Fortenova isplatila obveznice ruske VTB banke kanalima koje je omogućila Vlada RH: Više od 467 milijuna eura ostaje zamrznuto u Londonu

featured image

20. stu 2023. 10:50

FORBES Hrvatska je dobio na uvid dokumentaciju o tome kako je Stalna skupina za nadzor sankcija formirana pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pomagala vodećim ljudima Fortenova grupe u operaciji isplate udjela VTB banke u obveznicama, a iz Fortenove nam je odgovoreno da je impresivnu svotu dao američki  HPS

Fortenova grupa, jedna od najvećih hrvatskih kompanija, 10. listopada ove godine realizirala je u tišini vrlo značajnu transakciju: uplaćeno je više od 467 milijuna eura na britanski račun tvrtke Shushary Holding, tvrtke kćeri VTB Bank sa sjedištem u Sankt Peterburgu u Rusiji, a cijeli zahvat odvijao se uz značajnu podršku Vlade RH, odnosno Stalne skupine za praćenje i primjenu provedbe međunarodnih mjera ograničavanja – posebnog tijela Vlade za nadzor i provođenje sankcija EU-a protiv Rusije koje je formirano pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na čijem je čelu državni tajnik Frano Matušić.

Cijeli zahvat je započeo još krajem svibnja ove godine kada je Fortenova grupa, prema dokumentaciji koji je imao na uvid FORBES Hrvatska, obavijestila Ministarstvo financija da smjera restrukturirati dug koji uključuje i zamrznutu imovinu te je podnesen i zahtjev za dopuštenje za obavljanje transakcije za „zatvaranje odnosa“ koji Fortenova grupa ima s LLC Shushary Holding iz Moskve – koja je društvo kći VTB banke „s obzirom da je riječ o društvima koja podliježu mjerama ograničavanja (sankcijama) Europske unije“. 

Radi se, naime, o „udjelu“ VTB-a u onom impresivnom kolaču obveznica teških 1,157 milijarde eura koje su dospijevale 6. rujna 2023. godine i o čijoj aktivaciji ovisi cijela budućnost Fortenova grupe, tvrtke izrasle iz Agrokora uz pomoć čuvenog zakonskog rješenja Vlade RH, lex Agrokora.

Obveznice su izdane sukladno ugovoru o upisu obveznica od 29. kolovoza 2019. godine koji su sklopili predstavnici buduće Fortenova grupe (nakon što je proglašeno okončanje rada izvanredne uprave Agrokora) kao izdavatelj i LLC Shushary Holding, HPS i ostali posjednici obveznica kao suvjerovnici, a koji je izmijenjen i dopunjen 11. listopada 2019. godine, 18. ožujka 2020. godine i 29. rujna 2020. godine.

Brojne pravosudne bitke

U vlasničkoj strukturi Fortenova grupe danas je najveći i najutjecajniji pojedinačni vlasnik tvrtka Open Pass u vlasništvu Pavla Vujnovca, a oko udjela od 43 posto koji drži SBK (odnosno Sberbank) vodi se pravosudna bitka: nesankcionirani vlasnik Fortenove Vujnovac, zajedno s Vladom RH, htio je da taj udio kupe mirovinski fondovi, no nakon što je zahvat propao zbog odustajanja Allianza, kupio ga je Saif Alkedbi, investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kojeg se sumnjiči da je zapravo samo krinka za Ruse. On pak tuži Fortenova grupu jer mu se ne dopušta „konzumiranje“ vlasništva koje je, prema njegovom sudu, legalno kupio. Osim SBK, tu je još i udio od 7 posto VTB banke.

Dakle, s jedne strane dominantni pojedinačni vlasnik Vujnovac, a s druge strane SBK i VTB pod sankcijama, plus obveznice u iznosu od 1, 157 milijarde eura. Bila je to slika s kojom je Fortenova grupa u travnju 2023. godine najavila namjeru prodaje kompanije tako što će prodati MidCO tvrtku – tvrtku vlasnicu Fortenova grupe koja je u drugom redu komplicirane vlasničke strukture.

