Luksuzna superjahta i građevna hala izgorjeli u brodogradilištu Lürssen

featured image

3. srp 2024. 13:39

Nedovršena jahta neimenovanog saudijskog milijardera izgorjela je u požaru njemačkog brodogradilišta Lürssen. Požar je uništio i halu u kojoj se nalazila, a vatrogasci su uspjeli spriječiti njegovo širenje na druge objekte.

U rendsburškom brodogradilištu Lürssen, jednom od najpoznatijih brodogradilišta luksuznih jahti, u utorak je izbio požar u kojem su izgorjeli građevna hala i superjahta duga 75 metara.

Razmjeri požara jasni su i iz činjenice da je u njegovom gašenju sudjelovalo oko 420 vatrogasaca. Kako navodi nwzonline.de, temperatura u građevnoj hali koja je zahvaćena požarom dosezala je i do 1000 stupnjeva, zbog čega je nije bilo moguće gasiti iznutra. Tijekom požara krov i dio zidova hale se urušio. Vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje požara na druge dijelove brodogradilišta te ugasiti požar do večeri.

U njemu je nastradala i 75 metarska jahta s koje je navodno krenuo požar. Portal Maritime Executive navodi da je navodno riječ o jahti Honolulu koja se gradi za neimenovanog saudijskog milijardera. Bila je u visokoj fazi izgrađenosti, a vrijednost joj je procijenjena na 250 milijuna američkih dolara.

Neki radnici brodogradilišta lokalnim medijima rekli su kako su zabrinuti za svoja radna mjesta nakon što je hala uništena. Brodogradilište Lürssen osnovano je 1875. godine, a obitelj Lürssen nekoliko tvrtki ima i u Hrvatskoj.

Prilog njemačke televizije o požaru u brodogradilištu; Video: YouTube SAT.1