Infobip o projektu za koji će dobiti EU novac i tome zašto u globalnom poslovanju iskazuju gubitak

featured image

20. ruj 2024. 15:42

Čelnici Infobipa u petak su u Zagrebu predstavili medijima detalje inovativnog projekta za koji će uskoro primiti 35 milijuna eura potpore iz EU izvora, a govorili su i o svojim poslovnim rezultatima. Kažu da u ovoj godini očekuju operativnu dobit na razini grupe od 120 milijuna eura, a rezultat njihove globalne kompanije registrirane u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje gubitak zbog “amortizacije kupljenih kompanija

Izvršni direktor i suvlasnik Infobipa Silvio Kutić, član Uprave za istraživačke suradnje Damir Prusac i član Uprave za poslovanje Ivan Ostojić, predstavili su medijima u petak poslovanje Infobipa s naglaskom na sudjelovanje u EU projektu pod nazivom IPCEI CIS. U pitanju je kratica za ‘Važni projekti od zajedničkog europskog interesa”, te “Cloud infrastruktura i usluge”.

Taj projekt je ukupno vrijedan 1,2 milijarde eura, okupio je 12 država Europske unije i više od 100 tvrtki. Infobip, jednorog s globalno 3450 zaposlenih, jedini je hrvatski predstavnik. Izabran je na natječaju Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva.

35 milijuna eura europskog novca

Ostojić je objasnio da Infobip u projektu želi iskoristiti podatke kojima raspolažu telekomi. Njih želi objediniti u sloju clouda, standardizirati način na koji se dijele i potom ih otvoriti developerima koji izrađuju aplikacije. Ciljeve projekta planiraju postići inovacijama, primjenom umjetne inteligencije, blockchaina i drugih naprednih tehnologija.

Ukupna vrijednost Infobipovog dijela projekta je 80 milijuna eura. Značajan dio pokriva vlastitim sredstvima, a dio od gotovo 35 milijuna eura sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Taj novac Infobip će dobiti u tranšama kroz sljedeće tri godine, rečeno je. Nedavno je objavljen i javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a preko kojeg će kompaniji biti dodijeljena ta sredstva.

Sva znanja prikupljena istraživanjem i radom na projektu Infobip će podijeliti s akademskom zajednicom radi njezinog osnaživanja.

Član Uprave Infobipa za poslovanje Ivan Ostojić i izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić; Foto: Forbes Hrvatska

Vidi se gubitak, ali to je zbog amortizacije

Što se poslovnih rezultata tiče, o čemu je u dijelu domaćih medija bilo propitivanja, kažu kako je Infobip uz izuzetak 2021. godine ostvarivao dobit. Operativna dobit (EBITDA) je iznosila 15 milijuna eura u 2022. godini te 85 milijuna eura u 2023. godini. U 2024. godini očekuju da će na razini grupe iznositi oko 120 milijuna eura.

Rezultati njihove globalne kompanije registrirane u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuju drugačije, no to je, kažu, posljedica amortizacije kupljenih kompanija. Tamošnja računovodstvena pravila nalažu da se ona provede tijekom šest godina.

Financijsko izvješće Infobipa prikazuje kako je tvrtka ima dobit prije nego se obračuna amortizacija; Screenshot: Izvješće objavljeno u registru kompanija registriranih u Ujedinjenom Kraljevstvu

IPO i dalje cilj, ali se čeka bolje financijsko okruženje

Na pitanje što je s ranijim najavama o inicijalnoj javnoj ponudi (IPO), kažu kako su 2021. godine potrošili dosta vremena i novca kako bi bili spremni za taj korak, a sljedeće godine skočile su kamatne stope, inflacija je iznosila 12 do 13 posto i rast u tehnološkoj industriji se usporio. Iz tog razloga je općenito od tada bilo malo izlazaka tehnoloških tvrtki u IPO, pa se ni oni nisu odlučili za to.

I dalje im to ostaje željeni korak za ubrzavanje rasta kroz akvizicije, rečeno je. Osim toga IPO bi predstavljao i najprirodniji put da zaposlenici ostvare vrijednost kroz udjele koje imaju. Naime, 10 posto dionica Infobipa je u njihovim rukama.

Na pitanje što bi se dogodilo kad bi dobili ponudu da ih se akvizira, Kutić kaže da je u prošlosti bilo takvih ponuda, ali su ih odbijali.