Proukrajinske ruske trupe opet su krenule u napad na Rusiju. A ukrajinska obrana nema dovoljno ljudi

Aktualno Forbes 7. kol 2024. 11:14
featured image

7. kol 2024. 11:14

Pet mjeseci nakon upada u ruski grad Tetkino sa sjevera Ukrajine, Rusi koji se bore za Ukrajinu u legiji Sloboda Rusiji ponovno su aktivni, no radi se o besmislenim akcijama koje predstavljaju razbacivanje resursima, smatra analitičar Forbesa David Axe

U utorak su legionari još jednom prešli granicu, ovaj put u oklopnim vozilima Stryker američke izrade, i upali u grad Sudža, nekih pedesetak kilometara od Tetkina. Proukrajinski Rusi brzo su uništili nekoliko ruskih tenkova T-62, uzeli nekoliko zarobljenika i srušili ruski napadački helikopter Kamov Ka-52.

Sve to zvuči vrlo dramatično, ali zapravo se radi o sramotnom razbacivanju vrlo vrijednih vojnih resursa. Dok je legija Sloboda Rusiji radila kaos u Sudži, gradu praktički nikakve vojne vrijednosti, prenapregnute ukrajinske brigade bile su prisiljene povući se iz Niu Jorka, nekadašnjeg ukrajinskog uporišta tik zapadno od Horlivke na istoku zemlje.

U Niu-Jorku “neprijatelj stvara pritisak velikom pješačkom silom, uz podršku avijacije i teške artiljerije,” izvještava ukrajinski Centar za obrambene strategije. “Gusto urbano područje u kojemu se skrivaju neprijateljski pješaci pruža prednost koju neprijatelj iskorištava.”

Da, teren ide u prilog ruskim napadačima. Ipak, branitelji Niu-Jorka – predvođeni 41. i 53. mehaniziranim brigadama ukrajinske vojske – sigurno bi imali koristi od pojačanja koje bi im mogle pružiti stotine ljudi iz, recimo, legije Sloboda Rusiji, koja trenutno razbacuje svoje trupe i streljivo u nevažnom pograničnom gradiću.

Ruske zračne snage već su krenule bombardirati legiju. Ruska artiljerija uništila je nekoliko ukrajinskih vozila za protuzračnu obranu Buk koja su navodno pružala podršku u ovoj prekograničnoj akciji. Ruske rezerve navodno su u mobilizaciji.

To je već poznata priča. Proukrajinski ruski borci izveli su velik broj upada preko granice u dvije i pol godine rata. Nijedna od njih nije rezultirala zauzimanjem novog teritorija.

Legija će se gotovo sigurno povući iz Sudže za već nekoliko dana – ako ne i sati. Ovaj upad preko granice postat će sićušna fusnota u mnogo većoj priči o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Zamislite sada da je legija umjesto toga odlučila pomoći brigadama u Niu-Jorku.

Nejasno je tko je odobrio upad u Sudžu i što je bio cilj. Legija odgovara ukrajinskom obavještajnom direktoratu u Kijevu, ali moguće je da imaju veliku slobodu za planiranje vlastitih operacija. Moguće je kako su njihovi ciljevi zapravo većinom politički, a ne praktični. Drugim riječima, da pokušavaju dobiti bodove za propagandu “invazijom” na Rusiju.

Besmislena akcija

Ono što jest jasno: Tkogod da je odobrio ovu propalu akciju ne shvaća najveći problem Ukrajine, nestašicu dobro obučenih pješaka. To je neizbježna posljedica činjenice da Ukrajina nije uspijevala izglasati zakon o mobilizaciji dok je Rusija istovremeno prošle godine pokretala vlastitu masovnu mobilizaciju.

Ukrajinski političari nećkali su se čitavih mjesec dana i napokon zakon izglasali u travnju. “Provedba zakona o mobilizaciji u Ukrajini značajno je odgođena i nije bila dostatna,” napisao je Joni Askola, finski analitičar.

“Ukrajina je mogla ojačati svoju poziciju na fronti ranije, umanjiti gubitke teritorija većom mobilizacijom trupa, i to je neizbježna stvarnost,” dodao je. “Uz to, pješaka nedostaje u mnogim jedinicama, a Ukrajina nema dovoljno jedinica ni na fronti, ni u rezervama.”

U tom kontekstu potpuno je neoprostivo da je bilo koji ukrajinski ili proukrajinski zapovjednik uludo potrošio živote i opremu na upad koji u najboljem scenariju donosi samo kratkotrajnu propagandnu vrijednost. Te stotine legionara trebali bi braniti istok, a ne ići na vlastite avanture na sjeveru.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: Pro-Ukrainian Russian Troops In U.S.-Made Stryker Vehicles Just Launched A Pointless Invasion Of Russia. Meanwhile, Ukrainian Defenses Crumble For A Want Of Manpower.
(Prevela: Nataša Belančić)