Hrvatska dobila prvi restoran s dvije Michelinove zvjezdice: Ovo su razlozi zašto je zablistao

Lifestyle Forbes Hrvatska 26. lip 2024. 14:41
featured image

26. lip 2024. 14:41

Ovogodišnje izdanje Michelinova vodiča za Hrvatsku donijelo je značajnu vijest za hrvatsku gastronomsku scenu. Nakon dugo godina čekanja i solidnog broja restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, Hrvatska je prvi put dobila restoran s dvije zvjezdice, Agli Amici iz Rovinja, u vlasništvu obitelji Scarello.

O novom Michelinovom vodiču izvijestio je portal Kult plave kamenice, koji je ocijenio da su dvije zvjezdice za poznati rovinjski restoran “uvelike opravdane”, a istaknuto je još i da je zagrebački restoran Dubravkin put dobio svoju prvu zvjezdicu.

“Michelin je skinuo zvjezdicu Dragi di Lovrana, restoranu koji je javno odustao od fine dininga uz objašnjenje da im ambiciozno kuhanje rastjeruje stare goste, dok je Noel zadržao zvjezdicu nakon promjene vlasništva i chefa.”, piše Kult plave kamenice. Hrvatska sada ima ukupno 11 zvjezdica, 11 Bib Gourmanda i 71 Michelinovu preporuku. 

Chef Emanuele Scarello osmislio je dva menija:Rovinj i Istra; Foto: Agli Amici

Restoran Agli Amici u Rovinju, na šetnici između Grand Park hotela i marine, otvoren je 2021. godine i već u svojoj prvoj godini dobio je prvu Michelinovu zvjezdicu zahvaljujući profinjenom meniju uglednog chefa Emanuela Scarella.
“Degustacijski meniji Rovinj i Istra nose vrlo prepoznatljiv Scarellov potpis koji je i ovdje ostao vjeran viziji iskrene kuhinje, sofisticirane jednostavnosti i snažne osobnosti. Svako jelo prožeto je pričom prepunom okusa u kojem se bogatstvo talijanske tradicije susreće s istarskim mirisima, morem, zemljom i njezinim plodovima.”, napisano je na web stranici restorana.

Jedan od slijedova s menija chefa Emanuelea Scarella; Foto: Agli Amici

Rovinjski Agli Amici je svojevrsna ekstenzija restorana koji postoji već dugi niz godina u Italiji, u Udinama – te također posjeduje dvije zvjezdice. “Agli Amici s dvije Michelinove zvjezdice jedan je od najboljih i najuglednijih sjevernotalijanskih restorana, a njegov chef Emanuele Scarello istinska je zvijezda visoke svjetske gastronomije.”, pisao je Kult plave kamenice 2021. godine. Rovinjski restoran je otvoren u suradnji s turističkom kućom Maistra.

Obiteljsko nasljeđe koje se osjeća i na tanjurima

A kako je sve počelo? Emanuele Scarello je u razgovoru za magazin Jet Set 2017. godine – u vrijeme kada još nije postojao Agli Amici u Rovinju, ali je onaj “broj 1” u Udinama već imao dvije zvijedice, objasnio da je restoranska obiteljska priča započela još davne 1887., kada je Umberto, djed Emanueleove bake u Udinama otvorio trgovinu kolonijalnom robom, odnosno duhanom i kavom. “Otad je posao rastao polako iz generacije u generaciju – trgovina je proširena u trattoriju koja je služila ručak, radnim danom za lokalne radnike, a vikendom za obitelji koje su dolazili nešto proslaviti, a onda prerasla i u restoran”, ispričao je Emanuele Scarello, chef koji restoran vodi zajedno sa sestrom Michelom, inače sommelierkom lokala. “Emanuele i Michela svoga se djetinjstva sjećaju po kuhanju majke, koja je vodila kuhinju obiteljske trattorije, gdje su i oni jeli kad bi se vratili iz škole. Čitavo vrijeme ionako su provodili u lokalu, kuhinji, stalno nešto jeli i zapravo se tu i igrali. Ugođaj je bio opušten, odnosi s gostima bliski, a posao se radio bez stresa.”, opisao je magazin Jet Set obiteljski duh vođenja restorana.

Emanueleova i Michelina majka, kao učenica pariške kulinarske škole Gastona Lenôtrea, kuhinju restorana Agli Amici podigla je na novu razinu i zagovarala put kreativne kuhinje. “Emanuele joj je često pomagao, ponekad prigovarao i nudio nova rješenja, sve dok mu jednoga dana 1998. ona nije rekla: „Znaš što, meni je sve dojadilo, a ti ionako znaš bolje, pa preuzmi kuhinju.“ Preuzevši vođenje lokala, Emanuele i Michela znali su da žele napraviti nešto novo i kreativno, ali nisu bili sigurni što. K tome, trebalo je privući i veći broj gostiju. I onda su jednoga dana u lokalnim novinama pročitali razgovor s vlasnikom ekskluzivne trgovine šeširima, kravatama i maramama Zagolin iz Udina, koji im je dao nedvosmislen savjet – Da biste povećali broj kupaca, morate iz dana u dan nuditi sve višu kvalitetu.”, opisao je filozofiju razvoja restorana Jet Set, a te su se vrijednosti očito uspješno prenijele i na rovinjsku ekspozituru.

Evo popisa svih restorana iz ovogodišnjeg Michelinovog vodiča za Hrvatsku:

2 MICHELINOVE ZVJEZDICE

  • AGLI AMICI ROVINJ, Rovinj

1 MICHELINOVA ZVJEZDICA

  • 360, Dubrovnik
  • KORAK, Jastrebarsko
  • DUBRAVKIN PUT, Zagreb
  • LD, Korčula
  • ALFRED KELLER, Mali Lošinj
  • BOŠKINAC, Novalja
  • NEBO, Rijeka
  • MONTE, Rovinj
  • PELEGRINI, Šibenik
  • NOEL, Zagreb

ZELENA MICHELINOVA ZVJEZDICA

  • KORAK, Jastrebarsko
  • ZINFANDEL’S (Esplanade), Zagreb
  • KONOBA MATE, Korčula