Kanađanin doselio u Split, kupio vinariju i sada radi jedno od najekskluzivnijih hrvatskih vina
Vinarija Markus proizvodi jedno od najekskluzivnijih hrvatskih vina Franz Ferdinand. Godišnje se proizvede svega nekoliko stotina boca do kojih je lutrija doći. Povijest ove vinarije dobila je neočekivani zaokret kada ju je preuzela obitelj Young iz Kanade, a kako danas izgleda proizvodnja za FORBES Hrvatska otkrivaju enolozi Slaven i Ivona Jeličić
Kaštelanska vinarija Markus ima prilično neobičnu povijest. Započela je kao mala “garažna” vinarija u zagrebačkom Markuševcu, prema kojem je dobila i ime. Njezin prvi vlasnik i osnivač, Danijel Szabo, strastveni je vinski entuzijast koji je otkupljivao Plavac mali i Babić s najboljih položaja u Dalmaciji. Radilo se o ekskluzivnoj proizvodnji od samo nekoliko stotina boca godišnje, koje su brzo postale prepoznatljive u najelitnijim hrvatskim restoranima.
Priča vinarije Markus dobila je neočekivani zaokret kada je Robert Young, Kanađanin koji se s obitelji preselio u Split, slučajno naišao na jedno od Szabovih vina i očaran njihovom kvalitetom odlučio kupiti vinariju. Nakon preuzimanja, premjestio ju je u Dalmaciju, u Kaštela, i izgradio novu, suvremenu boutique vinariju. Ulaganja su iznosila oko 15 milijuna eura. Angažirao je enologe Slavena i Ivonu Jeličić, uz čiju pomoć je paletu proizvoda proširio i na bijela vina.
Obitelj Young – Roberta i suprugu Aidu – u Split je doveo sin Jordan, koji je na Sveučilištu Virginia trenirao atletiku s trenerom hrvatskog porijekla, Martinom Marićem, od kojeg je čuo o Splitu i Hrvatskoj. Jordan je prije osam godina prvi puta posjetio Split koji mu se toliko svidio da je odlučio ovdje živjeti. Njegovi roditelji su od ranije planirali kupiti kuću negdje na jugu Europe, gdje bi živjeli pola godine, a nakon što su posjetili sina, odluka je pala na – Split. I tako je cijela priča krenula.
Vinogradi na više različitih lokacija
Jedna od posebnosti vinarije Markus je raznolikost lokacija njihovih vinograda. Imaju vinograde smještene na Kozjaku, Primoštenu i Šolti, gdje su Zinfandel i Babić posadili na tzv. starohrvatski odnosno račvasti uzgojni oblik, što znači da vinova loza nije na žici, nego slobodno raste.
Jedno od najpoznatijih vina koje izlazi iz vinarije Markus je Franz Ferdinand. Ovo vino privlači pažnju zbog svoje visoke cijene, ali i zbog posebnog procesa proizvodnje. Franz Ferdinand se proizvodi u limitiranoj seriji od nekoliko stotina boca godišnje. Grožđe dolazi iz nepristupačnih primoštenskih vinograda na Podgrebenu, zasađenih 1914. godine kada je izveden atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda. Ovaj vinograd, zasađen na kamenom tlu, daje grožđe s posebnim karakteristikama.
Franz Ferdinand svojom cijenom privlači pažnju
“Apsolutno svim našim vinima pristupamo personalizirano i s istom ljubavlju. Svako vino rezultat je ogromnog truda, moderne tehnologije i enološkog znanja. Da, svjesni smo da Franz Ferdinand najviše privlači pažnju javnosti zbog svoje cijene”, kaže Slaven Jeličić.
U maloprodaji je cijena butelje ovog vina sorte Babić kreće se oko 650 eura. No, ovako visoka cijena zapravo i ne čudi s obzirom na teren na kojem se nalazi – loze žive na kamenu i specifičan proces proizvodnje – bobice grožđa se doslovno rukama prebacuju u tankove za obradu.
“Za Babić je poznato da mu teški uvjeti u kojima se ove bobe stvaraju daju bolju vinsku karakteristiku. Upravo zato što iz tog škrtog terena izvlače životni sukus koji stvara bobu posve drugačijeg okusa”, pojašnjava Ivona Jeličić.
Njihovu je esenciju Ivona otkrila još dok je radila u Szabinoj zagrebačkoj vinariji. I ona i Slaven su u bobicama iz ovog vinograda otkrili blago, posebnost. I počeli su ih pomno, pažljivo odvajati i od njih stvarati seriju “Franz Ferdinand”, koju je i bivši vlasnik držao za svjetski raritet. I tada je dolazak do ovih butelja bio čista lutrija.
U svibnju u Splitu otvorili i kušaonicu vina
Ovo vino, smatraju, može stajati uz bok najboljim svjetskim vinima.
“Radimo ga u maloj, limitiranoj seriji. U sebi nosi okus suhog mediteranskog bilja, karamelizirane višnje, suhe šljive, začinske note iz drva, topline i crnog papra. Nota tog vina je opčinila i Roberta, možda je zapravo i bila presudna u ideji ulaska u vinarski svijet”, kaže Ivona.
Uz ovo vino, Markus proizvodi još sedam etiketa crnih i bijelih vina i jedan roze.
U svibnju ove godine u splitskom Varošu otvorili su i kušaonicu vina – Markus wine & tasting room. Markusova kušaonica smještena je u renoviranoj kamenoj kući čiji interijer je spoj suvremenog minimalizma i dalmatinske tradicije. Željeli su, kako kažu, stvoriti glamurozno mjesto u kojem će gosti moći uživati u Markus vinima i hrani – domaćem ručno rezanom pršutu, sirevima, maslinama ali i domaćem pečenom kruhu odnosno focacci od kiselog tijesta.