Gdje je tu logika? Rusija je izgubila 300 vozila pokušavajući osvojiti samo jedan ukrajinski grad

Aktualno Forbes 17. srp 2024. 11:03
featured image

17. srp 2024. 11:03

Dok je sva pozornost Ukrajine, ali i čitavog svijeta, bila na ruskom napadu na industrijski grad Avdiivku na istoku zemlje, Rusi su pokrenuli manji – ali jednako skup – napad na Novomihailivku, nekih 30 kilometara prema jugu

Kada su Rusi sredinom travnja uspjeli okupirati ono što je ostalo od Avdiivke, također su zauzeli i Novomihailivku. Tu prvu pobjedu Rusi su skuplje platili, ali samo u apsolutnim brojkama. Uzimajući u obzir relativne razmjere borbi, šestomjesečna bitka za Novomihailivku bila je jednako krvava.

Procjene variraju, ali moguće je kako su Rusi tijekom napada na Avdiivku izgubili više od 40 tisuća vojnika – trećina je poginula, dok su ostali ranjeni – i preko tisuću vozila.

Oko Novomihailivke su izgubili više od 300 vozila, kaže ukrajinski pilot dronova kodnog imena Kriegsforscher. To sugerira kako su ljudski gubici (broj ranjenih i poginulih) bili oko 13 tisuća. Ukrajinske žrtve bile su mnogo manje u obje bitke.

Nemilosrdne borbe

Kad su Rusi s desecima brigada i odreda napali Avdiivku početkom listopada, “sva naša pozornost bila je tamo,” prisjeća se Kriegsforscher. “Ali odvijala se i jedna druga velika bitka.” Sedam ruskih odreda i brigada, uključujući nesretnu 155., napala je ukrajinski garnizon u Novomihailivki koji su činile dvije aktivne brigade.

Borbe su bile nemilosrdne. U dugim objavama na društvenim mrežama, Kriegsforscher je detaljno naveo ruske gubitke tenkova među kojima su bili T-54 iz 50-ih, T-62 iz 60-ih i nešto noviji tenkovi T-72 i T-80. Ukrajinci su minama, artiljerijom i dronovima uništili na desetke tenkova, no Rusi su nastavili napadati. Jedan T-80 prešao je preko čak devet mina prije nego je napokon zaustavljen.

Jednako kao i u bitci za Avdiivku, Rusima je ponestalo pravih oklopnih vozila pa su u borbe počeli slati improvizirana, zamjenska vozila. Najmanje jedan nadograđeni “tenk-kornjača” – T-62 bez kupole i s dodatnim oklopom za zaštitu od dronova – imobiliziran je nakon prelaska preko ukrajinske mine.

Teški gubici koje su Ukrajinci zadali Rusima uspjeli su odgoditi, ali ne i spriječiti pad grada sredinom travnja.

Kao i braniteljima Avdiivke, Ukrajincima u Novomihailivki očajnički je nedostajalo artiljerije i protutenkovskih projektila, uvelike zato jer su proruski republikanci u američkom Kongresu čak šest mjeseci blokirali slanje dodatne vojne pomoći Ukrajini. Ta blokada napokon je završila baš kad su ruske trupe počele ulaziti u Novomihailivku.

Je li to bilo vrijedno cijene?

U mjesecima nakon okupacije grada, Rusi su nastavili napadati prema sjeveru, zapadu i jugu, ali s mnogo manjim uspjehom, budući da je američko oružje napokon počelo ponovno pristizati na frontu. Ukrajinske snage odbile su napad južno od uništenog grada 2. srpnja, rečeno je iz ukrajinskog Centra za obrambene strategije.

Ruska vojska kroz šest je mjeseci izgubila 320 vozila i možda na tisuće vojnika, a napredovala je tek oko šest kilometara. Samo Rusi mogu odgovoriti na pitanje je li razrušeni grad bio vrijedan cijene koju su za njega platili.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: Russia Lost 300 Vehicles Capturing One Ukrainian Town
(Prevela: Nataša Belančić)