Ni manji gradovi više nisu jeftini: Novogradnje u Zaboku, Karlovcu i Sisku šokantno su skupe

Aktualno Marko Repecki 16. lis 2024. 06:57
featured image

16. lis 2024. 06:57

Cijene novosagrađenih stanova u manjim gradovima u prstenu oko Zagreba – u koje bi se građani kojima je preskupo u Zagrebu možda mogli seliti – porasle su na prilično visoke razine. Donosimo pregled, a s Danijelom Dujlović, inžinjerkom građevine, razgovarali smo o tome što se zbiva

Dok smo u većim gradovima, poput Zagreba ili Splita navikli da su cijene novih stanova skoro kao u Zapadnoj Europi, više toliko povoljno ne izgledaju ni novogradnje u manjim sredinama. Ako se netko u potrazi za povoljnijom novogradnjom spreman preseliti 50, 100 kilometara od, na primjer, Zagreba, sada već mora biti spreman za stan izdvojiti i znatno više od 2000 eura po četvornom metru. Istovremeno, cijene starijih stanova ili kuća su često i nekoliko puta niže.

Dobar dio stanova u Kamgradovom kompleksu u Zaboku – već prodan

Građevinska kompanija Kamgrad sagradila je u Zaboku, otprilike 50 kilometara od Zagreba, stambeni kompleks od dvije zgrade, od koje je jedna prvi zagorski neboder s 10 katova. Kompleks ima 99 stanova, od kojih je – sudeći po informacijama s njihove službene stranice – dobar dio već prodan. Cijene se kreću oko 2500 eura za četvorni metar.

U nekretninskim oglasnicima moguće je pronaći više stanova iz ovog kompleksa. Tako se stan od 68 četvornih metara na 9. katu zgrade u Zaboku prodaje za oko 175 tisuća eura. To je oko 2570 eura po četvornom metru.

Nešto veći stan, od oko 85 četvornih metara, u istom stambenom kompleksu, ali u visokom prizemlju, prodaje se za oko 209 tisuća eura, što je oko 2460 eura po četvornom metru. Stan od 45 četvornih metara, na 5. katu zgrade prodaje se za 113 tisuća eura, što je otprilike 2500 eura po četvornom metru.

Kamgradov kompleks u Zaboku Izvor: Kamgrad

Projekti u Sisku i Karlovcu po 2500 eura za četvorni metar

Novogradnje nisu više izrazito povoljne ni u Sisku, koji je 60-ak kilometara udaljen od Zagreba. U središtu Siska do proljeća 2026. godine trebao bi biti završen projekt “Kaptol Residence”. Radi se o zgradi s ukupno 37 stanova površine od oko 50 do 120 četvornih metara.

Za dvosobni stan u ovoj zgradi, od 50 četvornih metara potrebno je izdvojiti oko 126 tisuća eura. Najveći stan, sa pet soba, od 120 četvornih metara košta gotovo 300 tisuća eura, odnosno 2500 eura po četvornom metru. Garažna ili parkirna mjesta ne idu uz stan, već ih je potrebno zasebno kupiti. Cijena garažnog mjesta je 14 tisuća eura, a vanjskog parkirnog mjesta šest tisuća eura.

Kaptol Residence u Sisku Izvor: Kaptol Residence/Njuškalo

I u Karlovcu su cijene novogradnje došle na razinu na kojoj su do prije nekoliko godina bile na rubnim dijelovima Zagreba. Tako u karlovačkom naselju Švarča, otprilike dva kilometra od centra grada, niče projekt “Green Hills”. Do kraja 2025. godine očekuje se da će biti dovršene dvije zgrade, s ukupno 88 stanova.

Što se tiče površine, stanovi u ovim zgradama kreću se od 33 do 97 četvornih metara. Cijene se, prema podatku iz nekretninskog oglasnika kreću od 2550 do 2650 eura za četvorni metar.

Green Hills u Karlovcu Izvor: Green Hills/Screenshot

“Stare nekretnine su loše održavane, pa se kupci radije odlučuju za nove”

Danijela Dujlović, diplomirana inženjerka građevine, koja je sudjelovala u realizaciji niza projekata u Hrvatskoj za FORBES Hrvatska prokomentirala je cijene novogradnji u manjim gradovima i mjestima.

“Ako pogledamo značajnu razliku u vrijednosti starijih kuća i novih stanova, mislim da se to događa zato što su starije stambene građevine u međuvremenu loše održavane. U zakonskoj i tehničkoj regulativi je održavanje građevina dobro određeno, ali kako se realno loše održavaju javne građevine, tako i privatne, nakon proteka vijeka trajanja izgube vrijednosti i investitor je u situaciji da radije bira gradnju, odnosno kupnju novog stana, nego rekonstrukciju i održavanje starog”, kaže Dujlović.

Osim toga, ističe i da su troškovi izgradnje, ako se radi o izvođaču iz drugog područja, znatno veći.

“Građenje je skuplje izvan mjesta sjedišta tvrtke izvođača, toliko koliko su veći troškovi plaća zaposlenika i organizacije građenja na udaljenom gradilištu, a za pretpostaviti je da izvođači dolaze iz većih gradova. Ovisno u kojem razdoblju promatramo porast cijena građevinskih radova, može se reći da je porast cijene materijala i rada znatno utjecao unazad 5 godina, dok u protekloj godini se nije dogodilo ništa značajno u tom smislu”, pojašnjava Dujlović.