Ruski Gazprom tvrdi da im je PPD ostao dužan više od 320 milijuna eura: Sude se i u Hrvatskoj i u inozemstvu

featured image

7. pro 2023. 06:48

Na Trgovačkom sudu u Osijeku podnesena je žalba u ime tvrtke Gazprom export iz Rusije u kojoj se tvrdi da tvrtka PPD nije platila isporučeni plin za rujan i listopad 2022. godine, a neispunjavanje obaveza iz ugovora koji je PPD potpisao s Gazpromom 2017. godine predmet je arbitražnog spora u Beču

Kako se zapravo Prvo plinarsko društvo (PPD) razišlo s ruskim Gazpromom, odnosno, što se točno zbilo s ugovorom koji je potpisan 2017. godine na deset godina?

Te 2017. godine pisalo se da je na temelju tog ugovora Gazprom export iz Sankt Peterburga „prvi put nakon 2010. godine vratio ulogu ključnog dobavljača plina za Hrvatsku“. Do tada je PPD poslovao s tvrtkom iz Švicarske, Gazprom Swiss, a ovim ugovorom je uspostavljena direktna veza s centralom u Rusiji. U medijima nije objavljena vrijednost ugovora, samo se napominjalo da će se cijena formirati ovisno o kretanjima na tržištu.

Javnosti je također bilo poznato da je u vrijeme početka agresije Rusije na Ukrajinu još uvijek trajala opskrba hrvatskog tržišta ruskim plinom, odnosno da je PPD sve do listopada 2022. godine poslovao na temelju tog ugovora. A potom se slika malo zamagljuje. Primjerice, nakon što se PPD odlučio odlučno distancirati od svog poslovanja s ruskim plinskim divom koji je direktno vezan za režim Vladimira Putina, te je tvrtka pokrenula i tužbe protiv mnogih političara, analitičara i novinara zbog spomena „ruskih veza“, a na suđenjima se spominjalo da se ugovor od listopada 2022. više „ne konzumira“. Nikada, međutim, u javnosti nije pojašnjeno što se točno zbilo s ugovorom, a u izvješću o poslovanju tvrtke pojavio se navod da tvrtka vodi „arbitražni spor“.

PPD: Uvjereni smo u pozitivan ishod

Pitali smo u tvrtki, čiji je vlasnik, preko tvrtke Blue Horizon Pavao Vujnovac, što nam mogu konkretnije reći o postupku arbitraže, tko je koga tužio itd., ali dobili smo prilično šturi odgovor.

„Možemo potvrditi da PPD, kao i brojne europske energetske kompanije, vodi arbitražni postupak oko ugovornog odnosa s Gazpromom, a zbog predloženih promijenjenih uvjeta poslovanja uslijed sankcijskih režima EU u odnosu na Rusku Federaciju. Uvjereni smo u pozitivan ishod arbitražnog postupka, no sam predmet nismo u mogućnosti komentirati.“, odgovoreno nam je iz tvrtke PPD.

No, naglasili su da zbog tog postupka njihovo poslovanje ne trpi nikakve posljedice. „Ističemo, kako PPD zbog diverzificirane dobave u potpunosti i bez poteškoća ispunjava sve ugovorne obveze prema svojim kupcima. Naime, PPD je Gazpromov plin u potpunosti supstituirao drugim izvorima.“

Iz tvrtke su također naglasili „ kako PPD već godinama 80 posto prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima, neovisno o predmetnom ugovoru“.

„Također, arbitražni postupak PPD-a kao društva s ograničenom odgovornošću ni na koji način ne utječe na poslovanje drugih društava u vlasničkom portfelju g. Vujnovca.“, zaključili su u odgovoru iz PPD-a.

No, FORBES Hrvatska je dobio informacije da se, neovisno o postupku arbitraže koji se vodi u inozemstvu, i hrvatsko pravosuđe bavi raskidom veza između Gazproma i PPD-a. Naime, nakon što PPD nije platio dio isporučenog plina za rujan i listopad 2022. godine u rubljima kako je to tražio Gazprom nakon Putinove uredbe (Uredba br.172. od 31. ožujka), Gazprom je odlučio aktivirati bankovnu garanciju iz ugovora i „zablokirati“ 35 milijuna eura pologa koje je PPD morao držati u banci kao osiguranje za njihovu trgovinu. Ali PPD je kod Trgovačkog suda u Osijeku hitno zatražio „privremenu mjeru“, te mu je mjera i odobrena – a njome je onemogućeno da Gazprom „sjedne“ na milijunsku garanciju. Prijedlog je podnesen 7. veljače 2023. godine, a sud je mjeru donio doista promptno, već sutradan, 8. veljače. PPD je u pisanom dokumentu obrazlagao da je postupanje Gazproma i traženje plaćanja u rubljima bio jednostrani čin, te su se i pozivali na pokušaje plaćanja u eurima (23. studenog nešto više od 131 milijuna eura, a 28. studenog više od 215. milijuna eura) – koji su im navodno onemogućeni. PPD je ustvrdio da je došlo do narušavanja ugovora iz 2017., da je došlo do neispunjavanja obveza od strane Gazproma i da je PPD-u nanesena šteta „imajući u vidu da vrijednost ugovorenog plina do isteka ugovora 2027. godine prelazi četiri milijarde eura“.

