Standard & Poor’s pohvalio Tomaševića zbog upravljanja zagrebačkim financijama

Financije Marko Repecki 25. ožu 2024. 14:38
featured image

25. ožu 2024. 14:38

Međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) pohvalila je administraciju gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, zbog dovođenja u red gradskih financija.

Grad Zagreb je prošlog petka od Standard & Poor’sa dobio investicijski rejting. Ocjena je podignuta s BB+ na BBB-.

Analitičari Standard & Poor’sa u obrazloženju svoje odluke, između ostalog navode da je “gradska administracija na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, na dužnosti od 2021. godine, ostvarila značajan napredak u poboljšanju praksi upravljanja financijama Grada, primjerice transparentnosti proračunskog procesa. Likvidnost i upravljanje likvidnošću znatno su poboljšani, a upravljanje ključnim gradskim poduzećima promijenjeno je s ciljem poboljšanja nadzora i smanjenja rizika”.

Grad Zagreb posljednjih godina posluje u plusu

Proračun Grada Zagreba već je nekoliko godina u plusu. Što se tiče proračuna za 2024. godinu, izglasani su prihodi u iznosu od 2,36 milijarde eura i rashodi od 2,41 milijarde eura. Kako se navodi u proračunskom vodiču, najveći dio prihoda, oko 45 posto, odnosno nešto više od milijardu eura, prikupit će se od poreza na dohodak.

Prihodi i rashodi proračuna Grada Zagreba, 2022.–2026. Izvor: Zagreb.hr

Zatim slijede prihodi od “pomoći i donacija” oko 630 milijuna eura, što se u stvarnosti većim dijelom odnosi na na bruto plaće i druge troškove zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Oko 237 milijuna eura očekuje se od HZZO-a za pružene zdravstvene usluge, dok se od raznih pristojbi i naknada, u što je uključena i komunalna naknada, očekuje oko 222 milijuna eura.

Prihodi proračuna Grada Zagreba za 2024. Izvor: Zagreb.hr

Što se tiče rashoda, najveći dio od ukupno 2,41 milijarde eura čine rashodi za zaposlene. Oni su oko 37 posto ukupnih rashoda ili 884 milijuna eura. U to su uračunati i zaposleni u školama, bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama, kojima se plaća, zapravo isplaćuje iz državnog proračuna i HZZO-a.

Sljedeća stavka, po veličini, su “materijalni rashodi” koji iznose 624 milijuna eura, a uglavnom se odnose na tekuća i investicijska održavanja komunalne infrastrukture i objekata gradske uprave, ali i na uredski materijal, energiju i usluge.

Rashodi proračuna Grada Zagreba za 2024. Izvor: Zagreb.hr

Planira se smanjenje duga Grada

Što se tiče duga Grada Zagreba, on je krajem prošle godine iznosio 429 milijuna eura, odnosno 18,4 posto ukupnih proračunskih prihoda. Gradska administracija, kako se navodi u proračunskom vodiču, planira do kraja ove godine dug smanjiti na 395 milijuna eura, odnosno na oko 16 posto proračunskih prihoda.

Uz direktan dug Grad je kroz dana jamstva, potencijalno izložen i indirektnom dugu od 416,5 milijuna eura. Najveći dio tog iznosa, oko 305 milijuna eura, odnosi se na jamstvo izdano u lipnju 2023. za obveznice Zagrebačkog holdinga izdane za refinanciranje duga iz 2007. odnosno 2016. godine.