Maslac u Europi drastično poskupio. Nakon cijene čokolade novi udarac za sve koji peku kolače

Svijet Forbes Hrvatska 14. lis 2024. 11:13
featured image

14. lis 2024. 11:13

Cijene maslaca diljem Europe na rekordno su visokim razinama posljednjih mjeseci. Uoči pripreme za božićne blagdane gdje se tradicionalno više konzumiraju slastice te zbog raznih domjenaka i slavlja slastičari i pekari imaju više posla, to je loša vijest. Posebice ako se uzme u obzir da se već ionako suočavaju s visokim cijenama čokolade i šećera

Cijena europskog maslaca na svjetskim je tržištima do 29. rujna dosegla rekordnih 8.706 dolara po metričkoj toni. Drugim riječima, maslacu je na godišnjoj razini cijena skočila za nevjerojatnih 83 posto, pokazuju podaci Europske komisije.

Analitičari za Reuters tvrde kako je do takvog snažnog porasta cijene došlo zbog snažne potražnja za maslacem, male zalihe i sklonosti prerađivača da mlijeko utroše za najprofitabilnije proizvode – sireve.

“Velike prehrambene tvrtke osigurale su velik dio zaliha maslaca prije nego što su počele proizvoditi božićne kolače i sladolede. Međutim, na male proizvođače utjecaj ovog poskupljenja bit će značajan, porast cijena će biti neizbježan”, rekao je Paul Boivin, direktor francuske federacije pekara i slastičara FEB.

Proizvodnja mlijeka prošle je godine opala u većem dijelu svijeta, uključujući Europu, Sjedinjene Države i Novi Zeland – najvećeg svjetskog izvoznika mlijeka i maslaca – jer su niske cijene i visoki troškovi stočne hrane obeshrabrili mnoge proizvođače mlijeka.

Globalna proizvodnja mlijeka lagano se oporavila ove godine, ali je ostala niska u usporedbi s rastućom potražnjom. To je navelo proizvođače da mlijeko koriste za najkonkurentnije proizvode poput sira umjesto da ga upotrebljavaju za proizvodnju maslaca, rekao je Michael Harvey, mliječni analitičar Rabobanka.

Prema najnovijim podacima za Europsku uniju, proizvodnja mlijeka je u porasla je za 0,7 posto od siječnja 2023. do srpnja ove godine. U istom razdoblju proizvodnja maslaca pala je 1,6 posto, a zalihe su pale na povijesno niske razine. S druge strane, proizvodnja sira porasla je 3,2 posto.

Cijene bi mogle nastaviti rasti

Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) ovog je mjeseca prognoziralo kako će cijene maslaca ići do tri dolara po funti, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prošlu godinu. U obrazloženju se navodi kako je do toga došlo i zbog manjeg broja krava i manje mlijeka koje proizvode.

“Očekuje se da će smanjene ponude mlijeka i stabilna potražnja povećati izglede za poskupljenje i u 2025. godine”, kazali su iz tog ministarstva.

Prema podacima Statiste, prihodi na globalnom tržištu maslaca trebali bi dosegnuti 42 milijarde dolara u 2024. godini, što je rast za više od 8 posto u odnosu na 2022. godinu. Očekuje se da će tržište godišnje rasti za sedam posto do 2029. godine.

Cijene europskog maslaca donekle su poduprle i bojazni od daljnjeg pada ponude mlijeka zbog širenja bolesti mliječnih krava u zapadnoj Europi, uključujući bolest plavog jezika i epizootsku hemoragičnu bolest (EHD), kažu analitičari.

Međutim, ptičja gripa u SAD-u nije zahvatila toliko mliječnih krava da bi utjecala na nacionalnu razinu proizvodnje mlijeka, rekao je ekonomist USDA Michael McConnell.

Cijene maslaca trebale bi pasti s rekordnih visina jer proizvođači mliječnih proizvoda povećavaju proizvodnju kako bi imali koristi od visokih cijena, no bi moglo proći nekoliko mjeseci da se vidi značajan pad, komentirala je Susan Kilsby, analitičarka banke ANZ na Novom Zelandu.