Međimurje-plin očekuje da HERA provjeri i zahtjeve s lažnim OIB-ima. Hoće li biti prijave DORH-u?

Aktualno Gordana Grgas 16. lis 2024. 14:58
featured image

16. lis 2024. 14:58

Iz Međimurje-plina su za FORBES Hrvatska odgovorili da su dokumentaciju dostavili Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) te da je u njenoj nadležnosti utvrđivanje nepravilnosti koje su joj prijavili. Među njima je bilo, osim nepotpisanih zahtjeva za promjenu opskrbljivača na tržišnu uslugu kod Gradske plinare Zagreb-Opskrbe, i lažnih OIB-a, osobnih podataka koje inače izdaje Porezna uprava

Nakon što su iz Međimurje-plina objavili da su utvrdili da na zagrebačkom području ima nepravilnosti u zahtjevima za promjenu opskrbljivača na tržišnu uslugu kod Gradske plinare Zagreb-Opskrbe (GPZO), zanimalo nas je što su konkretno poduzeli vezano za tzv. izmišljene osobne identifikacijske brojeve (OIB).

Naime, osim što kažu da na tisućama  zahtjeva za promjenu opskrbljivača s javne na tržišnu uslugu nema potpisa kupca, naveli su da su uočili da na zahtjevima ima i izmišljenih OIB-a.  Podsjetimo, na osnovu tih zahtjeva kupci prelaze iz javne usluge koju na zagrebačkom području od 1. listopada pruža Međimurje-plin, na tržišnu uslugu kod GPZO-a.

Međimurje-plin je prošlog tjedna objavilo da su nepotpisane zahtjeve dostavili na provjeru Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, ali nisu precizirali što je sa zahtjevima na kojima su, kako tvrde, izmišljeni OIB-i. (Njih određuje ih i dodjeljuje Ministarstvo financija, Porezna uprava). Pitali smo ih stoga hoće li slučaj prijaviti istražnim tijelima.

“HERA je Hrvatska energetska regulatorna agencija u čijoj je nadležnosti utvrđivanje nepravilnosti”, odgovorili su sada za FORBES Hrvatska, “tako da smo potrebnu dokumentaciju dostavili HERA-i, s time da vjerujemo da radi svoj posao stručno i odgovorno”.

Iz toga proizlazi da HERA provjerava i OIB-e na zahtjevima, te da će ona poduzeti dalje radnje ukoliko se pokaže da je bilo nepravilnosti oko podnošenja zahtjeva, odnosno da ih je doista cijeli niz korišten za promjenu opskrbljivača iako nisu imali potpis ili su bili s izmišljenim OIB-om. Na pitanje o tome koliko su pronašli zahtjeva s krivim OIB-om iz Međimurje-plina nam nisu odgovorili, a ranije su objavili da je bez potpisa bilo njih na tisuće.

Iz HERA-e je u međuvremenu do medija stigla potvrda da su zaprimili prijave Međimurje-plina te da će poduzeti “potrebne radnje iz svoje nadležnosti, uključujući provođenje nadzora nad sudionicima uključenima u predmetne postupke te po utvrđenim činjenicama donijeti odgovarajuće mjere i naložiti postupke”.  

Prema neslužbenim tumačenjima pravnika kojeg je kontaktirao FORBES Hrvatska, potvrde li se u HERA-inoj provjeri prijavljene nepravilnosti, u pitanju bi mogla biti i kaznena djela zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, te bi HERA mogla takve nepravilnosti – ako ih utvrdi – prijaviti DORH-u, odnosno USKOK-u.

Što se tiče kupaca na zagrebačkom području, iz Međimurje-plina kažu da im GPZO još nije dostavio sve podatke, za što je rok bio 8. listopada. No, ugovori o opskrbi plinom se printaju, kažu, te će biti dostavljeni kućanstvima koji koriste javnu sulugu opskrbe plinom tijekom listopada. Očekuju li i do kada da ih kupci potpišu i jedan potpisani primjerak vrate, nisu odgovorili.