači 2008. Petek je uhvaćen u policijskom prisluškivanju bivše direktorice Vegrada Hilde Tovšak s kojom je razgovarao o natječaju za izgradnju tornja zračne luke na Brniku. Za vrijeme druge Janšine vlade vratio se u Janšin kabinet, a potom se tiho povukao iz politike u inozemstvo. Postao je gostujući znanstveni istraživač na američkom sveučilištu Harvard. Kasnije je izjavio da se bavio pronalaženjem investitora visokotehnološkim tvrtkama.

Osnivanje dvije tvrtke u Hrvatskoj

Kada je Janša 2020. po treći put preuzeo vođenje vlade, Petek je u jesen iste godine u Zagrebu osnovao Boston Advisors CEE, koji je registrirao za poslovno savjetovanje. Već u prvoj godini poslovanja, uz prihode od 650 tisuća eura, ostvario je čak 550 tisuća eura dobiti. U 2022. ti su brojevi bili još veći. Tvrtka je već imala prihode od gotovo milijun eura i više od 750 tisuća eura dobiti.

Iz bilanci je vidljivo da je najveći dio tog novca uložio u nekretnine. Njihova vrijednost na kraju 2022. iznosila je gotovo milijun eura. Točan položaj ovih nekretnina nije moguće utvrditi.

Petek je suvlasnik i tvrtke Boston Capital CEE koja je u 2022. imala 54 tisuće eura prihoda, a u 2023. godini 368 tisuća. I u ovoj tvrtki veći dio isplaćen je kao dobit: 45 odnosno 244 tisuće. Drugi suvlasnik ove tvrtke je Luka Orešković, sin hrvatskog profesora i poduzetnika Stjepana Oreškovića, koji posluje i u Sloveniji, a upravo je ove godine njegova tvrtka Mplus (kasnije Bosqar invest) preuzela slovensku Panvitu. Luka Oreškoviće je također studirao na Harvardu, te pojedini mediji spekuliraju da je tu nastalo poznanstvo koje se nastavilo i u poslovnim projektima.

Vile o kojima se pisalo…

U slovenskim medijima se pisalo i o nedovršenoj mariborskoj vili Boruta Peteka. Nju je u takvom stanju kupio 2022. godine od mariborskog suda koji ju je zaplijenio jednom poduzetniku koji je upao u financijske teškoće. Prvo se prodavala po cijeni od 360.000 eura, a kako je nitko nije htio kupiti Petek ju je dobio za 318.000 eura.

Čini se da je i danas u jednako nedovršenom stanju. Već neko vrijeme je prodaje, a iznos koji traži za nju spustio sa 749 tisuća eura na 695 tisuća.

Petekova vila kod Maribora; Video: Mondreal Real Estate / YouTube

To nije jedina Vila u Petekovom vlasništvu.

Oreškovićeva i njegova tvrtka Boston Capital CEE kupila je veliku vilu s bazenom u Poreču. Luksuzna vila od 490 kvadrata nalazi se u neposrednoj blizini mora, ima pet spavaćih soba i pet kupaonica, no portal Necenzurirano je pisao da se ne može naći niti na jednom portalu za iznajmljivanje nekretnina, te joj za sada nije poznata namjena. Kupljena je kreditom Zagrebačke banke u iznosu od 2,8 milijuna eura, a prethodni vlasnik bila je tvrtka H.M.Z. Villa.