Što ako Slovenci zaokruže DA na referendumu za drugi blok nuklearke u Krškom?

Aktualno Forbes Hrvatska 16. lis 2024. 17:08
featured image

16. lis 2024. 17:08

Referendumsko “da” ne znači konačnu odluku za drugi blok NE Krško, posljednjih dana ističu vladajući u Sloveniji. Što to onda znači, analizira Forbes Slovenija.

Predsjednik slovenske vlade Robert Golob kaže da birači na referendumu 24. studenoga neće dati konačno zeleno svjetlo za projekt drugog bloka NE u Krškom. Ali će dati zeleno svjetlo za daljnje aktivnosti, koje će 2027. ili 2028. godine omogućiti odluku o tome idemo li u izgradnju drugog bloka nuklearke u Krškom, piše Forbes Slovenija.

Prema riječima slovenskog premijera, aktivnosti koje bi se pokrenule u slučaju pozitivnog ishoda referenduma povećale bi ulaganje u projekt na više od 100 milijuna eura.

Od 2006. godine do danas, Gen energija je već potrošila oko 30 milijuna eura za projekt NE2: otprilike 22 milijuna eura za studije, sedam milijuna eura za otkup zemljišta, te još nekoliko milijuna za rad tima koji se bavi ovim projektom. Ured premijera Goloba i Gen energiju, koja je trenutačno nositelj projekta, Forbesa Slovenija je pitao je na što bi išlo daljnjih 70 milijuna eura ili više.

“Do konačne investicijske odluke treba pripremiti projektnu dokumentaciju, provesti različite analize te uložiti u istraživačke aktivnosti i razvoj kadrova”, odgovorili su novinarima iz ureda premijera i uputili ih na Gen energiju za detaljnija objašnjenja.

Uključivanje 400 stručnjaka

U Krškom su pak novinarima rekli da do konačne investitorske odluke o realizaciji (Final Investment Decision, FID), koja je predviđena za 2028. godinu, planiraju “niz aktivnosti” koje će biti zahtjevne i s financijske strane. “Radi se o složenim područjima, a u brojnim studijama sudjelovat će veliki broj domaćih i stranih stručnjaka. Primjerice, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) preporučuje sudjelovanje oko 400 stručnjaka samo za vođenje projekta”, izjavili su za Forbes Slovenija.

Nadalje, naveli su aktivnosti predviđene do 2028. godine. Iz popisa proizlazi da bi projekt, koji trenutno vodi Gen energija, u budućnosti bio prenesen na posebno projektno poduzeće. Prema trenutačnim procjenama, to bi poduzeće 2028. godine zapošljavalo 200 ljudi.

Šest skupina aktivnosti:

1.) Organizacija:

  • Uspostava i rad posebnog projektnog poduzeća (SPV) u kojem će 2028. biti zaposleno 200 stručnjaka za vođenje projekta NE2.
  • Troškovi rada za zaposlenike u projektnom poduzeću.
  • Uspostava različitih sustava upravljanja, osiguravanja kvalitete, planiranja, upravljanja imovinom i dokumentacijom u skladu sa zakonodavstvom i standardima.
  • Pravne i savjetodavne usluge za učinkovitu i uspješnu provedbu projekta NE2

2.) Postupak donošenja državnog prostornog plana (DPN) – koji uključuje pripremu cjelovite procjene utjecaja na okoliš, izvješća o stanju okoliša i studije različitih varijanti.

  • Izrada stručnih podloga u cijelom postupku DPN-a, dokumentacija, prijevodi, objave.

3.) Licenciranje:

  • Izrada izvješća o analizi sigurnosti lokacije (SSAR), studije vjerojatnosti najvećih poplava (PMF), te probabilističke analize seizmičkog rizika (PSHA).
  • Izrada dodatnih studija potrebnih tijekom upravnih postupaka.
  • Određena dodatna terenska istraživanja za mikrolokaciju.

4.) Izbor dobavljača:

  • Priprema natječajne dokumentacije i provođenje postupka izbora ponuđača tehnologije za NE2 (uključujući studije prihvatljivosti dizajna).
  • Provođenje pregovaračkih postupaka na svim razinama.

5.) Priprema financijskog i poslovnog modela projekta te priprema dokumentacije za FID:

  • Analiza rizika i pregovori o alokaciji i upravljanju rizicima.
  • Zatvaranje financijske konstrukcije.
  • Pregovori s potencijalnim suinvestitorima.
  • Prijava poslovnog modela Europskoj komisiji.
  • Priprema dokumentacije za FID (dokument identifikacije investicijskog projekta, investicijski program, financijske analize i studije izvedivosti itd.).

6.) Komunikacija:

  • Komuniciranje u skladu sa zakonodavstvom, s lokalnim zajednicama i inozemstvom.
  • Informiranje i podizanje svijesti svih javnosti i dionika.

Prema pisanju Forbes Slovenija, premijer Golob je prošlog tjedna izjavio da će, u slučaju pozitivnog ishoda referenduma, vladajuća stranka Svoboda “odmah” uložiti zakon o pripremi projekta NE2.

Nije jasno je li zakon već u fazi pisanja, s obzirom na to da je referendum za mjesec i pol, no Forbes Slovenija je neslužbeno doznao da će pripremu zakona osobno nadgledati premijer. Konačni prijedlog najprije će predstaviti koalicijskim partnerima.

Već u lipnju prošle godine, premijer je istaknuo projektni zakon kao ključan za skraćivanje vremenskog okvira projekta. Prema realističnoj vremenskoj procjeni koja uzima u obzir trenutno važeće zakonodavstvo, NE2 bi mogao biti priključen na mrežu 2047. godine. Međutim, ako se usvoji poseban projektni zakon, to bi moglo biti već 2037. godine.

Projekt se sporo razrađuje

Na operativnoj razini projekt se već neko vrijeme kreće sporo, barem iz perspektive vanjskog promatrača.

Gen energija je u proljeće najavila da će u lipnju podnijeti prijedlog za izmjenu državnog prostornog plana (DPN), no nacrt je još uvijek u fazi usklađivanja između nadležnih ministarstava.

Slovensko Ministarstvo za okoliš, klimu i energiju, nakon podnošenja službenog nacrta, objavit će ga javno i poslati na razmatranje Ministarstvu za prirodne resurse i prostor. Ovo ministarstvo mora u roku od približno 30 dana dati smjernice tvrtki. Gen energija tada, na temelju smjernica, analize podataka i prijedloga javnosti, treba pripremiti prijedlog potencijalno izvedivih varijanti, popis stručnih podloga koje još treba izraditi te način uključivanja prijedloga javnosti. Odluku o početku pripreme DPN-a zatim donosi vlada.