DOK-ING otvorio ured u Ukrajini. Tamo s razminiranjem rade ozbiljan posao

featured image

12. ruj 2024. 17:42

Čak 67 DOK-ING-ovih robotskih vozila razminiravat će Ukrajinu do kraja godine. S obzirom na taj posao, hrvatska kompanija je u srijedu otvorila i ured u Ukrajini.

DOK-ING, vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za robotske i autonomne sustave, jučer je svečano otvorila svoj novi ured u Kijevu, u Ukrajini.

Ukrajina nije izabrana slučajno – zbog rata koji se tamo vodi, potreba za razminiranjem je vrlo velika. Od 2022. godine DOK-ING je u Ukrajinu isporučio 45 robotskih sustava, a do kraja će ih biti ukupno 67.

Uz osnivača DOK-ING-a Vjekoslava Majetića, na svečanom otvaranju ureda u Kijevu sudjelovali su hrvatski premijer Andrej Plenković, potpredsjednica ukrajinske Vlade Julija Sviridenko, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i mnogi drugi.

Premijer Andrej Plenković, vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović; Foto: DOK-ING

Majetić najavio suradnju s ukrajinskom obrambenom industrijom

“Naš jedini cilj kada smo krenuli na ovo putovanje prije trideset godina bio je spasiti ljudske živote. Sada izravno donosimo tu našu filozofiju u Ukrajinu: Nemojte slati čovjeka da radi posao stroja! Nastavit ćemo podupirati ukrajinske napore za razminiranje i proširiti svoje djelovanje u Ukrajini i na dodatna područja kao što je zaštita kritične infrastrukture. Također, namjeravamo surađivati s ukrajinskom obrambenom industrijom na razvoju novih tehnologija od kojih će imati koristi obje naše nacije“ – rekao je Majetić.

„DOK-ING Ukraine“ djelovat će kao središte za suradnju, olakšavajući komunikaciju između DOK-ING-a, ukrajinskih vlasti, inozemnih državnih i nevladinih dionika, lokalnih partnera te svih ostalih zainteresiranih strana.

Do kraja godine za korištenje i održavanje DOK-ING-ovih strojeva bit će osposobljeno više od 200 stručnjaka.

MV-4, jedan od robotskih sustava za razminiranje DOK-ING je nedavno donirao ukrajinskom Ministarstvu obrane. Time je postao prva privatna tvrtka koja je dala takvu donaciju bez ikkavog vanjskog financiranja.