Američke države kupuju izraelske obveznice, ali dio stanovnika prosvjeduje – dignuta je i jedna tužba

Aktualno Forbes BiH 28. svi 2024. 17:05
featured image

28. svi 2024. 17:05

Države i lokalne jedinice širom SAD-a intenzivno kupuju izraelske državne obveznice, zbog visokih prinosa ali i podrške toj zemlji nakon napada Hamasa u listopadu prošle godine.

Okrug Palm Beach na Floridi sada je postao najveći svjetski investitor u izraelske obveznice, sa oko 700 miliona dolara od svog portfelja od 4,67 milijardi dolara uloženog na strana  tržišta, objavio je u ožujku Joseph Abruzzo, čelni čovjek administracije Palm Beacha.

“Ponosan sam što stojim uz one koje smatram našim najvećim saveznicima u cijelom svijetu – Izrael”, rekao je Abruco u intervjuu za Izraelsku novinsku agenciju.

No, taj je potez izazvao i negativne reakcije. Neki stanovnici okruga Palm Beach podnijeli su ovog mjeseca tužbu protiv okruga. Održan je i prosvjed nezadovoljnih građana pred zgradom Okruga.

“Ne želimo financirati genocid”

“Novac koji plaćamo kao porezni obveznici treba ići za naše potrebe, a ne za financiranje genocida”, rekla je stanovnica okruga Palm Beach koja se predstavila kao Lydia S. za lokalnu WPTV.

Rekla je i da se radi o visokorizičnim obveznicama koje ne ostvaruju odgovarajuće prinose. “To znači da 700 milijuna dolara koje smo potrošili možda nikada neće doći nazad u Palm Beach”, rekla je.

Abruzzoo je rekao da očekuje da će “neozbiljna” tužba biti odbačena.

I država Ohio je također među kupcima izraelskih obveznica. Uložili su 30 milijuna dolara u dvogodišnje obveznice s fiksnom kamatnom stopom.

“Izraelske obveznice dobro su ulaganje za Ohio, s obzirom na iskustvo sigurnih otplata i konkurentnih kamatnih stopa. ponosni smo što nastavljamo dugogodišnju tradiciju kupnje ovih obveznica”, rekao je Robert Sprague, glavni financijaš države Ohio.