Najava prodaje MidCO je obrazložena kao pokušaj rješavanja te pat pozicije s vlasnicima pod sankcijama: zamišljeno je da se njihov udio preseli u zakladu na posebne račune. No, do danas Fortenova grupa nije našla kupce za MidCO, a u pismu koje je Uprava uputila svima koji imaju udio u krovnoj Zakladi u rujnu ove godine navedeno je da investicijska banka Lazard nije uspjela pronaći institucionalne investitore zainteresirane za kupnju kompanije, te je predloženo suvlasnicima da sami pronađu način isplate sankcioniranih suvlasnika koji otežavaju poslovanje kompanije. N1 je tada otkrio da su se „najveći udjelničari okupili u neformalnom odboru za preuzimanje i razrađuju način na koji bi mogli preuzeti tvrtku Fortenova MidCo, formalnog vlasnika Fortenova Hrvatska“.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, u intervjuu za Jutarnji list 16. studenog, nakon što je objavljeno da je tvrtka Mercator, tvrtka kći Fortenove, preuzeo slovenski Engrotuš, izjavio je pak ambiciozno da su „korak do rješenja“ nakon kojeg više u njihovoj vlasničkoj strukturi ne bi trebalo biti sankcioniranih vlasnika. Potvrdio je da nesankcionirani vlasnici „trebaju otkupiti“ cijelu kompaniju.

U pozadini je tekao i proces „rješavanja“ problema obveznica o kojem se nije javno govorilo. Namjera je spomenuta u dokumentu za dioničare koji je objavljen u vrijeme objave rezultata za prvo polugodište, no, bez detalja kako bi se to moglo izvesti.  

U strukturi obveznica teških 1,157 milijuna eura dominira američki fond, HPS Investment Partners LLC (i njegova povezana ili ovisna društva) – a na dan kada se Fortenova grupa obratila Ministarstvu financija, dakle, u svibnju ove godine, oni su držali oko 62 posto, 0,5 posto su držali neki manji vlasnici obveznica, a ostalo je vlasništvo tvrtke kćeri VTB banke – LLC Shushary Holding.

Odustalo se od modela otkupa “ciljnih dionica”

Stalna skupina predvođena Franom Matušićem u kolovozu 2023. godine, nakon nekoliko sastanaka s vodećim ljudima Fortenova grupe, te pravnicima i stručnjacima različitih profila, razmatrala je dva modela rješavanja odnosa s VTB bankom te pripremila dokument u kojem ističe snažnu podršku nastojanjima vlasnika Fortenove da riješe problem VTB banke. Prvi model je isplata „u jednom dijelu“ na zaštićeni račun u Velikoj Britaniji, a drugi je bila – kroz otkup tzv. ciljnih dionica dviju tvrtki, Yandex N.V., sa sjedištem u Nizozemskoj i Ozon Holdings PLC, sa sjedištem na Cipru. U tom bi slučaju dionice bile položene kao zamrznuti polog na escrow računu (založni/uvjetni račun koji služi za namirivanje potraživanja) banke u EU sve dok sankcijski režimi EU, Velike Britanije i Sjeverne Irske, te SAD-a, ne dozvole njihovo otpuštanje s escrow računa društvu LLC Shushary Holding. Nakon obavijesti da su ciljne dionice položene na escrow račun, iznosi koje Fortenova grupa duguje društvu LLC Shushary Holding s osnove VTB obveznica bili bi otplaćeni u punom ili djelomičnom iznosu (ovisno o broju ciljnih dionica položenih na escrow računu), ali društvo LLC Shushary Holding (ili bilo koja druga osoba) ne bi mogli  pristupiti ciljnim dionicama ili povezanim dividendama sve dok pristup ne bude dozvoljen ili na drugi način ne bude više zabranjen po sankcijskim režimima. Taj su model predstavnici Stalne skupine formirane pri MVEP zagovarali kao rješenje „sa znatnom uštedom“, te su naglašavali da bi to bilo važno za „financijsku stabilnost podnositelja zahtjeva“.

