Kakvo je financijsko stanje Melanije Trump, te koliko zarađuje od nekretnine u Sloveniji

Aktualno Forbes Slovenija 19. kol 2024. 13:57
featured image

19. kol 2024. 13:57

Partnerica predsjedničkog kandidata SAD-a Donalda Trumpa, Melania Trump, porijeklom Slovenka, posjeduje nekretninu u Sloveniji, otkriva financijski izvještaj.

Savezno izborno povjerenstvo SAD-a objavilo je financijski izvještaj o imovini predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji pruža prvi javni uvid u ovogodišnju zaradu bivšeg predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata na ovogodišnjim izborima.

Otkriveni dokument ima više od 250 stranica i navodi sve prihode, investicije i dugove Donalda Trumpa. U izvještaju su također otkriveni prihodi njegove supruge Melanije Trump, koja zarađuje kroz govorne nastupe, licencni ugovor za NFT, a posjeduje i vlastiti portfelj nekretnina.

Zarađuje putem govora i iznajmljivanjem stana u Ljubljani. Melania Trump, koja je u braku s Trumpom od 2005. godine, nekada je imala vlastite brendove nakita i kozmetike, ali danas više nije povezana s tim tvrtkama.

Dokumenti otkrivaju da je u posljednjih godinu dana najviše zarađivala od svojih javnih nastupa. Za jedan govorni angažman u travnju ove godine primila je više od 237 tisuća dolara (prema trenutnom tečaju 215 tisuća eura). Američki mediji izvještavaju da je taj govor bio upućen republikancima iz Log Cabin organizacije u Trumpovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi. Prema navodima s interneta, riječ je o republikanskoj organizaciji koja podržava LGBT zajednicu, a konačna svota prikupljena na tom događaju premašila je milijun dolara.

Presnimka stranice izvještaja o imovini Trumpovih. Izvor Savezno izborno povjerenstvo (screenshot)

Još više, 1,4 milijuna dolara, prikupljeno je na drugom dobrotvornom događaju za istu organizaciju u srpnju, koji se održao u penthouseu supružnika Trump u New Yorku. Newsweek piše da u novom financijskom izvješću nije navedeno koliko je Melania Trump zaradila na nastupu u srpnju.

Solidna zarada od tokena

Trump je zaradila 331 tisuća dolara putem licencnog ugovora s tvrtkom Designers Manager za prodaju takozvanih nezamjenjivih tokena (NFT). Radi se o virtualnim kolekcionarskim predmetima. Bivša prva dama je nakon odlaska iz Bijele kuće pokrenula NFT web stranicu s kolekcijom digitalnih prikaza, uključujući slike njezinog lica, izvještavaju mediji. Ove je godine na tržište lansirala ogrlicu s pratećim NFT tokenima. Koliko uspješno ih prodaje, nije poznato, ali mediji su izvijestili da prethodni slični projekti supružnika Trump nisu bili osobito uspješni.

Prema dokumentima, Melania Trump sklapa ugovore o govornim nastupima i prodaji NFT-a putem tvrtke MKT World LLC. Također ima vlastiti portfelj nekretnina. Njezine stambene nekretnine u New Yorku procijenjene su na između 500 tisuća i milijun dolara, a iznajmljivanjem stambene nekretnine u Ljubljani prošle je godine zaradila 19 tisuća dolara.

Na bankovnom računu ima između 100 i 250 tisuća dolara.

Imperij Trumpovih


Prihodi Melanije Trump su vrlo mali u usporedbi s bogatstvom Donalda Trumpa, koji je prijavio imovinu u vrijednosti od 635 milijuna dolara. Ta imovina je prilično raznolika. U dijelu izvješća pod naslovom “Imovina i prihodi iz radnog odnosa te mirovinski računi investitora” nalazi se 452 unosa s vrstama prihoda kao što su najamnina, licencne naknade, kamate, prihodi od prodaje, upravljačke provizije, licencne naknade, poslovni prihodi i drugo.

Njegov klub Mar-a-Lago imao je 56,9 milijuna dolara prihoda, što je 4,6 milijuna dolara više nego u prošlogodišnjem izvješću. Budući da izvješće ne navodi troškove, nije jasno koliko je klub profitabilan. National Golf Club u Lamingtonu, New Jersey, ostvario je “prihode povezane s golfom” u iznosu većem od 37 milijuna dolara.

Trump također posjeduje 250 tisuća dolara u zlatnim polugama i milijun dolara u kriptovalutama, izvještavaju američki mediji.

Melania Trump snimljena na ulazu u Trump Tower u New Yorku. Foto: Profimedia

Gotovo polovica od gore spomenutih 452 unosa u izvješću (ukupno 205) nije donijela Trumpu nikakav prihod prošle godine ili je prihod bio manji od 201 dolara.

Visoka odšteta i zaštita za Melaniju


Izvješće također otkriva da Trump ima više od 100 milijuna dolara obveza vezanih uz izgubljenu parnicu u New Yorku. Sud je presudio da mora kolumnistici E. Jean Carroll platiti 83,3 milijuna dolara odštete zbog klevete. Zajedno s kamatama, iznos je već premašio 90 milijuna dolara.

Newsweek je izvijestio da su supružnici Trump prošle godine promijenili bračni ugovor, čime je Melania osigurala da će dobiti određeni dio imovine čak i ako Trump bude prisiljen plaćati velike svote novca u slučaju izgubljenih sudskih sporova.

Iako je predsjednička kampanja u punom jeku, Melania Trump se rijetko pojavljuje uz svog supruga. Od Trumpove najave ponovne kandidature za predsjednika u studenom 2022., u javnosti se pojavila samo tri puta. Posljednji put je bila prisutna na republikanskoj konvenciji prije mjesec dana, na kojoj je Trump potvrđen kao predsjednički kandidat. Iako je uobičajeno da partner kandidata na tom događaju obrati delegatima, Melania to nije učinila, već je sjedila u publici.

Uskoro objavljuje knjigu


Ove jeseni Melania Trump planira izdati svoju knjigu memoara pod naslovom Melania u izdavačkoj kući Skyhorse Publishing. Prema navodima njezina ureda, knjiga će sadržavati “osobne priče i obiteljske fotografije koje nikada prije nisu bile podijeljene s javnošću.” Još nije poznato ima li knjiga suautora.

Knjiga će imati 304 stranice i prodavat će se po cijeni od 40 dolara, dok će potpisani primjerci biti dostupni za 75 dolara. Kolekcionarsko izdanje sa 256 stranica prodavat će se za 150 dolara, a svaki primjerak bit će potpisan od strane autorice.

Knjiga Melania bit će objavljena u izdavačkoj kući Skyhorse Publishing, koja je već izdala radove drugih Trumpovih pristaša, kao što su bivši njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani i odvjetnik Alan Dershowitz.

(Tekst je izvorno objavljen na Forbe Slovenija, a autorica je Andreja Lončar.)