Dionice Applea ruše rekorde, a tvrtka sada vrijedi 3,6 bilijuna dolara

Financije Forbes 16. lis 2024. 15:21
featured image

16. lis 2024. 15:21

Najveća tvrtka na svijetu u utorak je postala još malo veća: Apple je ponovno srušio rekord cijene dionica, a rast je dodatno pojačalo predstavljanje novog iPhonea 16 s ugrađenom umjetnom inteligencijom.

Cijena dionica Applea porasla je za 2,7 posto i postavila novi rekord od 234,49 dolara. Ovo je prvi put u točno tri mjeseca da su dionice ove tvrtke srušile rekord.

Tržišna kapitalizacija tvrtke dosegla je tako 3,61 bilijun dolara i srušila vlastiti rekord iz srpnja. To je najviša vrijednost ikada zabilježena za neku kompaniju na burzi.

Ne postoji samo jedan katalizator koji je uzrokovao rast cijena dionica, a porast sigurno nije rezultat uzleta tehnoloških kompanija općenito. Dionice Nvidije, Microsofta, Alphabeta, Amazona i Mete zabilježile su ili pad ili tek neznatan rast. Vjerojatno je riječ o nastavku optimizma analitičara koji promatraju stanje iPhonea 16 na tržištu. Analitičar Morgan Stanleya Erik Woodring rekao je kako je prošlog mjeseca isporučeno 56 milijuna iPhonea, što je 10 posto više od očekivanja i sugerira rast kvartalnih prihoda od oko 2,5 milijardi dolara. Apple je također u utorak najavio prvi iPad Mini tablet od 2021. godine.

Kasnije ovog mjeseca Apple čeka nekoliko velikih događaja. Tvrtka će 28. listopada predstaviti Apple Intelligence, softver za iphone fokusiran na umjetnu inteligenciju, a 31. listopada izvijestit će o zaradi u posljednjem tromjesečju. Analitičari očekuju kako će fokus na AI pojačati financijske rezultate tvrtke i predviđaju rekordne prihode od 94 milijarde dolara te dobit od 24 milijarde dolara.

Autor originalnog članka: Derek Saul, Forbes
Link: Apple Stock Rises To All-Time High – And Record $3,6 Trillion Market Cap
(Prevela: Nataša Belančić)