Navodno korumpirani ruski zapovjednik poslao je svog najboljeg operatera drona da umre kao pješak

Aktualno Forbes 14. ruj 2024. 10:08
featured image

14. ruj 2024. 10:08

Dmitrij Lisakovski navodno je poginuo u pješačkom napadu nakon što je njegov zapovjednik raspustio svoj tim bespilotnih letjelica.

Dronovi mogu biti bez posade, ali još uvijek imaju pilote – na zemlji. A dron je učinkovit onoliko koliko je njegov pilot vješt.

Zato je ukrajinska vojska nedavno uspostavila zasebnu granu oružanih snaga za nadzor neovisnih postrojbi bespilotnih letjelica. Odvojene snage bespilotnih letjelica “sada dokazuju svoju učinkovitost na raznim dijelovima prve linije”, rekao je CNN-u general Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik Ukrajine.

Ne postoji posebna grana bespilotnih letjelica u ruskim oružanim snagama. I to je možda bio faktor u nedavnoj smrti jednog od najiskusnijih operatera bespilotnih letjelica ruske vojske: Dmitrija Lisakovskog.

U petak je Lisakovski navodno nestao tijekom pješačkog napada na selo Lisivka, šest kilometara istočno od ukrajinskog uporišta Pokrovsk u jednom od najopasnijih sektora na prvoj crti u istočnoj Ukrajini.

Lisakovski nije sudjelovao u neuspješnom napadu na Lisivku kao operater drona. Umjesto toga, nosio je pušku – boreći se, i navodno umirući, kao običan pješak. I osjetio je da mu se bliži kraj. “Postoje velike šanse da se neću vratiti”, rekao je Lisakovski u videu koji je snimio neposredno prije napada.

Ako se čini čudnim da se ruska vojska bori da parira dron-za-dronu ukrajinskoj vojsci unatoč tome što su ruske snage mnogo veće i općenito bolje opremljene, razmislite o ljudskim operaterima koji stoje iza svakog uspješnog naleta drona. Ukrajina brine o svojim operaterima bespilotnim letjelicama – ne samo zato što je to ispravno, već zato što se preživljavanje pretvara u veće iskustvo, što se prevodi u veću vještinu.

Ne uzaludno, ukrajinski operateri bespilotnih letjelica s pogledom iz prvog lica nedavno su počeli napadati ruske nadzorne bespilotne letjelice u zraku – što je nevjerojatno teška vrsta angažmana, s obzirom na to koju razinu svijeti o situaciji i preciznost je potrebno imati. Napadi dronovima u zraku mogući su samo zato što su operateri koji napadaju izuzetno vješti.

Ruska strana zrak-zrak dronove puno rjeđe uspijeva uništiti. Niža ukupna razina vještina operatera zasigurno je faktor. A rasipanje iskusnih operatera kao što je Lisakovski moglo bi pomoći da se objasni ta erozija vještina.

Lisakovski se izvorno borio za separatističku Narodnu Republiku Donjeck prije nego što je Rusija preuzela oružane snage DNR-a početkom sadašnjeg šireg rata. U vrijeme njegove prijavljene smrti, bio je dio 87. streljačke pukovnije, raspoređene duž osi između Avdiivke i Pokrovska u Donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini.

Prema ruskim izvorima koje je preveo estonski analitičar WarTranslated, Lisakovski je dobrovoljno formirao izviđački tim bespilotnih letjelica dugog dometa unutar 87. pukovnije i bio je odgovoran za lociranje značajnog broja ukrajinskih vozila, uključujući, navodno, najmanje jedan dragocjeni topnički raketni sustav visoke pokretljivosti lanser na kotačima.

Reputacija učinkovitosti Lisakovskog nije ga spasila kada je novi časnik, Igor Puzik, preuzeo zapovjedništvo nad pukovnijom. Puzik je navodno raspustio tim dronova i prebacio operatere dronova u pješačke vodove.

U svom posljednjem videu, Lisakovski ne samo da je optužio Puzika za nekompetentnost – on je također optužio časnika za korupciju i izdaju, čak je izjavio da je Puzik bio pod “utjecajem” ruskog časnika za kojeg je Lisakovski tvrdio da prosljeđuje obavještajne podatke zapadnim dužnosnicima.

Tvrdnje Lisakovskog teško je dokazati. No ne može se poreći da je bilo uzaludno čovjeka sa specijalnim vještinama poslati u bitku s puškom. Ruske trupe trebale bi oplakivati ​​rasipnu smrt Lisakovskog. Ali ukrajinske trupe bi to trebale slaviti. Što više iskusnih operatera bespilotnih letjelica Rusija bude trošila, to će njene bespilotne letjelice biti manje učinkovite.

Na taj način, Rusi nesvjesno pomažu Ukrajincima u jednom od njihovih glavnih modernizacijskih napora dok ruski širi rat protiv Ukrajine ulazi u 30. mjesec. “Stalno radimo na poboljšanju [naših bespilotnih letjelica],” rekao je ukrajinski vrhovni zapovjednik Sirski, “povećavajući njihovu učinkovitost, poboljšavajući sustav kontrole, načine i metode korištenja. Pokušavamo maksimalno povećati našu tehničku nadmoć nad neprijateljem kako bismo nadoknadili njihovu brojčanu nadmoć.”

Velik dio ove tehničke nadmoći je nadmoć operatera – nešto što je barem jedan ruski časnik propustio cijeniti kada je poslao svog najboljeg operatera drona da umre kao pješak.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
(Preveo: Bojan Bajgorić Šantić)