Policijska akcija u marini u Trogiru: Ukrajinci dolaze po rusku jahtu?

featured image

23. svi 2024. 17:16

Prema informacijama kojima raspolaže Forbes Hrvatska, hrvatska policija udaljila je osiguranje s ruske jahte Royal Romance. Za pretpostaviti je da je to korak prije ukrcavanja ukrajinske posade koja će jahtu odvesti na neku drugu lokaciju.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u četvrtak, 23. svibnja, udaljili su članove osiguranja koji su čuvali rusku jahtu Royal Romance privezanu u Trogiru. Navedena 92 metarska jahta zaplijenjena je u Hrvatskoj još 2022. godine, s obzirom da je njezin vlasnik Viktor Medvedčuk pod ukrajinskim sankcijama.

Kao što je Forbes Hrvatska nedavno izvještavao, ukrajinska agencija ARMA nedavno je objavila kako je 92-metarsku jahtu prebacila s malezijske na ukrajinsku zastavu, što je bio korak neophodan kako bi je prodali na aukciji. Odvjetnik Imon Choudhury posljednjih mjeseci pokušava spriječiti predaju broda ukrajinskim vlastima, tvrdeći kako je vlasnik broda od 2021. godine ruski tajkun Aleksej Inkin, odnosno njegova tvrtka Lanelia Holdings.

Choudhury kaže kako su policajci s dugim cijevima pripadnicima osiguranja naredili da siđu s broda nakon čega su započeli provjeravati jesu li oni ilegalno ušli u Hrvatsku. Navodno se radi o nekoliko ruskih državljana koji imaju dozvole za boravak i rad u Europskoj uniji i jednom belgijskom državljaninu.

S obzirom na ova događanja, za očekivati je da bi sljedeći korak mogao biti ukrcavanje ukrajinske posade koja će odvesti jahtu iz Trogira. Forbes Hrvatska poslao je upit Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj, a više detalja bit će objavljeno u ovom članku po primitku njihovog odgovora.

Policija: Posada nije uhićena

UPDATE, 20:02 23.05.2024.
Policijska uprava Splitsko-dalmatinska u odgovoru na upit o događanjima u Trogiru odgovara kako posada jahte nije uhićena, dok se plovilo nalazi na vezu u luci na području Trogira uz izdanu mjeru ograničavanja prema Zakonu o mjerama ograničavanja radi čega je stavljena pod nadzor. Za provođenje ove mjere nadležna je Lučka kapetanija Split.

Navode kako su još u srijedu na jahti zatečeni strani državljani za koje se u ovom trenutku provodi postupak provjere zakonitosti i svrhe njihovog boravka u Republici Hrvatskoj, a sve sukladno Zakonu o strancima.

Dodali su i kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH donijelo odluku o zabrani promjene posade zbog čega je Forbes Hrvatska i njima poslao upit za dodatnim pojašnjenjem.

UPDATE, 14:15 24.5.2024.
Kako javlja Hina, a prenosi N1, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako će privedeni članovi posade biti deportirani i vraćeni u države iz kojih su došli. Grlić Radman je rekao kako su oni u Hrvatskoj boravili nezakonito.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na Forbesov upit o tome je li akcija provedena na njihovu inicijativu, što točno znači ‘zabrana o promjeni posade’ i ima li novosti o eventualnoj predaji jahte ukrajinskim vlastima odgovorilo je na sljedeći način:

Zakonom o mjerama ograničavanja u članku 8. stavku 3. određena je nadležnost ovog Ministarstva za provedbu mjera ograničavanja na plovilima i plovnim objektima.

Slijedom informacija zaprimljenih od stalne skupine za provedbu mjera ograničavanja, ovo Ministarstvo je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova pokrenulo niz postupaka kako bi se spriječilo bilo kakvo djelovanje suprotno odredbama Zakona.

Privremena mjera zabrane promjene posade donesena je s ciljem utvrđivanja činjenica vezanih za pravni status u Republici Hrvatskoj osoba koje su se pokušale ukrcati na motornu jahtu.