Janaf krenuo u zelene projekte, prvi je sunčana elektrana kod Vinkovaca   

Aktualno Forbes Hrvatska 22. svi 2024. 14:00
featured image

22. svi 2024. 14:00

Janaf je kupio tvrtku Solar Energy Vođinci i peruzeo ulaganje u sunčanu elektranu priključne snage 9,9 megavata u Vođincima, koju namjerava pustiti u rad u proljeće iduće godine

Janaf je u srijedu 22. svibnja objavio da je proveo svoju prvu akviziciju u području obnovljivih izvora energije, a najavili su također da već razmatraju i druge zelene projekte.

Kupili su tvrtku Solar Energy Vođinci, a iznos transakcije niti predstojećeg ulaganja nisu objavili.  Kupoprodajni ugovor podrazumijeva ulaganje u sunčanu elektranu instalirane snage 14,3 megavata u Vođincima pored Vinkovaca, a projekt je, kažu, u fazi početka gradnje. Očekivani datum puštanja elektrane u rad  je 1. ožujka iduće godine. Njena priključna snaga će biti 9,9 megavata.

Ugovor je sklopila posebna tvrtka Janafa za obnovljive izvore energije. Tvrtka Solar Energy Vođinci je, prema podacima s Finina servisa InfoBiz, bila u vlasništvu Tonija-Rudolfa Vlaića koji je svojedobno preko tvrtke El Sun Energy najavljivao razvoj projekta goleme sunčane elektrane u Šibensko-kninskoj županiji od čak 950 megavata.  

„Preuzimanje projekta sunčane elektrane prvi je opipljivi rezultat našeg novog strateškog usmjerenja. Ne zanemarujući sigurnost opskrbe srednje Europe i država u okruženju energentima, nastavit ćemo s razvojem segmenta poslovanja obnovljivih izvora energije, kako bi Janaf postao respektabilan igrač na hrvatskom tržištu električne energije“, izjavio je Stjepan Adanić, predsjednik Uprave Janafa, kako stoji u priopćenju.

Janaf je, naime, donio Strategiju tranzicije i razvoja za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., kojom se opredijelio za zelenu transformaciju poslovanja. 

Diverzifikacija poslovanja

„Snažna financijska pozicija u kojoj se Jadranski naftovod nalazi zahvaljujući iznimno uspješnom poslovanju otvorila je Društvu mogućnost za investicije u obnovljive izvore energije. Uz iznimno zadovoljstvo činjenicom kako je realizirana prva akvizicija projekta na području obnovljivih izvora energije, naglašavam da je riječ tek o prvom takvom ulaganju jer trenutno u različitim fazama poslovnih aktivnosti razmatramo niz drugih greenfield i zrelih projekata ove vrste. Ovim projektom potvrđujemo svoju namjeru i spremnost za diverzifikaciju poslovanja i stvaranju novih vrijednosti za daljnji razvoj i rast kompanije“, rekao je član Uprave Vladislav Veselica.  

Dosad je Janaf realizirao projekte integriranih sunčanih elektrana na svojim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu, stoji u priopćenju.