Pentagon žurno šalje zamjenska vozila iscrpljenoj ukrajinskoj 47. brigadi

Aktualno Forbes 2. svi 2024. 09:57
featured image

2. svi 2024. 09:57

Kada se prije nešto više od tjedan dana raspala ukrajinska obrana pored sela Očeretine blizu ruševina Avdiivke, ukrajinska vojska učinila je ono što i inače čini u krizama.

Poslala je 47. mehaniziranu brigadu – brigadu “za hitne slučajeve”, kako ju naziva ukrajinski obavještajni tim za sukobe. Ona se u potpunosti sastoji od dobrovoljaca, obučili su ju NATO-vi instruktori, a koristi američke tenkove M-1, borbena vozila M-2 i haubice M-109.

Brigada nije uspjela zaustaviti rusku 30. motoriziranu brigadu da prošlog tjedna zauzme Očeretine, ali učinili su ono što se od njih tražilo: spriječili Ruse da prošire okupirani teritorij i prema jugu.

Ipak, cijena koju je za to platilo nekih 2.000 vojnika brigade bila je ogromna. Njima je prijeko potreban odmor i reorganizacija.

Ova brigada bila je u procesu povlačenja s fronte zbog odmora u trenutku ruskog napada. Zapovjednici su joj naredili da se vrati u borbu.

Mikola Melnik, jedan od zapovjednika u brigadi, tada je rekao kako je “47. ponovno u akciji”, ali dodao da su iznimno umorni i kako su “planirali odmor.”

Ova brigada predvodila je južnu protuofenzivu ukrajinske vojske prošlog lipnja, pretrpjevši ogromne gubitke u ruskim minskim poljima. Sam Melnik izgubio je nogu. Četiri mjeseca kasnije jurila je 160 kilometara kako bi pomogla iscrpljenom ukrajinskom garnizonu u Avdiivki. Grad je pao u veljači nakon krvave petomjesečne borbe, a 47. je bila tamo da zaštiti garnizon u povlačenju.

Nakon pada Avdiivke, brigada se povukla prema istoku kako bi ojačala južni bok sela Očeretine. Njihov odmor sada je do daljnjega odgođen. “Još mjesec dana i bit će to godina bez promjene,” napisao je Melnik.

Još je nevjerojatnije da se brigada borila u tri velike operacije dok je istovremeno prolazila kroz neobično nestabilan period u vodstvu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane od rujna je čak triput smijenilo zapovjednike brigade, pozivajući se na nesmotrene odluke koje su trupe izložile nepotrebnom riziku. Brigada “ima problema s pronalaženjem zapovjednika koji nešto vrijedi,” objasnila je analitička skupina Militaryland.net.

Sad ju vodi četvrti zapovjednik u sedam mjeseci – pukovnik Jan Jatsišen, iz cijenjene 56. motorizirane brigade.

Brigada je pretrpjela strašne gubitke. Izgubili su najmanje 40 od oko 200 borbenih vozila M-2 i pet od 31 tenkova M-1. U strahu da će ih izgubiti još, nedavno su maknuli tenkove dalje od fronte dok zapovjednici ne osmisle bolju taktiku.

U tome im pomažu i Amerikanci. “Radit ćemo s našim ukrajinskim partnerima i pomoći im da nađu način kako iskoristiti” tenkove, rekao je admiral američke mornarice Christopher Grady za Associated Press.

Amerikanci pomažu i s obnavljanjem jurišnih bataljuna brigade koji se voze borbenim vozilima M-2 i sudjeluju u najžešćim borbama.

Kada je američki Kongres napokon, nakon šest mjeseci blokade, odobrio novi paket pomoći za Ukrajinu, prva isporuka je uključivala neobjavljeni broj zamjenskih vozila M-2. Možda je riječ i o desecima, a 47. mehanizirana jedina je brigada ukrajinske vojske koja koristi ta vozila.

Novi zapovjednik mogao bi riješiti njihov problem s vodstvom. Nove taktike mogle bi spasiti preživjele tenkove. Dolazak vozila M-2 mogao bi ponovno ojačati jurišne bataljune.

Ipak, ono što brigada očajnički treba je – odmor.

Pojavljuju se izvještaji da zapovjedništvo za istočnu frontu dovodi svježe jedinice koje bi ojačale novu obrambenu liniju oko Očeretina. Ako je to istina, možda bi se 47. mehanizirana napokon mogla odmoriti, barem nakratko, barem do sljedeće hitne situacije.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: The War-Weary 47th Mechanized Is Ukraine’s ‘Emergency Brigade’. The Pentagon Is Rushing Replacement Vehicles To Keep The Exhausted Unit In The Fight.
(Prevela: Nataša Belančić)