Ruski milijunaši zaposjeli uvalu na Čiovu: Među njima je bio i šef Lukoila koji je umro nakon pada s balkona

Aktualno Forbes Hrvatska 11. lip 2024. 15:04
featured image

11. lip 2024. 15:04

Jedna nedirnuta čiovska uvala prema planovima bi trebala postati turističko naselje s lučicom. Iza investicije stoje bogati Rusi, među kojima je i jedan sankcionirani. Projekt se produljio, a čini se da mu je potrebna još koja investicija kako bi se realizirao.

Otok Čiovo poznat je po preizgrađenosti i divljoj gradnji. Most koji ga povezuje s Trogirom pridonio je lakoj dostupnosti otoka, zbog čega oko njegovih uskih cesta godinama niču brojne kuće i manje zgrade. U zadnje dvije godine državni inspektorat uklonio je 15 bespravno izgrađenih kuća na otoku.

Portal Oštro skrenuo je pozornost na uvalu Široka s manje izgrađene, južne strane otoka. Ona je još neizgrađena, iako su investitori tamo kupili 300.000 četvornih metara predviđenih za turističke i ugostiteljske namjene. Oštro je otkrio kako je zemljište u vlasništvu hrvatskih tvrtki čiji su krajnji vlasnici ruski poduzetnik Igor Jakovljev, sankcionirani šef ruskog Lukoila Ravil Maganov koji je 2022. godine u Moskvi umro pod sumnjivim okolnostima te Sergej Kukura, također iz Lukoila.

Navedeno zemljište 2003. godine nije bilo građevno. Tada je njegov mali dio, 4762 kvadrata, šest ljudi kupilo za gotovo 11 tisuća eura. Nakon 15 godina prodali su ga za devet puta veći iznos. Ovaj dio priče zanimljiv je samo zato jer su trojica njih – Tomislav Opačak, Vicencije Biuk i Anđelko Katavić – bili povezani sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

Županija je ta koja je 2005. godine izmijenila Prostorni plan, nakon čega je čiovska općina Okrug donijela svoj Prostorni plan uređenja, a 2010. godine i Urbanistički plan po kojem je tamo planirano 800 ležajeva te luka nautičkog turizma.

Rusi preko pet hrvatskih tvrtki imaju većinu zemljišta u uvali

Oštro navodi kako je zemlja danas u vlasništvu pet tvrtki. Četiri su osnovali Slobodan i Valerija Ljubičić iz Splita, koji su od 2006. do 2014. godine raspolagali s više od 30 milijuna eura ruskog novca kako bi otkupljivali zemljište. Petu je osnovao zagrepčanin Davor Vugec, no i ona je prodana Ljubičićima, da bi na kraju sve završile u rukama Rusa.

Najveći dio zemljišta u uvali Široka danas je u rukama Igora Jakovljeva, ruskog poduzetnika koji je trenutno pod ukrajinskim sankcijama. Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na 1,4 milijarde dolara. Osnivač je Kari – ruske trgovine cipelama, modnih detalja i proizvoda za kućanstvo. Ima udio u kazahstanskom lancu potrošačke elektronike Sulpak, a na par godina imao je i 50 postotni udio u nogometnom klubu Anži Mahačkala. Odnedavno živi u Turskoj u kojoj je dobio i državljanstvo.

Njegove tri hrvatske tvrtke – Fumija, Hoteli Čiovo i Rumba – posjeduju ukupno 203 tisuće kvadrata u Širokoj. Ljubičić je u tim tvrtkama raspolagala s 18,7 milijuna eura namijenjenim za kupnju zemljišta.

Ljubičić planira tražiti dodatne ulagače

Četvrta tvrtka Tijat pripada obitelji Ravila Maganova, bivšeg šefa Lukoila. U vlasništvu te tvrtke je 34.271 četvornih metara uvale. Maganov je jedan u nizu Rusa iz naftnih kompanija koji su u kratkom periodu umrli u sumnjivim okolnostima. Prema sigurnosnim snagama, on je počinio samoubojstvo skokom s prozora moskovske bolnice. Njegovu tvrtku naslijedili su članovi njegove obitelji.

Vlasnik pete tvrtke Kluda je Sergej Kukura koji je također povezan s Lukoilom. Direktor tvrtke Grigorij Kolosov Oštru je odgovorio kako je Kukurina namjera bila izgraditi privatne vile za osobnu namjenu, ali je to bilo praktički nemoguće, pa se odlučio priključiti projektu kao suinvestitor. Zbog sporosti realizacije projekta danas je spreman prodati tvrtku ili zemlju.

Slobodan Ljubičić Oštru je objasnio kako je projekt bio njegova ideja za koju je našao ulagače među Rusima. Kaže da je nedostajalo 10 milijuna eura da se zemljište potpuno okrupni. Kako su kupnja i upisivanje zemljišta na sudu u Trogiru išli jako sporo, sve se i produljilo. Trenutno traži nove ulagače kako bi doveo projekt do kraja. Cjelokupna priča može se pronaći na portalu Oštro.