U tom je predmetu naloženo PPD-u da u roku od 60 dana od donošenja ove privremene mjere pokrene arbitražni postupak prema Pravilima arbitraže Međunarodne trgovačke komore (ICC) s mjestom arbitraže u Beču.

Gazprom podnosi žalbu

U listopadu ove godine Trgovačkom sudu u Osijeku obratio se, međutim, žalbom „protivnik osiguranja“, Gazprom, dakako, preko odvjetnika. Ustvrdili su da nisu imali saznanja o pokrenutom postupku i da im nije omogućeno očitovanje. U dokumentu je također navedeno da smatraju da je potez PPD-a neosnovan, jer oni sami u prijedlogu navode da nisu platili plin koji im je isporučen , a ta „novčana potraživanja Protivnika osiguranja višekratno premašuju iznos iz bankarske garancije koja je izdana upravo radi osiguranja plaćanja obaveza Predlagatelja osiguranja“.  Navedeno je da je „neprijeporno“ kako je PPD primio robu (plin), te da je „zasigurno dužan platiti plin koji mu je isporučen u rujnu i listopadu 2022. godine, a bankarska garancija je izdana upravo radi osiguranja plaćanja isporučenog plina po Ugovoru o isporuci plina“.

U žalbi je navedeno da PPD „pogrešno tvrdi da nije mogao platiti svoju obvezu“ jer mu je Gazprom vratio uplaćena sredstva. Potvrđuju da su oni od 1. travnja 2022. godine, nakon odluke ruskog državnog vrha o tome da se sva plaćanja prema ruskim tvrtkama moraju obavljati u ruskim rubljima, tražili plaćanje u toj valuti, ali i navode da se PPD pisanim sporazumom 1. travnja 2022. godine (GE/01-1726) a taj su sporazum potpisale obje strane i utvrdile da predstavlja Aneks Ugovoru – obvezao da će plaćati u ruskim rubljima „na točno određene račune, dok sve ostale neizmijenjene odredbe Ugovora ostaju na snazi“. Podsjetili su osim toga da se „već 30. prosinca 2022. godine plin mogao platiti i u eurima jer je tada objavljena Izmjena Odluke Predsjednika Ruske federacije kojom je Gazpromu bilo omogućeno da prima uplate i u eurima.“

Iz PPD-a nema odgovora na pitanje o Aneksu

„Predlagatelj je dužan platiti isporučeni plin po ugovoru, nije ga platio te je banka koja je upravo za taj slučaj izdala bankarsku garanciju dužna protivniku osiguranja kao korisniku garancije na njegov valjani poziv platiti sredstva koja su osigurana bankarskom garancijom“, stoji u žalbi koja je prošlog mjeseca zaprimljena u Trgovačkom sudu u Osijeku.

„U Zahtjevu za plaćanje po bankovnoj garanciji koji je Protivnik osiguranja uputio PBZ d.d. prikazane su isporuke plina i neplaćeni računi od preko 320 milijuna eura, dok se bankarskom garancijom naplaćuje svega 35 milijuna eura, dakle, cca 10 posto duga s osnove neplaćenog, a isporučenog plina.“, navedeno je u žalbi koju je u ime Gazproma podnio Sudu u Osijeku odvjetnik Ante Župić.

Iako smo se obratili odvjetniku s namjerom da nam detaljnije pojasni navode iz žalbe i kaže kakvi su daljnji koraci u planu, on nije odgovarao na naše upite.

Neslužbeno saznajemo da se procedura zakomplicirala, zbog činjenice da se „komunicira“ sa strankom iz zemlje koja je pod sankcijama – pa su sada aktivirane i diplomatske linije. No, ishod postupka u Hrvatskoj je svakako neizvjestan.

Pitali smo i PPD o tome jesu li doista potpisali Aneks ugovora za plaćanje u rubljima kako navodi Gazprom u svojoj žalbi  i zašto nisu – ako su točne tvrdnje Gazproma – platili plin za rujan i listopad prošle godine, makar nakon ponovno omogućavanja plaćanja u eurima.

Pitali smo i do koje cifre se popeo taj dug, s obzirom na protok vremena i utvrđene kamate, ali nismo dobili niti taj odgovor.

Evidentno je da se PPD, odnosno vlasnik tvrtke Pavao Vujnovac, nastoji izvući iz čeličnog zagrljaja ugovora koji je potpisan 2017. godine s moćnom ruskom kompanijom i da taj proces nipošto nije jednostavan. No, zvuči gotovo nevjerojatno da bi se taj proces mogao okončati bez podmirivanja duga.