Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško. Pitali smo HEP kako napreduju razgovori sa Slovencima

Aktualno Gordana Grgas 29. ožu 2024. 13:42
featured image

29. ožu 2024. 13:42

Nakon što je predsjednik Uprave HEP-a Vice Oršulić iznenadio i domaću i slovensku javnost nedavnom izjavom na konferenciji u Zagrebu da HEP razmišlja o sudjelovanju u izgradnji novog bloka nuklearke u Krškom, te najavio i sastanak o tome, na upit FORBES Hrvatska iz te su kompanije potvrdili da su spremni razgovarati o mogućnostima i modalitetima suradnje na tom projektu. No, nisu precizirali što konkretno smjeraju niti kolika je investicija u pitanju

„HEP podržava izgradnju Nuklearne elektrane Krško 2 i spremni smo sa slovenskim partnerima razgovarati o mogućnostima i modalitetima suradnje na tom projektu“, odgovorili su u srijedu na upit FORBES Hrvatska iz HEP-a, izostavivši pritom bilo kakve dodatne informacije i pojašnjenja što je konkretno sada tema sastanaka dviju strana i o kolikoj se potencijalnoj investiciji radi.   

U šturom odgovoru su samo naveli da “nuklearne elektrane predstavljaju siguran i ekonomičan izvor električne energije bez emisija CO2“ te podsjetili da postojeća NE Krško godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom.

Dogovor će biti na razini država

HEP smo kontaktirali nakon što je predsjednik Uprave HEP-a Vice Oršulić na nedavnoj  energetskoj konferenciji u Zagrebu izjavio da HEP razmišlja o sudjelovanju u izgradnji novog bloka Nuklearne elektrane Krško te najavio predstojeći sastanak o suradnji „s kolegama iz NE Krško”.  Na istoj konferenciji je Saša Medaković, član Uprave NE Krško potvrdio da se između Hrvatske i Slovenije vode razgovori o izgradnji novog bloka elektrane, prema izvještaju Poslovnog dnevnika.

Sve to izazvalo je poprilično iznenađenje u hrvatskoj javnosti, ali i Sloveniji. Prema dobro upućenim neslužbenim izvorima iz Hrvatske, sastanci sa slovenskom stranom su tehničke prirode kako bi se provjerila fizibilnost i mogućnost suradnje, a svakako u ovoj fazi nije bilo predviđeno da se s time ide u javnost. Dogovor o razvoju nuklearnog postrojenja je, ističe naš izvor, međunarodno političko i diplomatsko pitanje koje se rješava na državnoj, odnosno premijerskoj razini, a ne samih energetskih kompanija.

Čini se, dakle, da se Oršulić izlanuo. S državne razine o tome da bi Hrvatska doista sudjelovala u gradnji nove nuklearke nema javno dostupnih službenih informacija.

Gen energija: Sastanak bio, ali ne o suinvestiranju

Iz Gen energije, slovenske kompanije zadužene za projekt nove nuklearne elektrane (NEK2), su u međuvremenu  potvrdili da je sastanak s HEP-om koji je Oršulić najavio i održan, ali da na njemu nije bilo riječi o suinvestiranju u novu nuklearnu elektranu u Krškom, kako je objavio RTV Slovenije i prenio portal Energetika-Net. Iz Gen energije su također poručili da vide interes stranih i domaćih aktera, osim Hrvatske ili državne energetske tvrtke HEP.

“Ovi razgovori su isključivo informativnog karaktera. Odabir potencijalnog suinvestitora također nije isključivo u nadležnosti Gena, tako da je trenutno prerano o tome raspravljati”, napisali su.  

Apel Greenpeacea Milanoviću i Plenkoviću

Uzbunio se zbog svega javno zasad tek Greenpeace koji je poslao apel predsjedniku RH Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću u kojem, kako je izvijestila Hina, izražava zabrinutost „otvorenom podrškom i najavom interesa Republike Hrvatske za ulaganje u projekt nuklearne elektrane Krško 2 u Sloveniji“.  Navode da je na spomenutoj konferenciji u Zagrebu hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan otvoreno podržao nuklearnu energiju kao opciju u zelenoj tranziciji u Hrvatskoj. U svojem je izlaganju, navodi se, nuklearnu energiju podveo pod obnovljive izvore energije, što u Greenpeaceu smatraju da nije i nikako ne može biti točno.

Također su se referirali i na Oršulićeve izjave o tome da se vode razgovori sa slovenskom stranom o gradnji NEK2. Naveli su, među ostalim, da je izgradnja nove nukelarke „skupa avantura koju su slovenski mediji trenutno procijenili na 10 milijardi eura”.

Konačna odluka do 2028. godine

Što se same Slovenije tiče, cilj je da se konačna investicijska odluka o projektu nove nuklearke u Krškom donese najkasnije do 2028. godine, kako stoji u obavijesti s kraja siječnja ove godine objavljenoj na internetskoj stranici  Gen energije. Opisuju ga kao središnji strateški projekt koji će na „pouzdan, siguran, ekološki odgovoran i ekonomski učinkovit način dati odlučujući doprinos dekarbonizaciji slovenskog elektroenergetskog sustava“.

Kako je pak ovog tjedna pisao FORBES Slovenija, trenutno u Krškom dovršavaju novu analizu seizmičke sigurnosti za planiranu lokaciju NEK2, koja bi trebala biti izgrađena uz postojeći blok nuklearne elektrane (na jednoj od trenutno osam mogućih mikrolokacija).

“Lokacija je pogodna”

Gen energija je krajem 2021. godine za to dodijelila javni ugovor vrijedan milijun eura konzorciju koji čine ljubljanski Fakultet za graditeljstvo i geodeziju te američke tvrtke Rizzo International iz Pittsburgha i Norman A. Abrahamson iz Piedmonta. U Gen energiji kažu da su rezultati “u okviru dosadašnjih analiza za lokaciju NEK iz 1992. i 2003. godine” i potvrđuju pogodnost lokacije za NEK2. Gen će rezultate istraživanja, piše FORBES Slovenija, objaviti nakon što završi neovisna revizija ljubljanskog Fakulteta za graditeljstvo i geodeziju, koja je već u tijeku i koštat će dodatnih 275 tisuća eura.

Inače, iz Gen energije su u objavi iz siječnja poručili kako je za NEK2 potreban „najširi nacionalni i politički konsenzus“ te da će Grupa Gen idućih mjeseci aktivno sudjelovati u „argumentiranoj raspravi o projektu NEK2 i energetskoj budućnosti Slovenije, stručnim podlogama i iscrpnim informacijama“, a pritom spominju i da je najavljen referendum.