Petrol je morao povući vodu u plastičnim bočicama: Što je pokazala kontrola?

Aktualno Forbes Hrvatska 11. lis 2024. 10:48
featured image

11. lis 2024. 10:48

Nakon što je tvrtka Petrol morala povući plastične bočice “Voda na putu” koje su se prodavale na području Slovenije, ali i Hrvatske i Srbije, uslijedila je kontrola i utvrđivanje uzroka problema

“Na temelju rezultata nije moguće zaključiti o štetnosti za zdravlje potrošača,” kažu iz Uprave za sigurnost hrane nakon Petrolovog povlačenja vode u bocama. Punionica je obustavila isporuke i provodi dezinfekciju, piše Forbes Slovenija.

Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja (UVHVVR) u Sloveniji nedavno je obavijestila javnost o povlačenju “Vode na putu,” Petrolove vode u bocama,a reagirale su i hrvatske nadležne službe.

“Točan razlog povlačenja je moguća prisutnosti koliformnih bakterija. Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane”, bilo je navedeno u obavijesti na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

“Razlog za poduzimanje mjera je moguća prisutnost koliformnih bakterija. Korisnici ne bi trebali piti vodu, već je vratiti na mjesto kupnje,” izvijestio je N1. Proizvodi su istodobno povučeni i u Hrvatskoj i u Slovenijji i u Srbiji.

Povlačenje se odnosilo na sve boce vode, bez obzira na količinu (0,5, 0,75 ili 1,5 litara), datum punjenja ili datum isteka. Koliko je ukupna količina povučena iz prometa, Petrol nije pojasnio.

Kakvo je pojašnjenje iz Petrola?

U Petrolu su na pitanja kako su otkrili moguću prisutnost bakterije u vodi, znaju li već kako je do toga došlo i kada su obavijestili Upravu za sigurnost hrane, odgovorili relativno šturo, piše Forbes Slovenija.

“Petrol posluje odgovorno prema svim svojim dionicima, pri čemu je briga o kvaliteti naših proizvoda na vrhu prioriteta. U tu svrhu redovito provodimo kontrole kvalitete proizvoda, a u slučaju mogućih odstupanja od propisanih standarda odmah poduzimamo mjere u skladu sa zakonodavstvom i očekivanjima kupaca. Tako smo postupili i u ovom slučaju,” naveli su u odgovoru.

Dodali su da su o uočenim odstupanjima odmah obavijestili nadležne organe – dakle UVHVVR – i započeli postupak povlačenja. Na pitanje zašto povlačenje vrijedi za sve datume isteka, nisu odgovorili. Ipak, naglasili su da slijede zakonske zahtjeve te da povlačenje vrijedi za sve datume isteka na svim tržištima gdje su ti proizvodi bili u prodaji.

Kako je postupak povlačenja još uvijek u tijeku, nisu mogli pružiti detaljnije informacije, zaključili su iz tvrtke. “Još jednom se ispričavamo kupcima za moguće neugodnosti i zahvaljujemo se na razumijevanju,” zaključili su.