Fortenova grupa je u dokumentaciji koja je priložena na razmatranje Vladi RH predstavljena kao „kompanija koja je zajedno s društvima u njezinom vlasništvu od sistemskog značaja za gospodarstvo Republike“, a navedeno je i da su nadležne institucije SAD, Velike Britanije i svi ostalih uključenih internacionalnih instanci dali dopuštenje za taj potez.

No, očito se odustalo od tog drugog model preko ciljnih dionica i udio VTB banke je isplaćen „u komadu“, 10. listopada ove godine, preko jedne domaće banke.

Dakako, odmah se nameće pitanje: odakle je Fortenova grupa odjedanput skupila 467 milijuna eura?

Prema objavljenim rezultatima za prvo polugodište, Fortenova grupa je imala 2,7 milijardi eura ukupnih prihoda, a to je 9 posto više nego prošle godine u istom razdoblju, no zabilježen je i gubitak od 40,5 milijuna eura – što je značajno veći gubitak nego lani u istom razdoblju. Na pitanje novinarke Jutarnjeg lista nakon preuzimanja Engrotuša kako će tvrtka završiti poslovnu 2023. godinu, Peruško nije bio odveć konkretan, no govorio je i o drugim planiranim akvizicijama.

Fortenova grupu smo pitali jesu li cijeli zahvat dogovarali s predstavnicima VTB banke, odnosno, s njezinom tvrtkom kćeri Shushary holding – s obzirom na sankcije, no iz odgovora proizlazi da je potez uslijedio nakon sudske odluke.  

Novac je dao HPS

“12. svibnja .2023. godine Visoki sud Ujedinjene Kraljevine, odlukom Lorda Greena, po tužbi Fortenove izmijenio je uvjete našeg ugovora s VTB-om na način da dug možemo otplatiti takvim potezom. Iako smo dugo razmatrali i pokušavali druge načine otpusta tog duga, VTB na kraju nije ispunio pretpostavke potrebne za alternativni otpust i ova uplata ostala je jedini način razrješavanja naših odnosa s VTBom.”

Na pitanje zašto se odustalo od modela rješavanja problema kroz otkup dionica odgovoreno nam je da je Fortenova bila otvorena  „alternativnim, a sankcijski odobrenim, modelima otplate do samog kraja, ali VTB je sredinom rujna, u trenutku kada je Fortenova držala dovoljno sredstava i prikupila sve sankcijske dozvole, prestao dostavljati potrebnu dokumentaciju temeljem koje bi se takva otplata mogla provesti.“

“Razlozi nam do danas nisu poznati, a budući da je i produljena sankcijska dozvola američkog OFAC-a već bila pred istjecanjem, Fortenova nije imala drugog izbora. VTB je svjestan da je dug otpušten na opisani način.”, pojašnjavaju iz Fortenove.

Iz Fortenove su nam odgovorili i odakle iznos, odnosno, da se ne radi o sredstvima Fortenove iako je ona formalno uplatila iznos.

“Upravo je HPS financirao ova sredstva, te stoga fondovi pod kontrolom HPS-a sada drže sav naš dug iz Osiguranih obveznica.“, navedeno je u odgovoru iz Fortenove.

S obzirom da je glavni direktor Fortenove, Fabris Peruško, u intervjuu za Jutarnji list, na dan kada je Mercator preuzeo Engrotuš, dostao optimistično govorio o budućnosti Fortenove, te je najavio planove da HPS izađe za godinu dana iz kreditne strukture, pitali smo što ova transakcija konkretno znači za buduće odnose s HPS-om.

„Na dospijeću u studenom 2024. godine, s – podsjećamo – dodatnim iznosom diskonta na izdavanje od 81 milijuna eura, ukupni dug prema HPS-u iznosit će 1,2 milijardi eura. Fortenovina ključna prepreka da taj dug refinancira po održivim uvjetima s komercijalnim bankama je sada ostalo sudjelovanje sankcioniranih osoba u vlasničkoj strukturi. Fortenova ce nakon razrješenja vlasničke strukture zajmom kod komercijalnih banaka otplatiti HPS-ove obveznice.“, odgovoreno je za FORBES Hrvatska iz Fortenove.