Podravka se priprema za Glavnu skupštinu na kojoj se odlučuje o podjeli 22 milijuna eura dividenda

Hrvatska Forbes Hrvatska 15. svi 2024. 18:08
featured image

15. svi 2024. 18:08

U četvrtak, 16. svibnja, u Podravci se održava Glavna skupština gdje će se odlučivati o raspodjeli prošlogodišnje dobiti od 47,4 milijuna eura. Uprava je predložila gotovo pola tog iznosa preusmjeriti u dividende

Točno u podne u četvrtak će se u velikoj dvorani u prizemlju obnovljene poslovne zgrade u Koprivnici na Glavnoj skupštini sastati dioničari Podravke. Pred njima je ozbiljno glasanje. Nadzorni odbor dao je suglasnost za prijedlog Uprave o isplati dividende koja bi trebala iznositi 3,20 eura po dionici. Prošle je godine taj iznos bio 21 posto manji.

Prihvati li se taj prijedlog, u dividende će se sliti oko 22 milijuna eura. Najviše će profitirati mirovinski fondovi s obzirom na to da je u njihovom vlasništvu 51 posto dionica. Oni bi, naime, trebali dobiti 11,6 milijuna eura bruto. Država će kroz svoje fondove od Podravke dobiti 5,7 milijuna eura, a Mesna industrija Braća Pivac oko 1,2 milijuna eura.

Izvor: Financijski izvještaj Podravke za 2023. godinu

Najveća neto dobit

Rekordna dividenda rezultat je dobrog poslovanja. Prema revidiranom, konsolidiranom financijskom izvješću prošle je godine Grupa Podravka ostvarila 713,8 milijuna eura prihoda od prodaje i najveću neto dobit u svojoj povijesti. Ona je iznosila 66,4 milijuna eura. No, kad se isključe državne porezne olakšice zbog ulaganja, stvarna neto dobit iznosila je već spomenutih 47 milijuna eura.

Uprava na čelu s Martinom Dalić predložila je da se od toga u zakonske rezerve unese 2,37 milijuna eura, a 22,24 milijuna eura u ostale rezerve. Ostalo će se preliti u dividende i zadržanu dobit.

Iz Podravke naglašavaju kako će pravo na isplatu dividende imati svi dioničari koji 14. lipnja budu registrirani u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu. Isplata dividende predviđena je za 12. srpnja.

Ne postigne li se na ovoj Glavnoj skupštini kvorum, dioničari će se ponovno okupiti 22. svibnja.

Nagrade članovima Uprave

Na dnevnom redu su, uobičajeno i razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, ali i odobrenje njihovih primitaka u prošloj godini. Članovi uprave Podravke – Davor Doko, Ivan Ostojić, Ljiljana Šapina i Milan Tadić, kao nagradu za dobro poslovanje u prošloj godini ostvarili su pravo na dionice i bonuse.

Predsjednica Uprave trebala bi tako dobiti više od 229 tisuća eura. Taj se iznos dobije kada se zbroji tržišna vrijednost 471 dionica na koje ostvaruje pravo, a ona iznosi 56.517 eura te 173.280 eura bonusa.

Doku bi trebalo pripasti 326 dionica vrijednih 39.152 eura i 125.200 eura bonusa, što je ukupna nagrada vrijedna oko 164 tisuće eura. Tadić ostvaruje pravo isto na 326 dionica te bonus od 118.940 tisuća eura.

Šapina bi trebala dobiti 307 dionica vrijednih 36.784 eura i 106.110 eura bonusa, dok je Ostojiću, kojem je mandat počeo u srpnju 2022. godine, trebalo pripasti isto 307 dionica i 112.005 eura bonusa bruto.

Na glasanju će se u četvrtak naći i izmjene i dopune politike primitaka kako bi se uskladile sa Zakonom o trgovačkim društvima. Nova pravila glasit će ovako:

“Ukupan primitak člana Uprave za pojedinu godinu može iznositi najviše koliko iznosi ukupna fiksna godišnja plaća pojedinog člana Uprave zajedno s godišnjim bonusom koji može iznositi najviše koliko i godišnja fiksna plaća, sudjelovanja u dugoročnom programu dodjele dionica društva pri čemu broj plaća koji se uzima u obzir za dodjelu dionica za pojedinu godinu može iznositi najviše 12, te drugih pogodnosti koje za pojedinu godinu mogu iznositi najviše 2 mjesečne fiksne plaće tog člana Uprave. Navedeni ukupni primitak pojedinog člana Uprave za pojedinu godinu ne uključuje stečena prava člana Uprave iz ranijeg razdoblja.”

U pozivu za Glavnu skupštinu predstavljeni su i podaci o primanjima Podravkina upravljačkog tima koji pokazuju kako je predsjednica Uprave Martina Dalić lani primila godišnju bruto plaću od 168.981 eura. Bruto bonus koji je primila za 2022. godinu iznosio je 156.082 eura, a ostali primici još 21.650 eura. Sveukupno, njezin bruto primitak lani je iznosio 346.712 eura.

Izvještaj o tim primicima, koji je u javnosti otvorio raspravu je li opravdano da članovi upravljačkog tima imaju toliko veća primanja od zaposlenika, treba odobriti Glavna skupština.

Investicijski ciklus

Dok se priprema skupština, iz prehrambeno-farmaceutske tvrtke dolaze vijesti kako je u tijeku velika sadnja povrća i sjetva kukuruza. Želeći povećati samodostatnost i skratiti dobavne lance, u novoj poljoprivrednoj sezoni Podravka ima ambiciozne planove. Ove godine s kooperantima planira posaditi gotovo 12 milijuna presadnica rajčice na ukupno 340 hektara. Ovih dana sadi se i paprika te sije krastavac, dok su sadnja graška i sjetva cikle i kukuruza, kako izvještavaju iz te tvrtke, završene.

Tvrtka trenutno traži zaposlenike za Tvornicu voća i povrća Kalnik zbog širenja poslovanja u Varaždinu. U tijeku je i nova investicija u industrijskoj zoni Danica u Koprivnici. Gradi se novi transportni centar. Podsjetimo, početkom godine tamo je otvorena nova tvornica tjestenine vrijedna 15 milijuna eura, a počela je i gradnja logističko-distributivnog centra. Novi je pothvat 2,5 milijuna eura, a transportni centar trebao bi osvanuti do jeseni.