CIAK Grupa koja se bavi autodijelovima i opasnim otpadom diže kredit od 57 milijuna eura

Aktualno Forbes Hrvatska 16. kol 2024. 14:52
featured image

16. kol 2024. 14:52

CIAK Grupa zadužit će se za 57 milijuna eura kako bi refinancirala postojeće zaduženje, a manji dio iznosa iskoristit će i za daljnji razvoj poslovanja i konsolidaciju tržišta automobilskog nezavisnog aftermarketa.

CIAK Grupa objavila je na Zagrebačkoj burzi kako je sklopila ugovor o dugoročnom sindiciranom kreditu vrijednom 57 milijuna eura.

Banke koje će zajednički dati ovaj kredit su Erste, RBA, HPB i PBZ. Najveći dio kredita iskoristit će se za refinanciranja portfelja kreditnog zaduženja uz niže očekivane kamatne rashode od trenutnih, te konverziju strukture duga u primarno dugoročni.

Uz to, osigurana su sredstva u iznosu od 15 milijuna eura za daljnji razvoj poslovanja i konsolidaciju tržišta automobilskog nezavisnog aftermarketa u sljedećim godinama, sukladno potencijalima tržišta na kojima CIAK Grupa sudjeluje.

CIAK se bavi distribucijom rezervnih dijelova i autoopreme te gospodarenjem otpadom. Grupa posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. Zapošljava gotovo 2600 ljudi, a s više od 150 prodajnih mjesta u Hrvatskoj i okolici vodeći je distributer autodijelova i dodatne opreme.

U Hrvatskoj imaju četiri centra za gospodarenje opasnim otpadom. Njihov reciklažni centar za baterije u Zaboku jedini je centar u Hrvatskoj koji posluje po europskim standardima te promovira održivo kružno gospodarstvo.

Većinski vlasnik kompanije je obitelj Leko u kojoj glavnu ulogu ima Ivan Leko koji je ujedno i direktor. 2020. godine proveden je IPO kroz koji su investitori uplatili 222 milijuna kuna. Nakon toga CIAK Grupa uvrštena je na Zagrebačku burzu.