Gdje su proizvedeni eksplozivni dojavljivači? Tvrtka iz Mađarske našla se pod lupom javnosti

Svijet Nikolina Oršulić 18. ruj 2024. 15:12
featured image

18. ruj 2024. 15:12

Slabo poznat tajvanski proizvođač elektronike Gold Apollo našao se pod lupom svjetske javnosti nakon što je eksplodiralo pet tisuća dojavljivača koje su nosili članovi Hezbollaha u Libanonu. Daljinski upravljanom detonacijom poginulo je 12 ljudi, a gotovo tri tisuće ih je ranjeno. Čime se to bavi Gold Apollo odjednom je zaintrigiralo javnost

Nakon smrtonosnih eksplozija dojavljivača koje su koristili članovi Hezbollaha, proširila se informacija kako je riječ o proizvodima tajvanske tvrtke Gold Apollo. Osnivač tvrtke Hsu Ching-kuang oštro je zanijekao da je izradio dojavljivače korištene u masovnom napadu. Učinila je to licencirana mađarska tvrtka, BAC Consulting sa sjedištem u Budimpešti, ustvrdio je otkrivši kako su s tom tvrtkom počeli surađivati prije tri godine.

“Osjećam se kao žrtva. Radim svoj posao 30 godina, zašto sam odjednom upetljan u ovo”, rekao je Hsu novinarima malo prije nego što su policijski službenici stigli da obave istragu, piše CNN.

Prema izvorima Reutersa, izraelska obavještajna agencija Mossad postavila je malu količinu eksploziva u pet tisuća dojavljivača tajvanske proizvodnje koje je naručila libanonska skupina Hezbollah nekoliko mjeseci prije detonacija. Uređaji su detonirani šifriranim porukama, navodi Reuters.

Hsu Ching-kuang, osnivač Gold Apollo, pokušava napustiti ured u New Taipeiju koji je okružen reporterima, Foto: Profimedia

Pod pritiskom medija i javnosti, svi su se digli na noge. “Dojavljivači Gold Apolla zadovoljili su sve standarde i nije pronađeno ništa neuobičajeno”, rekao je tajvanski dužnosnik medijima te kazao kako vlasti ispituju tvrdnju tvrtke da je dio proizvodnje premjestila u Europu.

Europski partner ‘s anomalijama’

Gold Apollo inače proizvodi razne uređaje od dojavljivača – bežičnih uređaja koji mogu slati poruke bez internetske veze koje obično koriste hitne službe i bolnice – do zujalica koje koriste restorani. Tvrtka je osnovana 1995. godine, a svoje proizvode prodaje diljem svijeta.

Na društvenim medijima objavljene su fotografije iz Libanona na kojima se može vidjeti kako je dojavljivač koji je eksplodirao bio model Gold Apollo AR924 – kompaktni vodootporni uređaj koji koristi punjivu litijevu bateriju. Taj model navodno proizvodi i prodaje mađarski BAC.

Hsu je, prenosi CNN, otkrio kako je europski partner na početku samo uvozio dojavljivače i komunikacijske proizvode tajvanske tvrtke. Kasnije su željeli proizvoditi vlastite dojavljivače i zatražili su pravo korištenja njihove robne marke.

Osnivač tvrtke govorio je i o anomalijama u poslovanju kao da su primjerice uplate mađarske tvrtke dolazile iz bliskoistočnih zemalja i bile blokirane na njihovom računu.

Sjedište BAC Consultinga samo na papiru

Reuters piše kako je središte tvrtke BAC Consulting u predgrađu glavnog grada Mađarske u zgradi s fasadom boje breskve i to u ulici gdje su pretežito stambene zgrade.

Naziv tvrtke istaknut je na staklenim vratima na listu papira A4. No, izvor koji je želio ostati neimenovan kazao je novinarima kako je BAC Consulting tamo registriran, ali nije fizički prisutan.

Izvršna direktorica BAC Consultinga Cristiana Barsony-Arcidiacono nije reagirala na novinarske upite za komentarom.

Iz njezinog se LinkedIn profila može vidjeti kako je radila kao savjetnica za razne organizacije uključujući UNESCO, Europsku komisiju i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju. Doktorirala je filozofiju na University College London, studirala ekonomiju na London University of Economics te završila postdiplomski studij. Navodi kako je na čelu BAC Consultinga od 2019. godine, što je u raskoraku s podatkom da ta tvrtka tada nije bila ni osnovana u Mađarskoj gdje je registrirana od 2022. godine.

Registrirane djelatnosti BAC-a su široke, od izdavanja računalnih igrica preko informatičkog savjetovanja do vađenja sirove nafte. Novinari na stranici tvrtke koja je u srijedu deaktivirana nisu pronašli dojavljivače koji su eksplodirali u Libanonu, piše 24.hu.

Mađarski je medij objavio kako je poslao upite tvrtki te premijeru i vladinom centru za informiranje jesu li već bili upoznati sa slučajem.

Mobiteli opasniji od izraelskih špijuna

Prema tajvanskom Ministarstvu gospodarstva, Gold Apollo je otpremio oko 260.000 dojavljivača, uglavnom u Sjedinjene Države i Australiju, između početka 2022. i kolovoza 2024. Taipei nema podataka o slanju dojavljivača Gold Apollo u Libanon, navodi se u priopćenju ministarstva. U Tajvanu se taj model uređaja, kao ni u SAD-u, ne prodaje.

Tržište dojavljivača je s porastom popularnosti mobitela, a potom i pametnih telefona zabilježilo snažan pad. Gold Apollo orijentirao se na zapadne zemlje gdje su potražnju generirale obavještajne agencije, vatrogasne službe i ministarstava obrane u SAD-u i Europi, uključujući i FBI.

Tehnologija je bila primamljiva i Hezbollahu nakon što je njihov lider Hassan Nasrallah početkom godine pozvao je članove i njihove obitelji na jugu zemlje da bace mobitele. Uvjeravao ih je da su ti uređaji opasniji od izraelskih špijuna.