HPB zbog rasta prihoda od kamata i naknada ostvarila rekordne rezultate

Financije Forbes Hrvatska 30. srp 2024. 16:57
featured image

30. srp 2024. 16:57

Hrvatska poštanska banka je u prvom polugodištu 2024.  završila operativno pripajanje Nove hrvatske banke i nastavila s pozitivnim poslovnim trendovima uz izvrsnu profitabilnost ostvarivši neto dobit od 45,1 milijun eura, 6,4 posto više nego u istom razdoblju 2023. 

Najviša polugodišnja neto dobit HPB-a proizlazi iz snažnog porasta neto kamatnog prihoda koji je viši za 65 posto nego u prvom polugodištu 2023. godine, primarno zbog tržišnog kretanja kamatnih stopa te većeg volumena plasmana kod centralnih banaka i ostalih financijskih institucija, priopćeno je iz HPB-a.

Ostvareni rast neto prihoda od naknada i provizija od 28 posto rezultat je viših prihoda od platnog prometa, garancija i ostalih naknada po kreditima, nastavno na pozitivne učinke integracije Nove hrvatske banke i novih klijenata u HPB-u, pojašnjavaju iz HPB-a.

Operativna dobit porasla na 55 milijuna eura

Operativni troškovi su, kako navode, u prvom polugodištu također rasli uslijed pripajanja Nove hrvatske banke, ali i radi općeg rasta razine cijena, na 54,9 milijuna eura. Međutim, rast prihoda daleko je nadmašio rast troškova te je ostvarena operativna dobit od 55,2 milijuna eura uz rast od 38,9 posto.

Nakon  rasta u 2022. i 2023., kojim je HPB dosegla peto mjesto među bankama u Hrvatskoj po tržišnom udjelu, 2024. godinu obilježava konsolidacija i stabilizacija bilance na novoj – višoj razini. U skladu s tim, kao rezultat nesignifikantnog odljeva a vista depozita imovina je u izvještajnom razdoblju smanjena za blagih 2,4 posto, na 6,9 milijardi eura, no na međugodišnjoj razini je i dalje viša za 42,4 posto. 

Za razliku od a vista depozita, oročeni depoziti bilježe rast od 6,8 posto, a HPB Super Štednja 2, kao jedan od najatraktivnijih štednih proizvoda na bankarskom tržištu, dosegnula je u prvom polugodištu volumen od 350 milijuna eura uz gotovo 12 tisuća novih ugovora.