U što vjeruju građani koji ulažu u trezorce, za razliku od onih koji ne mrdaju iz banaka

Financije Gordana Grgas 29. svi 2024. 16:24
featured image

29. svi 2024. 16:24

Prinos na uloženih tisuću eura u trezorske zapise na godinu dana je 3,65 posto, a toliko ne nudi niti jedna banka. No, oročeni depoziti građana iznose oko 11 milijardi eura i značajno su rasli su u odnosu na prošlu godinu

Dok ovog tjedna traje upis najnovijih narodnih trezorskih zapisa – kojima je građanima omogućeno da uz minimalni ulog od 1000 eura ostvare prinos od 3,65 posto na godinu dana, te na tri mjeseca od 3,75 posto – pogledali smo kako stoji oročavanje štednje u bankama.

Inspirirala nas je jedna od vodećih kreditnih institucija na tržištu, Erste banka, koja je u utorak objavila posebnu ponudu (privremenu) prema kojoj za standardnu novougovorenu štednju nudi višu kamatnu stopu, a njen iznos je 3,2 posto za oročenja od tri do 12 mjeseci.  

Prosječna kamata 2,2 posto

Ujedno su se pohvalili da je ta banka bila prva na tržištu koja je lani u svibnju „nakon duljeg razdoblja podigla kamatne stope na depozite građana za jedan postotni bod“, te dodali da se radilo o prvom povećanju kamatnih stopa na depozite u svim valutama nakon 2009. godine. Što je to, međutim, značilo? Konkretno u Ersteu, nove su se kamatne stope tada kretale od 0,3 posto do 1,5 posto, ovisno o modelu i ročnosti štednje.     

U dva dana građani upisali 190 milijuna eura

Na sjednici Vlade u srijedu 29. svibnja rečeno je da su građani od ponedjeljka upisali 190 milijuna eura trezorskih zapisa, a sudjelovalo je njih više od 12 tisuća. Ciljani iznos oba izdanja, na tri mjeseca i na godinu dana, je 900 milijuna eura. Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja.

U međuvremenu su i druge banke reagirale, ali kamatne stope na oročenja u bankama su i dalje ispod prilike koju pružaju trezorci. Prosječna kamatna stopa na prvi put oročene depozite stanovništva u veljači je, prema podacima HNB-a koje su iznijeli analitičari, bila 2,2 posto. Naravno, postoji razlika koju neki smatraju bitnom: depoziti u bankama su osigurani kod Hrvatske agencije za osiguranje depozita do 100 tisuća eura po osobi po kreditnoj instituciji, pa je držanje štednje u bankama do tog iznosa bez rizika, za razliku od ulaganja u vrijednosne papire. S druge strane, činjenica je da se i ulaganje u državni dug također smatra prilično sigurnim, a premijer Andrej Plenković je već nakon prvog dana upisa novih trezorskih zapisa konstatirao da interes pokazuje da ljudi vjeruju politici koju vodi.

Rekli bismo, barem kratkoročno i to oni koji imaju viška novca za štednju ili ulaganje, a aktivniji su od uobičajeno tromih štediša. Kako je Forbes Hrvatska pisao nedavno, krajem ožujka su oročeni depoziti građana u bankama iznosili 10,7 milijardi eura. U odnosu na ožujak 2023. godine zabilježili su rast za 20,4 posto.

Kakva je trenutna ponuda? Državna HPB banka nudi „super štednju 2“ u kojoj je za oročenje na 12 mjeseci kamatna stopa 2 posto ukoliko plaću ne primate preko te banke, a 2,3 posto ako se prebacite.  Web kalkulator za oročenja Zagrebačke banke pokazuje pak da se za jednokratnu uplatu 1000 eura radi oročenja na 12 mjeseci nudi kamatna stopa od 1 posto te da bi vam nakon godinu dana isplatili 9,99 eura više nego ste uplatili, što nazivaju „favorit štednja“. Ako biste isti iznos oročili na kraće, na šest mjeseci, kamatna stopa bi bila 2,1 posto, te bi vam isplatili 10,50 eura više nego što ste uplatili.

I u OTP banci na oročenje 1000 eura na godinu dana nude kamatnu stopu od svega 1 posto, kako se vidi na informativnoj listi ponude za depozite potrošača objavljenoj na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke. No, na bančinoj web stranici postoji obavijest o specijalnoj ponudi (privremena akcija), pa tako za iznos od, recimo, 20 tisuća eura na 12 mjeseci nude kamatnu stopu od 2,13 posto, a za 50 tisuća eura 2,55 posto.   

PBZ banka, prema podacima na HNB-ovoj internetskoj stranici, nudi kamatnu stopu od 0,8 posto na 1000 eura na 12 mjeseci, što nazivaju „standard štednja“, a na šest mjeseci 1,5 posto. Ukoliko biste oročili iznos veći od 25 tisuća eura, onda bi vam kamata na 12 mjeseci bila 1,1 posto, prema brošuri o važećim godišnjim kamatnim stopama u depozitnom poslovanju s građanima, a na šest mjeseci 1,6 posto. No, ukoliko ste spremni istovremeno uz oročenje kupiti i udjele u investicijskim fondovima, onda vam nude „premium invest štednju“ koja daje stimulaciju na iznos obračunate kamate.