Kanadski Vermilion kreće s proizvodnjom plina u Slavoniji, dnevno oko pola milijuna kubika

Aktualno Forbes Hrvatska 5. srp 2024. 14:40
featured image

5. srp 2024. 14:40

S eksploatacijskih polja Cerić i Berak, preko plinske stanice u Starim Jankovcima, Vermilion Zagreb Exploration od 10. srpnja ubacivat će 400 do 500 tisuća kubnih metara plina, što je 25 posto sadašnje domaće proizvodnje

Tvrtka Vermillion Zagreb Exploration, u vlasništvu kanadskog Vermillion Energy, otvara 10. srpnja u Slavoniji Plinsku stanicu Cerić u Starim Jankovcima.

Zanimljiva je to vijest jer će time u hrvatski plinski sustav, kojim upravlja Plinacro, početi ulaziti značajnih 400 do 500 tisuća kubnih metara plina dnevno s eksploatacijskih polja Cerić i Berak, kako je objavila kompanija, uz napomenu da je trenutna dnevna proizvodnja plina u Hrvatskoj oko dva milijuna kubnih metara. Ukratko, radi se o četvrtini trenutne dnevne domaće proizvodnje.

Odluka Vlade o prodaji plina

Podsjetimo da je hrvatska Vlada u prosincu donijela odluku da se država neće koristiti pravom prvenstva na otkup pridobivenih ugljikovodika koji pripadaju investitoru Vermilion Zagreb Exploration, prema dozvoli i potpisanom ugovoru za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika za istražni prostor SA-10 (polja Berak i Cerić). Time je dana dozvola Vermilionu da stavi na tržište i cjelokupni udio RH u pridobivenim količinama plina „u skladu s najpovoljnijim komercijalnim uvjetima temeljem provedenog natječaja“.   

Ujedno se navodi da izrađeni elaborati o rezervama za eksploatacijska polja ugljikovodika Berak i Cerić iznose 216,8 milijuna kubnih metara plina na EPU Cerić i 187,9 milijuna kubnih metara na EPU Berak.

Kako stoji u obrazloženju Vlade iz prosinca, očekivani novčani priljev koji pripada Republici Hrvatskoj u 2024. godini procjenjuje se na iznos od 4,13 milijuna eura,  a on je niži nego što će biti ubuduće jer Vermilion prvo namiruje uloženu investiciju (tzv. troškovni plin), a tek nakon toga se među ugovornim stranama dijeli dobit od prodaje udjela u plinu i to sukladno dinamici propisanoj Ugovorom.

Očekivani prihod za proračun

„Procjenjuje se da će prihod u 2025. iznositi 24,32 milijuna eura. Navedeni prihodi predstavljaju projekciju mogućih prihoda u Državni proračun Republike Hrvatske, isti u najvećoj mjeri ovise o budućoj tržišnoj cijeni plina koja se neovisno utvrđuje na svjetskim burzama. Za potrebe projekcije prihoda korištena je cijena od 47,6 EUR/MWh“, stoji u Vladinoj odluci.

Inače, sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika i potpisanom ugovoru, država ima pravo prvenstva na otkup pridobivenog plina koji pripada Vermilionu, a u slučaju da plin kojim raspolaže RH nije dovoljan za zadovoljenje opskrbe domaćeg tržišta, Vermilion ima obvezu prodati svoje količine, koje u tom trenutku još nisu obvezane postojećim ugovorima s trećom stranom i to pravnoj osobi koju odredi Vlada.