Razgovarali smo s ugostiteljima na Festivalu pizze: Ovo je rizičan posao, ali može se isplatiti (video)

featured image

8. lip 2024. 14:03

Forbes Magazin je posjetio festival pizze koji se održavao u središtu Zagreba. Velik broj posjetitelja i turista probao je vrhunske pizze iako su samo za jedan komad plaćali i do 17 eura. U Hrvatskoj postoje i jaki festivalski brendovi kojima se takva vrsta ugostiteljstva isplati više od klasičnog restoranskog bizinisa. Pritom u cijeloj priči bitan segment čini i razvoj hrvatskog street fooda

Urednik Forbes Magazina razgovarao je s posjetiteljima Festivala pizze, a među njima je bilo onih koji su prvi puta posjetili ovo “slavlje” popularne hrane, ali i onih koji su već pohodili ranije festivale – pa su se sada vratili jer su bili zadovoljni. Iako je komad pojedinih pizza koštao čak 17 eura, ovo je, izgleda, bio dobar posao za vlasnike jedanaest “kućica”.

Ivan Badžek, iz Pizza Social Cluba, prilično je zadovoljan rezultatima, ali upozorava da je ova vrsta biznisa prilično rizična – jer ovisi i o vremenskim uvjetima. “Može biti profitabilno, ali može se i okrenuti na drugu stranu ako se neki čimbenici ne poklope kako treba”, kaže Badžek.

Tia Turak, iz Tutto Passa, koja je kao i Pizza Social Club – festivalski brend – kaže da su festivali super biznis jer se okuplja mnogo ljudi, a u restoranima je teško održavati neprestano jednak priliv gostiju.

Enes Hrnjić iz Al Dente je pak za gledatelje pojasnio da svaki nastup na festivalu znači i veliku pripremu. “Ovaj posao zahtijeva detaljnu pripremu. Od angažiranja radne snage, pravovremene i precizne kupnje i pripreme namirnica”, kaže Hrnjić, ali i priznaje da je “dnevna zarada i više nego dobra.”

Ivan Badžek, Pizza Social Club, prokomentirao je i street food koncept – koji je posljednjih godina sve snažniji u Hrvatskoj.

“Street ponuda u Hrvatskoj se jako diže u svim segmentima, a pogotovo u segmentu internacionalne kuhinje. Tako da sada već imamo pizzu “na cesti”, burgere, pa azijski koncept. Imali smo Azijski festival prije nekih dva tjedna. Ono što možda Hrvatskoj nedostaje je hrvatska varijanta street fooda kako bi se neka naša tradicionalna jela iz hrvatske gastronomije prezentirala gostima”, kaže Badžek.

Ivan Karačić iz Picnic & Poma Food Boutique upozorio je pak da je već nekih naznaka hrvatskog street fooda bilo na dosadašnjim događanjima.

“Postoji hrvatski street food, primjer je drugačija sarma koja je bila hit na ovogodišnjem Adventu. To smo mi nudili, nekako tradicionalno, lokalno jelo uklopili u street food varijantu. Isto tako i s punjenim paprikama, sve radimo u varijatni street fooda”, kaže Karačić.

Cijeli video prilog s Festivala pizze u Zagrebu možete pogledati ovdje: