2023. je za Google bila godina suđenja, a izgleda da im se težak period nastavlja

Tech Forbes 9. sij 2024. 07:23
featured image

9. sij 2024. 07:23

Tehnološki gigant 2023. se godine suočio s lavinom povijesnih slučajeva, uključujući tužbu američke vlade za monopolsko poslovanje, žestoku bitku s vlasnikom Fortnitea, kao i tužbu za rodnu diskriminaciju – prvu takvu u povijesti tvrtke.

Google je u prosincu dobio žestok udarac: Epic, proizvođač popularne videoigre Fortnite, potpuno je pregazio tech diva u velikom suđenju za monopolsko poslovanje. Nakon samo tri sata rasprave, porota u San Franciscu je jednoglasno zaključila kako je Google prekršio kalifornijske i federalne zakone o tržišnom natjecanju, što je izazvalo pitanja o budućnosti Googlove trgovine aplikacijama i povezanog lukrativnog biznisa.

Najgora stvar za Google jest to što ovo uopće nije bila najvažnija tužba s kojom su se ove godine suočili.

Za tvrtku koja je ove godine proslavila svojih 25 godina, 2023. je bila godina suđenja. Već godinama se pravni problemi ove bilijunske kompanije gomilaju na nekoliko područja, no ove godine je Google, umjesto da sve riješi plaćanjem kazni i nagodbama, zapravo završio u sudnici u nizu povijesno važnih slučajeva. Branio je svoje kompetetivne prakse, politike o zapošljavanju i industrijske ugovore u nekoliko suđenja koje je javnost budno pratila.

“Nikada nisam vidio ništa slično,” kaže Donald Polden, stručnjak za monopolsko poslovanje i dekan emeritus pravnog fakulteta sveučilišta u Santa Clari, za Forbes. Dodaje kako se čini da se Google nalazi u “oluji koja se događa jednom u stotinu godina”.

Ministarstvo pravosuđa i nekoliko saveznih država tužilo je Google zbog monopolskog poslovanja / Photo by Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Googleova teška godina na sudu oslikava nevjerojatnu veličinu i moć kompanije, koja je uznemirila konkurenciju na nekoliko tržišta i naglasila nesrazmjere u plaćama u Silicijskoj dolini. Ona je također znak i da dolazi novi period za tehnolopke kompanije: tijekom mandata predsjednika Trumpa, obuzdavanje velikih tech kompanija uglavnom se svodilo na saslušanja u kongresu, istrage regulatora i tužbe koje su uglavnom završavale nagodbama iza zatvorenih vrata. Sada se čitava predstava preselila na sud, dramatične arene koje bi mogle izazvati stvarne reforme u ovoj industriji koja definira čitava gospodarstva.

Odgovarajući na upit za komentar, Googleov glasnogovornik ponovio je ranije izjave tvrtke vezane uz svako od suđenja, naglasivši kako će se tvrtka žaliti na presudu u sporu protiv Epica i kako se ne slaže s porotom u tužbama koje su izgubili.

Monopolsko poslovanje

Slučaj Epic temeljio se na dominaciji Googleove trgovine Play, kao i poreza od 15 do 30 posto koji tvrtka nameće software developerima za pretplate i kupnje u aplikacijama. Kako bi zaobišli ta pravila, iz Epica su pokušali naplaćivati direktno svojim korisnicima. Google je zbog toga 2020. godine izbacio Epic iz svoje trgovine nakon čega ga je Epic tužio da nepoštenu praksu.

Rezultat tog suđenja pogotovo je važan jer se Apple 2021. godine sudski borio s jednim proizvođačem videoigara iz sličnog razloga. Apple je uvelike pobijedio, no u procesu je ipak bilo nekoliko razlika. Prvo, o Appleovom slučaju odlučivao je sudac, budući da su se obje kompanije odrekle prava na suđenje pred porotom. O Googleovom slučaju odlučivala je porota, iako je Google pokušao to spriječiti. Nijedna strana nije se smjela pozvati na Appleovo suđenje – ili činjenicu da je Apple pobijedio. Proces žalbe na tu presudu još uvije je u tijeku, a u rujnu je Epic od američkog Vrhovnog suda zatražio da sasluša slučaj. Obrana Googlea također je bila potkopana dokazima da je tvrtka obrisala poruke vezane za svoju trgovinu aplikacija, što je možda poroti izgledalo kao da nešto skrivaju. Upravo to je bio argument i ministarstva pravosuđa u suđenju za monopolsko poslovanje.

“Ovo je primjer izvrsnosti američkog pravnog sustava,” napisao je na X-u izvršni direktor Epica Tim Sweeney nekoliko sati nakon objave presude. “Milijarderska tvrtka prozvala je bilijunsku za kompleksne prakse monopolskog poslovanja, a porota od devet građana čula je svjedočanstva i donijela presudu.” U drugoj objavi iste večeri, Sweeney je napisao: “Pobjeda nad Googleom!”

Sudac u slučaju će u siječnju održati saslušanja o pravnim lijekovima, koji bi mogli uključivati dopuštanje konkurentskih trgovina aplikacijama ili snižavanje naknada koje se naplaćuju developerima.

Unatoč važnosti tog slučaja, najveće suđenje godine za Google – i ostatak tech industrije – bio je slučaj ministarstva pravosuđa o raširenosti Googleove legendarne tražilice. U temeljima tužbe, podnesene 2020. godine, Googleovi su lukrativni ugovori s proizvođačima uređaja kojima je upravo njihova tražilica automatska opcija na mobilnim uređajima. Najveći takav ugovor je onaj s Appleom, vrijedan najmanje 10 milijardi dolara, čime je Google zadana tražilica na iOS-u.

Taj slučaj bio je pravi spektakl na kojemu su svjedočili, između ostalih, i izvršni direktor Googlea Sundar Pichai, čelnik Appleovog ureda za software i usluge Eddy Cue i izvršni direktor Microsofta Satya Nadella. Rasvijetljeno je unutrašnje poslovanje Googlea, uključujući i interne prezentacije kojima se reklamira snaga zadanih opcija.

Rivali se nisu suzdržavali. Tijekom svog svjedočenja, Nadella je izjavio kako je Googleova tvrdnja da potrošači mogu odlučiti koju tražilicu koristiti “glupost.”

Diskriminacija u plaćama

Najmanje poznato Googleovo suđenje možda je ono i na koje se najdulje čekalo. U listopadu je tvrtka započela proces u slučaju rodne diskriminacije u plaćama iza kojeg stoji Ulku Rowe, direktorica inženjerstva a Google Cloud. Ovo je prvi slučaj za diskriminaciju u plaćama u povijesti kompanije koje će završiti na sudu. Rowe tvrdi kako je u Googleu zaposlena na “nižoj razini” od nekoliko muškaraca koji su imali slično iskustvo, slične karijere i radili sličan posao, kao i da joj je uskraćeno napredovanje nakon što je zbog toga unijela pritužbe.

Slučaj je mogao doći do suda zbog temelja koji su postavljeni prije nekoliko godina. Godine 2018., 20.000 zaposlenika Googlea diljem svijeta izišlo je iz svojih ureda kako bi prosvjedovali zbog neravnopravnosti i seksualnih prijestupa. Jedan od zahtjeva organizatora bio je ukidanje “prisilne arbitracije” kojom se od zaposlenika zahtijevalo da bilo kakve razmirice riješe izvan sudnice. Nakon tog prosvjeda Google je ukinuo pravilo, najprije za slučajeve seksualnog napastovanja, a potom i za sve druge.

Rowe je sudjelovala u prosvjedu, a tužbu je podnijela u rujnu 2019. godine. Nakon dva tjedna procesa, u listopadu je porota stala na njenu stranu, dodijelivši joj milijun dolara odštete. Rowe kaže kako se nada da će njen slučaj ohrabriti druge žene da progovore.

“Ima mnogo ljudi koji kažu, ‘prošla sam kroz ovo. Još uvijek prolazim kroz ovo’,” rekla je Rowe za Forbes. “To mi je potvrdilo da moj slučaj nije izoliran. Ovo se događa na svim razinama, od najniže do najviše rangiranih ljudi. Ovo se događa ženama.”

Ovo bi mogao biti samo početak nove stvarnosti za Google. Tvrtka još uvijek čeka odluku o odšteti u slučaju Epica, kao i odluku u tužbi ministarstva pravosuđa. Također se moraju pripremiti za još jedno ogromno suđenje: slučaj o monopolskom poslovanju kojem je meta Googleova tehnologija za reklamiranje, kao i pitanje je li tvrtka izgurala konkurenciju svojim uslugama za nadmetanje za reklame. Barem što se tiče pravnih glavobolja, 2024. godina možda neće biti mnogo bolja od 2023., a ova suđenja mogla bi inspirirati i nove lavine privatnih grupnih tužbi, kaže Polden.

“Google je nevjerojatno financijski uspješan. Moraju pronaći najbolju strategiju za ove pravne napade,” kaže on. “To je jednostavno cijena poslovanja.

Autor originalnog članka: Richard Nieva, Forbes
Link: 2023 Was Google’s Year On Trial – And It’ Doesn’t Look To Let Up
(Prevela: Nataša Belančić)